Ksylitol to cukier naturalnego pochodzenia. Jest cukrem pieciowęglowym, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze. Inne formy cukru, w tym zwykły, biały cukier, którym słodzimy herbatę, są cukrami sześciowęglowymi i ich działanie polega na wzmacnianiu działania bakterii, które wytwarzają się podczas procesu ich spożywania. Ksylitol działa regenerująco i powoduje, że niebezpieczne bakterie nie atakują naszego organizmu.
Cukier jest niemal o połowę mniej kaloryczny niż zwykły cukier. Organizm przetwarza go dłużej niż zwykły cukier sześcioweglowy, dlatego nie dochodzi do gwałtownego podwyższenia poziomu cukru we krwi, co jest bardzo niebezpieczne, zwłaszcza u osób, które chorują na cukrzycę.
Ksylitol występuje w formie sypkiej lub w kostkach. Ma taki sam smak i zapach, jak zwykły cukier. Nie ma jednak, w odróżnieniu do cukru, który spożywamy, na co dzień, właściwości toksycznych.
Ksylitol należy stosować, jako zamiennik zwykłego cukru, w odpowiadającej temu ilości. Można stosować do pieczenia i gotowania, zamiast tradycyjnego cukru oraz do słodzenia herbaty i kawy. |