Argentyńska yerba mate zawierająca listki i patyczki. Precyzyjnie selekcjonowane gałązki i drobno mielone listki. Przechodzi specjalny proces przygotowywania i odpowiednio długi okres leżakowania. Opalizujący głęboki klasyczny smak - nimb i duma argentyńskiej yerba mate. Rosamonte produkowana jest niezmiennie od końca XIX w. Wyrachowanay smak i absolutyzm tej mate to dojrzała propozycja dla wszystkich mateistów. Leżakowana z dodatkiem drzewa różanego, co nadaje jej delikatnego aromatu różanego.
YERBA MATE to nazwa naparu zbliżonego do herbaty, otrzymywanego z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguarensis), który rośnie w Paragwaju, Urugwaju i północno-wschodniej Argentynie, jest także uprawiany w Brazylii, głównie w dorzeczu rzeki Parana.
Dobrze znana Indianom Guarani, ceniona przez nich głównie jako środek przeciwko zmęczeniu i łagodzący uczucie głodu, yerba mate dotarła do Europy w XVII wieku, dzięki misjonarzom jezuickim, którzy rozpropagowali ją jako alternatywę dla sprowadzanej z Azji herbaty.
Oni także nadali naparowi nazwę, która wywodzi się od słowa hierba (w starohiszpańskim pisane przez y jako yerba), oznaczającego zioło, oraz mati, czyli nazwy jakiej Indianie keczua używali na określenie naczynia do jej picia.
YERBA MATE zawiera aż 196 aktywnych komponentów, czyli więcej niż np. zielona herbata. Badania przeprowadzone w Instytucie Pasteura w Paryżu wykazały, że posiada niemal wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Ponadto jest bogata w karoten, magnez, potas, żelazo, wapń i wiele innych minerałów. Dzięki obecności mateiny, substancji chemicznej z grupy ksantyn, w przeciwieństwie do swej „siostry” kofeiny nie wywołuje uzależnień.
Opakowanie:
250g
Waga 1 sztuki: 280g
do łączne wagi produktów nalezy doliczyć wagę koperty ok 20g lub kartonika ok 100g