Yerba Mate IQ 50g
lepsza koncentracja i pamięć
Skład: yerba mate (min. 72,2%), Ginko biloba, kawałeczki guarana, guana, skórka pomarańczowa, kwiatki pomarańczy, kwiatki prawoślazu, aromat.
Sposób zaparzania:
Sypiemy łyżeczkę suszu zalewamy gorącą wodą o temperaturze 70-80°C. parzymy do 5 minut, odsączamy, albo pijemy.
Yerba Mate (Ilex paraguarensis), to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii.
Właściwości:
• podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, zwiększa żywotność i energię, polepsza zdolność koncentracji,
• zwiększa zdolność odpornościową organizmu,
• zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, które sprawią, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu)
• wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ukadu Nerwowego,
• ułatwia trawienie pokarmów,
• stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje poddenerwowanie,
• rozjaśnia umysł, powoduje rozluźnienie i jest wspaniałym naturalnym środkiem pobudzającym ciało i umysł.
Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Przeprowadzone badania wykazały zawartość:
• z grupy ksantyn - MATEINY, która stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia
• witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającą organizm na infekcje, polepszającą wzrok)
• witaminę B1 (niezbędną do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiającą trawienie)
• witaminę B2 (wzmacniającą włosy),
• witaminę C (działa antyoksydacyjnie, zwiększa odporność organizmu),
• żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej),
• sód, potas, wapń (wzmacniające kości i zęby),
• magnez , krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.
Do picia Mate używa się specjalnych przyrządów:
Calebasse to tradycyjne naczynie z owocu tykwy oraz bombilla- metalowa, albo bambusowa rurka do picia mate.
Sposób zaparzania:
Sypiemy łyżeczkę suszu zalewamy gorącą wodą o temperaturze 70-80°C. parzymy do 5 minut, odsączamy, albo pijemy napar przez bombille.
Herbatki pakujemy w woreczki foliowe strunowe (posiadają atest PZH), umożliwia to komfort przechowywania herbatki przez klienta, oraz dłużej zachować aromat.
DO KAŻDEJ PRZESYŁKI GRATIS: smaczna herbatka do degustacji z mojej oferty.
|