Yerba Mate Brazil "Classic"
Yerba Mate - ostrokrzew argentyński BEZ PYŁU I BEZ GAŁĄZEK
Herbat Yarba Mate - jest ona kolejną herbatą o leczniczych właściwościach, dzięki temu, że posiada dużo witamin i minerałów, takich jak: · Witamina A - uodparnia organizm przeciw infekcjom, polepsza wzrok · Witamina B1 - niezbędna do utrzymania właściwego stanu nerwowego · Witamina B2 - wzmacnia włosy, zapobiega zapaleniom oczu · Witamina C - wzmacnia zęby, zwiększa ilość czerwonych ciałek krwi · Fosfor - jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu · Żelazo - konieczne jest do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej · Wapno - wzmacnia kości i zęby!
Działania Yerba Mate: Chcesz się odchudzić? Masz problemy z przemianą materii? Chcesz oczyścić organizm z toksyn, czy mieć pod ręką niezawodny środek na kaca??? Musisz mieć sprawny umysł a kawa działa za krótko lub jest dla Ciebie niewskazana? Wypróbuj Yerba Mate!!!
Czy napar yerba mate jest rzeczywiście "napojem bogów", jak od stuleci uważali południowoamerykańscy Indianie Guarani? Amerykańscy członkowie Korpusu Pokoju ze zdumieniem obserwowali plemiona, które potrafiły przetrwać bez uszczerbku dla zdrowia długie okresy głodu dzięki tej niezwykłej herbacie. W 1964 badacze z francuskiego Instytutu Pasteura stwierdzili: "Trudno było by znaleźć na Ziemi inną roślinę, która mogłaby się równać pod względem wartości odżywczych z yerba mate. Jej liście zawierają właściwie wszystkie niezbędne witaminy."
Dziś wiadomo, że yerba mate zwiera 24 witaminy i mikroelementy, oraz 15 aminokwasów. Pomaga zmniejszyć łaknienie i obniżyć poziom cholesterolu, pobudza aktywność systemu immunologicznego, jest antyoksydantem (a więc może zmniejszać prawdopodobieństwo zapadania na raka), a także odpręża, działa antydepresyjnie i ponoć wzmaga pożądanie.
Aby jednak wykorzystać wszystkie zbawienne właściwości yerba mate, należy ją właściwie przygotować. Najlepiej stosować wodę źródlaną lub świeżo filtrowaną. Liście należy zalać zimną wodą mineralną (lub świeżo filtrowaną), a gdy dobrze namokną, można dodać wody gorącej. Zaparzanie powinno trwać 2-4 minuty. Nie wolno pod żadnym pozorem używać wrzątku! Yerba mate można także pić zmrożoną, z dodatkiem cytryny, lub mięty. Przechowywać należy ją w ciemnym, suchym miejscu, najlepiej w pojemniku ceramicznym. W tych warunkach przez rok zachowuje swoje niezwykłe właściwości.
W Brazylii po wsypaniu zielonego zioła do mate i włożeniu bombilli całość zalewa się gorącą, ale nie wrzącą wodą. (Mate - tradycyjne naczynie wykonane z naturalnego owocu tykwy, Bombila - metalowa rurka z sitkiem zakończona złoconym ustnikiem). Nalewa zawsze gospodarz i wszyscy piją z tego samego naczynia. Każda osoba opróżnia tykwę i oddaje gospodarzowi. Ten dolewa gorącej wody i podaje następnemu gościowi. Mate serwowana jest tak długo, aż nie podziękuje ostatnia osoba. Zaproszenie na mate rozumiane jest jako rodzaj akceptacji w środowisku. Metoda tradycyjna : Wsypać mate, tak by wypełniła 3/4 naczynia. Zatkać końcówkę bombilli kciukiem i wsadzić do naczynia. Zalać gorącą ale nie wrzącą przegotowaną wodą i wypić herbatę. Tak przygotowany napar można uzupełniać wodą od 4 do 6 razy.
- sposób przyrządzania w Polsce - 6 łyżeczek herbaty zalać 1 litrem zimnej nie przegotowanej i przefiltrowanej wody, zamieszać, wypłukać, po czym wodę odlać . Następnie można zalać ją przegotowaną wodą . Najlepiej pić ją bez żadnych dodatków.
Data minimalnej przydatności do spożycia: przynajmniej 1 rok.