Południowo-amerykański „napój narodowy” z liści ostrokrzewu paragwajskiego, palona, ciemny napar.
Yerba Mate to herbata z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, bardzo popularna w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i południowej Brazylii.
Napar zawiera silne przeciwutleniacze o właściwościach antyrakowych. Yerba mate dzięki zawartości pochodnych ksantyn (kofeina, teobromina, teofylina) z powodzeniem zastępuje kawę i w przeciwieństwie do niej nie uzależnia oraz powoduje mniej skutków ubocznych, takich jak bezsenność, czy podenerwowanie. Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, poprawia percepcję, koncentrację, znosi objawy zmęczenia i senności, podnosi sprawność fizyczną, zwiększa żywotność i energię, zwalcza bóle głowy. Wzmacnia akcje serca i podwyższa ciśnienie krwi, działa tonizująco na mięśnie szkieletowe. Jest bogatym źródłem witamin (A, B1,B2,C,E) i mikroelementów takich jak fosfor, magnez, potas, żelazo. Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit. Poprawia strukturę włosów i paznokci, zwiększa odporność organizmu, neutralizuje niektóre toksyczne związki, wspomaga leczenie alergii. Zmniejsza łaknienie, zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne dzięki czemu pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciał.
Sposoby zaparzania:
1. TRADYCYJNA z użyciem tykwy i bombilli:
Wsupać 2/3 - 3/4 Yerba Mate w stosunku do objętości naczynia, przykryć dłonią i delikatnie potrząsnąć, przesypać susz na jedną stronę naczynia, a z drugiej umieścić bombillę , zalać wodą o temp. 70-80 st. C, parzyć 2-3 min. Pamiętamy by nie mieszać naparu.
Yerba mate zalewamy do momentu, kiedy utrzymuje swój smak, czyli ok 6, 7 razy.
2. Domowy z użyciem szklanego naczynia:
5-6 łyżeczek Yerba Mate zalać zimną wodą (ok. 1 litr) zamieszać i odlać wodę. Tak przygotowane liście zalać wodą o temp. 70-80 st. C, parzyć 2-3 min. odlać przez sitko. Yerba mate zalewamy do momentu, kiedy utrzymuje swój smak, czyli ok 6, 7 razy.
3. Na zimno - TERERE
Do yerba mate na zimno musimy użyć bardzo zimnej wody ( im zimniejsza, tym lepiej). Do naczynka wsypujemy susz do 3/4 objętości, dokładamy cytrynę, wlewamy odrobinę soku owocowego, zalewamy. Tak przygotowana podczas upałów yerba, skutecznie gasi pragnienie i uzupełnia nasze organizmy w mikroelementy.
Cena za 50g