Yerba Mate Paraguay
JAMBA S.C. Ceramiczna 5a 22-100 Chełm
Napisz do nas: [zasłonięte]@yerbamate.com.pl [zasłonięte]91049
WSZYSTKO O WYSYŁCE Kupując kilka przedmiotów jednocześnie na naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz
Zamówienia o wadze do 1,99kg realizujemy za pośrednictwem Poczty Polskiej S.A.; powyżej 2kg wysyłka firmą kurierską.
EKONOMICZNIE PRZEDPŁATA do 499g - 5zł 0,5kg - 0,99kg -7,5zł 1kg - 1,99kg - 9,5zł
PRIORYTET PRZEDPŁATA do 499g - 6zł 0,5kg - 0,99kg - 9zł 1kg - 1,99kg - 12zł 2kg - 9,99kg - 15zł KURIER 10kg - 30kg - 17zł KURIER
ZA POBRANIEM EKONOMICZNIE do 499g - 10,5zł 0,5kg - 0,99kg - 12,5zł 1kg - 1,99kg - 14zł
ZA POBRANIEM PRIORYTET do 499g - 13,5zł 0,5kg - 0,99kg - 15,5zł 1kg - 1,99kg - 17zł 2kg - 9,99kg - 19zł KURIER 10kg - 30kg - 21zł KURIER
Paczki wysyłamy najpóźniej następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty. Na poleceniu przelewu należy podać nick z allegro.
|
Yerba Mate Pajarito Tradicional 250g
Termin ważności: 10.2012r.
Najpopularniejsza paragwajska yerba o ostrym, wyrazistym smaku i lekko "tytoniowym" posmaku. Marka Pajarito bezsprzecznie kojarzona jest na całym świecie z luksusową yerba mate. Swój smak i aromat zawdzięcza niepowtarzalnemu klimatowi Paragwaju - ojczyźnie ostrokrzewu oraz ponad 50-letniemu doświadczeniu Lauro Raatza w otrzymywaniu yerba mate.
100g Yerba Mate Pajarito zaparzonej w 1l wody o temp. 70°C zawiera tylko 26,36 kcal, aż 57,12 mg magnezu i 0,79g kofeiny.
Mówią o niej tak:
(29 March 2010) Co tu dużo się rozpisywać, po prostu super!!!
(17 June 2008) Od dłuuuuugiego czasu mój no. 1 wśród yerb. ;) Do momentu, kiedy poznałem odmianę La Rubia, która jest wg. mnie trochę mocniejsza i bardziej wyrazista w smaku. Niemniej jednak egzekwo uważam Pajarito i La Rubie za najlepsze odmiany yerba mate. :)
(13 December 2007) świetna goryczka, która zostaje w ustach na długo, jak dobre piwo:)
Yerba Mate - co to jest?
Yerba Mate jest otrzymywana z liści południowo-amerykańskiej rośliny – ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis). Jest tradycyjnym napojem Ameryki Południowej (Paragwaj, Argentyna, Brazylia, Urugwaj), jakkolwiek ostatnimi czasy zyskuje popularność w pozostałych częściach świata, w tym również w Polsce.
Na początku XVI w. hiszpański odkrywca Juan Díaz de Solís zaobserwował, że Indianie Guarani sporządzają herbatę z liści, która powoduje u nich odprężenie i zniesienie uczucia zmęczenia. Od tego czasu mate nazywana była herbatą paragwajską. Sami Indianie twierdzą, że piją napar z liści ostrokrzewu od wieków, aby oczyścić krew, wzmocnić włosy, zwiększyć odporność organizmu, zwalczyć zmęczenie i zredukować stres.
Właściwości yerba mate: - pobudza umysł i ciało, dodaje energii, rozluźnia - niweluje objawy zmęczenia, stymuluje osłabiony i zmęczony układ nerwowy - poprawia koncentrację, polepsza sprawność fizyczną i intelektualną - daje uczucie sytości dlatego polecana jest przy odchudzaniu, - reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmu - odbudowuje uszkodzone tkanki żołądka i jelit - poprawia kondycję włosów, zębów i paznokci - oczyszcza krew z toksyn, wspomaga pracę nerek, stymuluję pracę serca
|
|
Przyrządzanie Yerba Mate
Wypełnij tykwę (lub kubek) w 3/4 objętości suszem Yerba Maté.
Stukając lekko dłonią o naczynie umieść susz po jednej stronie tykwy, tak by utworzyć po przeciwnej stronie wolne miejsce na wodę.
Wlej do tykwy letnią wodę, tak by tylko zwilżyła susz (nie do pełna), poczekaj krótką chwilę, by woda wsiąkła w Yerba Mate.
Włóż do naczynia bombillę (rurkę), a następnie dopełnij wodą o temperaturze ok. 70°C (trochę poniżej temperatury wrzenia).
Uzupełniaj tykwę wodą o temperaturze 70°C (najlepiej w tym celu używać termosu). Nie mieszaj zawartością naczynia. Raz przygotowany napar pozwala na kilku - kilkunastokrotne dopełnianie wodą.
W celu uzyskania mniej intensywnego naparu wsyp 2-3 łyżeczki suszu do tykwy (lub kubka) i zalej przegotowaną, ostudzoną do 70°C wodą.
Yerba Mate można zalewać również zimną wodą lub sokiem owocowym najlepiej z dużą ilością kostek lodu. Zimna Yerba Mate nazywana jest napojem Tereré. Yerba Mate możemy pić z dodatkiem cytryny, mięty a nawet miodu.
|