Kilka słów o nas:
Jesteśmy legalnie działającą firmą, na wszystkie zakupy wystawiamy paragon lub na życzenie Faktura Vat.
Naszą pasją jest wszystko co możemy wytworzyć domowymi sposobami, prawie tak jak robili to nasi przodkowie. Od lat poszerzamy swoje zainteresowania i ulepszamy technologie tworzenia naszych specjałów. Samodzielnie wytwarzamy wina, piwa, miody pitne, nalewki, wódki smakowe, pieczemy chleb, wędzimy wędliny domowe, robimy domowe przetwory i sery. Oprócz tego uprawiamy ogród, skąd bierzemy wiele produktów, do tego nasze hobby to też wędkarstwo i akwarystyka.
Przedmioty zakupione na wszystkich naszych aukcjach pakujemy w jedną paczkę.
Przy każdym przedmiocie staramy się podawać jego wagę i koszty całkowite można sobie obliczyć wg cennika. W razie wątpliwości proszę o kontakt w celu określenia kosztów przesyłki.
Yerba mate Rosamonte 250g waga ok. 260g
Yerba mate Rosamonte 250g
Listki z gałązkami, smak naturalny. Najstarsza i najbardziej ceniona marka spośród argentyńskich marek yerba mate. Królowa Yerba mate na świecie. Oryginalnie pakowana w Argentynie. Smak wyraźny z bardzo głębokim aromatem, działanie bardzo intensywne. Długo leżakowane z dodatkiem drzewa różanego co sprawia, że pijąc ją można wyczuć delikatny aromat róży.
Yerba mate - wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego, z których robi się napar. Najbardziej popularne w krajach Ameryki Południowej - Argentynie, Paragwaju,Urugwaju, Brazilii.
Jako pierwsi liści ostrokrzewu paragwajskiego używali Indianie plemienia Guarani z dorzecza Parany.
Yerba ma działanie przeciwutleniające, obniżające poziom cholesterolu, ochronne dla komórek wątroby, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy, moczopędne, wspomagające trawienie, przeciwzapalne i korzystne dla układu krążenia. Napar wzmacnia odporność organizmu, poprawia pamięć i zdolność koncentracji,sprawność fizyczną, kondycję skóry, włosów i paznokci. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości.
Yerba mate jest podawana w naczynkach zwanych mate. Mate może być wykonane z tykwy, ceramiki lub z drewna.Sposoby przygotowania naczyń przeznaczonych do spożywania Yerba Mate tzw. currado:
Przygotowanie - Currado naczynia z tykwy (calabazy): - wypełnić fusami tykwę tak, by zajmowały 3/4 jej objętości (można wykorzystać fusy np od herbaty)
- zalać naczynie wodą o temperaturze ok 75C i zostawić na ok 12 godzin
- wypłukać naczynie zimną wodą i wyskrobać resztki suszu z jego wnętrza
- nasypać Yerba Mate do tykwy tak, by wypełnić 3/4 jej objętości i zalać susz wodą o temperaturze 75C następnie odstawić na 24h, dzięki temu naczynie nasiąknie esencją Yerba Mate.
Co jakiś czas dobrze jest fusy yerba mate zostawić w naczyniu na noc. O Naczynie z tykwy trzeba dbać, żeby się nie rozeschło.
Currado naczynie z drewna Palo Santo: 1. Wypłukać naczynie wodą, odstawić do całkowitego wyschnięcia.
2. wysmarować wnętrza naczynia tłuszczem - masłem lub oliwą z oliwek.
3. Pozostawić tłuszcz we wnętrzu naczynia na dwie doby, następnie je wypłukać ciepłą wodą.
Przygotowanie YERBA MATE:1. Zasypać susz w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia, następnie przykrywamy je dłonią, odwracamy do góry dnem i kilka razy potrząsamy - ma to na celu przesunięcie najdrobniejszych listków w stronę dłoni.
2. Kolejnym krokiem jest delikatne odwrócenie matero w pozycję wyjściową tak, aby susz zgrupował się po jednej stronie naczynka, tworząc skos. Po odpowiednim przygotowaniu naczynia można umieścić w nim bombillę.
3. Następnie zalewamy susz wodą, musi być to koniecznie woda ostudzona (65-80C). Aby otrzymać ostudzony wrzątek należy odczekać po zagotowaniu wody ok 10 minut. Pierwsze zalanie wykonujemy małą ilością wody – aby cały susz ją wchłonął, za chwilę wodę dolewamy do pełna.
Napar można uzupełniać od kilku do nawet kilkunastu razy, dopóki nie straci swojej mocy i smaku.
Niewskazane jest mieszanie Yerba Mate podczas picia.
Osoby zaczynające przygodę z yerba mate powinny zaczynać od mniejszych ilości – wystarczą 2 łyżki stołowe. Poważnym błędem jest nasypywanie 3/4 tykwy, gdy rozpoczyna się przygodę z yerba mate.Odmianą mate jest tereré – napój popularny w Paragwaju. Różnica polega na tym, że zalewany jest bardzo zimną wodą zamiast gorącej, podawany często z cytryną lub innym owocem cytrusowym. Napój ten jest bardzo orzeźwiający.