Yerba Mate Despelada to liście Ostrokrzewu Paragwajskiego (ilex paraguariensis). Napój przyrządzany z tych liści likwiduje zmęczenie, rozjaśnia umysł i łagodzi uczucie głodu. Liście ostrokrzewu zawierają kofeinę, która waha się od 0,7 - 2%. Badania wykazały, że napar z yerba mate jest doskonałym źródłem polifenoli, które pełnią funkcję antyoksydacyjną.
Wykazano też, że yerba mate obniża poziom cholesterolu, chroni komórki wątroby oraz działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Stwierdzono również pozytywny wpływ yerba mate na utratę wagi ciała, a to dzięki zawartości kofeiny, która wpływa na aktywność lipolityczną. Zawarte w yerba mate saponiny wpływają na matebolizm cholesterolu i opóźnienie wchłaniania tłuszczów spożywczych.
Świadomość, iż jest to całkowicie naturalny i bogaty w witaminy i minerały napój powininna postawić go na pierwszym miejscu w naszej codziennej diecie.
Sporządzenie wywaru: Yerba mate zaparza się w naczynku (tradycyjnie w wydrążonym owocu tykwy). Dla uzyskania pełnego smaku zaleca się zalewanie wodą w temperaturze około 75*.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Skład: ostrokrzew paragwajski (ilex paraguariensis), yerba mate zawierająca nie mniej niż 90% wysuszonych liści i nie więcej niż 10% suchych łodyg.
Masa netto: 250g
Produkt najlepiej spożyć przed 04.2016