1) - Amanda Naranja 0,5 kg
Zdrowa
i pachnąca Yerba Mate Amanda Naranja, tak samo jak w przypadku jej
limonkowej siostry, to bezcenne źródło mikroelementów. Smaczna i
umiarkowanie pobudzająca - jest polecana dla całej rodziny. Amanda
pomarańczowa to bogate źródło witaminy B6 - zapewnia ona prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż ma wpływ na wytwarzanie
substancji odgrywających tu ważną rolę, czyli serotoniny, dopaminy czy
kwasu amino-masłowego.
Obecność tej witaminy zwiększa też
odporność organizmu i łagodzi skutki uboczne niektórych leków, na
przykład tych, które są stosowane w leczeniu nowotworów. Wspomaga
leczenie nerek, gdyż zmniejsza nadmierne wydalanie kwasu szczawiowego z
moczem, co zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Stosuje się ją
również w leczeniu astmy, a także w schorzeniach neurologicznych, gdyż
pomaga w zwalczaniu dolegliwości bólowych i zesztywnień występujących w
tzw. zespole cieśni nadgarstka i dłoni. Przypuszcza się również, że
można ją wykorzystywać do łagodzenia objawów zespołu napięcia
przedmiesiączkowego, a więc depresji, drażliwości, bolesności piersi,
bólów głowy.
2) - 3 próbki po 30g ( Cruz de Malta Elaborada (biała), Don Lucas Sin Palo, Kraus Organica sin HuMO )
Bogata
w potas, który reguluje równowagę wodną organizmu i utrzymuje
prawidłowy rytm serca oraz ciśnienie tętnicze. Należy do bardzo
szacownych znanych marek yerba mate. Charakterystyczna gorzko-cierpka
nuta i znaczące właściwości pobudzające to atrybuty tej ujmującej mate.
Susz Cruz de Malty to spore kawałki gałązek i grubo cięte listki. Warta
polecenia dla początkujących z yerba mate.
Tradycyjna despalilada
produkowana przez znamienitą Martin & Cia. Don Lucas to bardzo
mocno pobudzająca, gorzka w smaku yerba mate. Bogata w witaminy z grupy
B, żelazo, magnez i witaminę C. Zawiera kwas pantetonowy - w porcji
suszu 50 g jest 7,5% dziennego zapotrzebowania. Kwas pantetonowy czyli
witamina B5 uczestniczy w syntezie hemoglobiny i cytochromów, w
wytwarzaniu przeciwciał a także bierze udział w regeneracji komórek
skóry i błon śluzowych.
Organiczna,
limitowana i certyfikowana argentyńska yerba mate pochodząca z
pionierskiej plantacji założonej na gruzach jezuickiej misji Santo
Domingo Savio. Produkowana z pełni dojrzałych krzewów. Niepalona
(hiszp. sin humo). Yerba mate posiada certyfikat BIO oraz koszerności. Plantacja
Kraus, założona na początku XIX wieku przez emigrantów austriackich
produkuje ekologiczną mate. Zbiory ostrokrzewu są limitowane i
plantowane w zgodzie ze
środowiskiem naturalnym - podczas uprawy nie używa się herbicydów, pestycydów i nawozów sztucznych. Liście suszone są jedynie rozgrzanym
powietrzem, co wpływa na ich smak, który jest delikatny w
stosunku do yerba mate suszonych dymem (hiszp. libre de humo - wolna od dymu). Aromat Kraus Sin Humo kojarzony
jest z zapachem lata. Certyfikowana świadectwami USDA i OIA.