Yerba mate wyprodukowana z patyczków i liści, z guaraną i aromatem. Nie zawiera glutenu. Nie zawiera tłuszczów całkowitych, tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, błonnika ani sodu. Receptura plantatorów z prowincji Santa Fe. Zawiera naturalny wyciąg z czerwonych jagód brazylijskiej guarany. Guarana jest naturalną substancją energetyczną. Żyj z energią.
Wartość odżywcza:
Ze względu na charakter oferowanych produktów (rośliny), podane wartości moga ulec zmianie w zależności od pory roku.
Roztwór wodny 50 g (ok. (15 łyżeczek)) zalany 500 ml wody o temperaturze 70 stopni dostarcza:
wartość energetyczna 19 kcl
węglowodany 4 g
białka 0,7 g
potas 126 mg
witamina B 1,1 mg
YERBA MATE to nazwa naparu zbliżonego do herbaty, otrzymywanego z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguarensis), który rośnie w Paragwaju, Urugwaju i północno-wschodniej Argentynie, jest także uprawiany w Brazylii, głównie w dorzeczu rzeki Parana.
Dobrze znana Indianom Guarani, ceniona przez nich głównie jako środek przeciwko zmęczeniu i łagodzący uczucie głodu, yerba mate dotarła do Europy w XVII wieku, dzięki misjonarzom jezuickim, którzy rozpropagowali ją jako alternatywę dla sprowadzanej z Azji herbaty.
Oni także nadali naparowi nazwę, która wywodzi się od słowa hierba (w starohiszpańskim pisane przez y jako yerba), oznaczającego zioło, oraz mati, czyli nazwy jakiej Indianie keczua używali na określenie naczynia do jej picia.
YERBA MATE zawiera aż 196 aktywnych komponentów, czyli więcej niż np. zielona herbata. Badania przeprowadzone w Instytucie Pasteura w Paryżu wykazały, że posiada niemal wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Ponadto jest bogata w karoten, magnez, potas, żelazo, wapń i wiele innych minerałów. Dzięki obecności mateiny, substancji chemicznej z grupy ksantyn, w przeciwieństwie do swej „siostry” kofeiny nie wywołuje uzależnień.
Opakowanie:
500g
Waga 1 sztuki: 520g
do łączne wagi produktów nalezy doliczyć wagę koperty ok 20g lub kartonika ok 100g