Yerba Mate
Yerba Mate ( zwana również Yerba Mahtay, herbata jezuicka, paragwajską) jest to napój odkryty przez indiańskie plemię Guarani z Południowej Ameryki. Do dziś otrzymywana z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) na terenie Północnej Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i Południowej Brazylii.
W skład Yerba Mate wchodzą co najmniej 24 mikroelementy i witaminy oraz 15 aminokwasów. Razem posiada 196 aktywnych komponentów. Z pomocą tych odżywczych właściwości, Indianie byli w stanie wytrzymać bez jedzenia wiele dni nie tracąc przy tym potrzebnych sił.
Jak donoszą badania przeprowadzone przez grupę uczonych z University College London w Anglii : U badanych, którzy piją namiętnie Yerba Mate poziom hormonu stresu spada dwukrotnie szybciej niż u tych, którzy zadowalają się jakąś namiastką tego szlachetnego płynu!
Cudowne właściwości Yerba Mate
Yerba Mate ma bardzo dużą zawartość kofeiny (6,5%), więcej niż kawa czy inne herbaty nawet o 1,5%. Działa dużej niż kawa. Zawiera również wiele witamin, białka, magnezu, żelaza, sodu, fluoru i wiele innych składników potrzebnych dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie, zwiększający odporność organizmu. Oczyszcza również krew z toksyn, redukuje stres i zmęczenie oraz opóźnia starzenie. Mate jest napojem pitym zawsze rano i wieczorem przed posiłkami, a także przed wysiłkiem fizycznym.W przeciwieństwie do kawy nie podnosi ciśnienia tętniczego. Dzięki działaniu ksantyny w połączeniu z uaktywnieniem substancji zapasowych poprawia funkcjonowanie układu krążenia oraz korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy, który stymuluje energię psychiczną.
|