Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest
Yerba Mate Palona Ognista - 50g.
SKŁAD:
- Yerba mate prażona (min. 68.2%),
- plasterki pomarańczy,
- czerwony i czarny pieprz,
- kawałki imbiru i drzewa sandałowego,
- owoce Goi,
- papryczka chilli,
- kwiatki rumianku, piwonii, ostu i słonecznika,
- aromat.
Pomarańcza - to przede wszystkim niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. Jest szczególnie polecana osobom, które dotknęła infekcja dróg oddechowych lub grypa - działają bakteriobójczo i antywirusowo. Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych (stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia). Napar sporządzony z jej owocu uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca, a także obniżający gorączkę. Dzięki dużej zawartości witaminy C, pomaga naszemu układowi odpornościowemu w zwalczaniu wszelkich rodzajów infekcji. Skórki pomarańczy stosuje się jako środek pobudzający apetyt oraz przy zaburzeniach trawienia.
Pieprz czerwony, inaczej Schinus molle - pieprz peruwiański w odróżnieniu od tradycyjnych odmian pieprzu charakteryzuje się bardziej aromatycznym, słodkawym i łagodnym oraz odrobinę pikantnym smakiem. Posiada delikatny posmak gałki muszkatołowej, jest używany w kadzidłach dla osiągnięcia zmysłowego efektu. Chińczycy i Arabowie cenią go w eliksirach miłosnych. Pieprz czerwony wykazuje szereg właściwości leczniczych - działa przeciwreumatycznie, goi rany, przeczyszcza, hamuje krwawienia, pomaga w schorzeniach układu oddechowego, w stanach zapalnych, różnego rodzaju bólach, a także żółtaczce.
Pieprz czarny wpływa pozytywnie na trawienie, łagodzi nudności, pobudza apetyt, działa moczopędnie. Jest bogaty w białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo oraz magnez.
Imbir był ceniony jako przyprawa i środek leczniczy od starożytnych Indii i Chin po Grecję i Rzym. W średniowieczu uważano, że pochodzi z Ogrodów Edenu. Jego korzeń jest stosowany do łagodzenia objawów choroby lokomocyjnej i zaburzeń pokarmowych. Ze względu na silne właściwości rozgrzewające jest polecany na przeziębienia, zapalenia gardła i regenerację zmęczonych mięśni. Przynosi ulgę osobom z dolegliwościami stawów oraz kobietom mającym bolesne miesiączki. Pobudza libido, krążenie krwi i ukrwienie narządów płciowych, ma działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i żółciopędne. Wpływa na obniżenie lipoprotein LDL, przez co zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wykazuje właściwości antynowotworowe. Wzmaga również apetyt, erekcję oraz wzmacnia percepcję wrażeń seksualnych u obojga płci, dlatego jest używany przez Azjatów już od około 3 tys. lat jako afrodyzjak. Imbir rozrzedza krew i utrudnia jej krzepnięcie. Działa lekko moczopędnie, dzięki czemu poprawia się kondycja nerek, a organizm szybciej pozbywa się toksycznych produktów przemiany materii. W medycynie jest także stosowany do leczenia alergii.
Drzewo sandałowe ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, moczopędne, rozkurczowe i odflegmiające, a także antydepresyjne, erotyzujące i euforyzujące. Stosuje się go przy biegunkach, wymiotach, czkawce, a także w chorobach dróg oddechowych, impotencji, zakłóceniach cyklu miesiączkowego lub w zaburzeniach snu.
Jagody GOI (Goi Berries, inaczej kolcowój szkarłatny) - małe, czerwone jagody o dużej wartości odżywczej, które zawierają m. in.: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6, E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, tj. kwas linolowy pomocny w odchudzaniu i kwas omega 6. Jagody Goi zwiększają wytrzymałość, pobudzają, poprawiają krew, osłaniają wątrobę, poprawiają wzrok, opóźniają efekty starzenia, a także stymulują układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, mają działanie przeciwutleniające i hipoglikemiczne. Są bogate w aminokwasy (do 5%), polisacharydy wzmacniające system odpornościowy i spowalniające proces starzenia, karotenoidy (m. in. zeaksantynę, fysalien i kryptoksantynę), w tym beta karoten w ilości większej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie. Są też kompletnym źródłem białka. Goji Berries to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie - mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda. Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować, a dostarczona w jagodach Goi, pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. W Azji używano ich do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi i leczenia cukrzycy. Herbatka z Goi będzie pomocna przy oczyszczaniu wątroby z toksyn i wszelkich problemach trawiennych. Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie.
Chilli - jeden z najpopularniejszych naturalnych afrodyzjaków. Ostry owoc papryki chilli zawiera tyle witaminy C, co sześć pomarańczy. Dzięki właściwościom rozgrzewającym, przyspiesza proces przemiany materii i przyczynia się do spalania większej ilości kalorii. Chilli zapobiega rozedmie płuc, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, pobudza układ rozpuszczający zakrzepy, pomaga udrożnić zatoki i drogi oddechowe, rozrzedza śluz, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i antydepresyjne - pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), oraz uwalnia endorfiny, zwane hormonami szczęścia.
Napary i odwary przygotowywane z koszyczków rumianku wykazują działanie przeciwzapalne, bakteriostatyczne, oczyszczające, regenerujące, łagodzące, uspokajające i lekko moczopędne. Stosuje się je w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, anginach, nieżycie dróg oddechowych, w osłabieniu czynności wydzielniczej przewodu pokarmowego oraz braku apetytu.
Kwiatki piwonii łagodzą nerwice, ataki astmy oraz epilepsji. Łacińska nazwa rośliny, Paeonia, wywodzi się od greckiego słowa paionia, oznaczającego kwiat Apollina uzdrowiciela (Pajon - jeden z przydomków Apollina) lub sztukę uzdrawiania, leczenia.
Oset skutecznie wspomaga działanie wątroby, ogranicza powstawanie wolnych rodników, ma właściwości oczyszczające.
Kwiatki słonecznika regenerują i wspomagają pracę serca. Są stosowane w stanach zmniejszonego wydzielania soku żołądkowego, w chorobach przebiegających z gorączką i w przeziębieniach.
Sposób zaparzania:
Sypiemy łyżeczkę suszu, zalewamy gorącą wodą o temperaturze 70 - 80°C, parzymy do 5 minut, odsączamy, albo pijemy napar przez bombille.
Y
erba Mate (Ilex paraguarensis), to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii.
Yerba Mate nie należy do rodziny upraw, z których produkuje się herbatę. Ma bardzo dużą zawartość kofeiny (6,5%), więcej niż kawa czy inne herbaty nawet o 1,5%. Zawiera również wiele witamin, białka, magnezu, żelaza, sodu, fluoru i wiele innych składników potrzebnych dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie, zwiększający odporność organizmu. Oczyszcza również krew z toksyn, redukuje stres i zmęczenie oraz opóźnia starzenie.
Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Przeprowadzone badania wykazały zawartość:
- z grupy ksantyn - MATEINY - stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia;
- witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającą organizm na infekcje, polepszającą wzrok);
- witaminę B1 (niezbędną do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiającą trawienie);
- witaminę B2 (wzmacniającą włosy);
- witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek);
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej);
- sód, potas, wapno (wzmacniające kości i zęby);
- magnez, krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.
|