Yerba mate BIO
100g
Yerba mate to wysuszone, lekko wyprażone i rozdrobnione liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) występującego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju , Brazylii). Nazwę wymyślili prawdopodobnie Hiszpanie, łącząc łacińskie słowo herba (ziele) i mate, co w języku tubylców oznaczało naczynie (tykwę) w którym parzy się ziele, jak również napój sporządzony z liści ostrokrzewu.
Yerba Mate zyskała popularność dzięki swoim właściwościom pobudzającym do życia.
Napar ożywia ciało i umysł, pobudza i dodaje energii podobnie jak kawa. Napar z mate likwiduje zmęczenie, stymuluje zdolności psychiczne i fizyczne organizmu oraz zwiększa wydajność pracy umysłowej. Liście zawierają kofeinę i teobrominę (alkaloidy o działaniu pobudzającym układ nerwowy) ale działanie stymulujące Yerba mate trwa dłużej niż działanie kawy i nie ma skutków ubocznych. Zawartość kofeiny jest inna w różnych gatunkach yerby. Waha się ona od 0,7 do 2 procent.
Napar z Yerba Mate zawiera również białko, sacharozę, witaminy (C, B1, B6, niacynę) oraz minerały (wapń, magnez, fosfor, potas, sód i żelazo). Dzięki zawartości witamin z grupy B ma kojący wpływ na nerwy i mięśnie. Korzystnie działa na układ krwionośny i poprawia krążenie krwi.
Yerba mate jest moczopędna i stosowana w przypadku problemów z pęcherzem. Ma dobroczynny wpływ na przemianę materii- ułatwia trawienie pokarmów, aktywuje ruchy perystaltyczne i polepsza wydalanie. Wpływa na metabolizm cholesterolu (obniża poziom) i opóźnia wchłanianie tłuszczy spożywczych. Łagodzi łaknienie, przez co jest również stosowana przy zmniejszaniu nadwagi.
Badania przeprowadzone w Instytucie Pasteura udowodniły, że Yerba mate wspomaga system odpornościowy organizmu. Naukowcy twierdzą, że jest to skutek bezpośredniego działania na zarazki, bakterie i wirusy, jak również wynik podniesienia ogólnego poziomu odporności organizmu. Napar z Yerba mate jest ważnym źródłem polifenoli, które są substancjami o właściwościach przeciwutleniających (antyoksydanty) i neutralizują szkodliwe wolne rodniki.
Przy sporządzaniu napoju trzeba pamiętać, by zalewać zioło gorącą, ale nie wrzącą wodą. Woda do naparu powinna mieć około 70-80°C. Zbyt gorącą wodą parzy bowiem liście i powoduje, że mate jest wodnista i pozbawiona smaku. Yerba mate można też zalewać zimną wodą.
Nr kontroli:
DE-001 BCS