Hialuronian sodu
Kwas hialuronowy ma niezwykłą zdolność utrzymania nawilżenia skóry. Ponad połowa zawartości kwasu hialuronowego w naszym organizmie znajduje się w skórze. Niestety wraz z wiekiem, szczególnie po 50 roku życia, jego ilość znacznie maleje. Także w okresie letnim, pod wpływem promieniowania UV kwas hialuronowy ulega fotodegradacji, prowadząc do procesu fotostarzenia się skóry. Wraz z spadkiem jego ilości, zmienia się struktura włókien kolagenowych, co prowadzi do powstawania zmarszczek i bruzd, skóra staje się sucha i pomarszczona.
Lipidure® (POLYQUATERNIUM-51)
Syntetyczny, biokompatybilny polimer, którego struktura jest zbliżona do fosfolipidów błon komórkowych. Składnik intensywnie nawilżający, ma niezwykłe zdolności wiązania wody i zatrzymywania jej w warstwie rogowej naskórka, doskonale imitując NMF. Dodatkowo wzmacnia strukturę lipidów międzykomórkowych, powstrzymując TEWL. Swoje działanie wykazuje nawet w warunkach niskiej wilgotności i przy bardzo suchej skórze.
Gliceryna
Posiada silne właściwości higroskopijne, przyciąga wodę z otoczenia, zatrzymując wilgoć w warstwie rogowej naskórka. Dzięki czemu skóra jest wyraźnie nawilżona. Ponadto gliceryna penetruje do głębszych warstw skóry, gdzie ułatwia długotrwałe wiązanie wody ( nawet do 24 godzin).
Betaina
Roślinny aminokwas otrzymywany z melasy buraka cukrowego (trimetyloglycyna), pochodna glicyny, związek hydrofilowy o silnym działaniu nawilżającym. Redukuje przeznaskórkową utratę wody, dzięki temu skóra jest lepiej nawilżona, miękka i gładka. Dodatkowo chroni komórki przed detergentami. Jako związek bipolarny o małej cząsteczce ma niezwykłe zdolności oddziaływania z wodą i podobnymi do wody cząsteczkami, nadaje roztworom wyjątkowe odczucie jedwabistości.
Miód
Utrzymuje prawidłowe nawilżenie skóry, a także dostarcza jej wielu składników odżywczych, m.in.: cukry, witaminy, enzymy, mikro i makroelementy, kwasy owocowe. Przenika przez warstwę rogową naskórka. Zmiękcza, wygładza i lekko rozjaśnia skórę.
Pektyny
Naturalnie występujące związki w owocach, tworzą cement międzykomórkowy, zapobiegający utracie wody i utrzymujący odpowiednią jędrność skórki. Właściwości te zostały wykorzystane również w kosmetyce, pektyny stosuje się w celu utworzenia filmu ochronnego na powierzchni skóry, który będzie zabezpieczał przed utratą wody. Ponadto będzie działał wygładzająco i doda skórze jędrności.