Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest
Yerba Mate Montezuma - 50g.
SKŁAD:
- Yerba Mate (min. 76.1%),
- kawałki śliwki,
- naturalny aromat,
- czerwony pieprz,
- kawałki wanilii.
Śliwki - zawierają m.in.: białko, potas, sód, fosfor, magnez, witaminy A i E (chroniące komórki przed atakiem wolnych rodników) oraz komplet witamin z grupy B. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach - polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki dużej zawartości błonnika i flawonoidów - usprawniają trawienie, chronią przed nowotworami, chorobami serca, a także szkodliwym działaniem słońca. W 100 g tych owoców znajduje się ok. 7 razy więcej wapnia i żelaza niż w owocach borówki wysokiej. Napar ze śliwek wpływa antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo (hamuje wchłanianie cholesterolu) oraz spowalnia starzenie się skóry.
Pieprz czerwony, inaczej Schinus molle - pieprz peruwiański w odróżnieniu od tradycyjnych odmian pieprzu charakteryzuje się bardziej aromatycznym, słodkawym i łagodnym oraz odrobinę pikantnym smakiem. Posiada delikatny posmak gałki muszkatołowej, jest używany w kadzidłach dla osiągnięcia zmysłowego efektu. Chińczycy i Arabowie cenią go w eliksirach miłosnych. Pieprz czerwony wykazuje szereg właściwości leczniczych - działa przeciwreumatycznie, goi rany, przeczyszcza, hamuje krwawienia, pomaga w schorzeniach układu oddechowego, w stanach zapalnych, różnego rodzaju bólach, a także żółtaczce.
Zapach wanilli uspokaja i łagodzi stres.
Sposób zaparzania:
Sypiemy łyżeczkę suszu, zalewamy gorącą wodą o temperaturze 70 - 80°C, parzymy do 5 minut, odsączamy, albo pijemy napar przez bombille.
Y
erba Mate (Ilex paraguarensis), to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii.
Yerba Mate nie należy do rodziny upraw, z których produkuje się herbatę. Ma bardzo dużą zawartość kofeiny (6,5%), więcej niż kawa czy inne herbaty nawet o 1,5%. Zawiera również wiele witamin, białka, magnezu, żelaza, sodu, fluoru i wiele innych składników potrzebnych dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie, zwiększający odporność organizmu. Oczyszcza również krew z toksyn, redukuje stres i zmęczenie oraz opóźnia starzenie.
Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Przeprowadzone badania wykazały zawartość:
- z grupy ksantyn - MATEINY - stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia;
- witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającą organizm na infekcje, polepszającą wzrok);
- witaminę B1 (niezbędną do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiającą trawienie);
- witaminę B2 (wzmacniającą włosy);
- witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek);
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej);
- sód, potas, wapno (wzmacniające kości i zęby);
- magnez, krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.
|