Xylitol to naturalny słodzik występujący w kukurydzy, owocach, można go też pozyskiwać z drewna brzozy.
Ma smak i wygląd cukru. Jednakże jego spożycie nie wywołuje w organizmie żadnego z negatywnych skutków spożywania cukru.
Xylitol ma o 40% mniej kalorii niż cukier
U stosujących dietę xylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.
Indeks glikemiczny jest 14-krotnie mniejszy niż glukozy i 9-krotnie niższy niż sacharozy.
.Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia
Słodzik ten ma wielostronne dobroczynne działanie.
Xylitol m.in. :
- hamuje rozwój bakterii ( zalecany przy próchnicy i w jej profilaktyce, przy zapalaniu dziąseł )
- hamuje rozwój grzybów i drożdżaków ( np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym )
- ułatwia wchłanianie witamin i minerałów ( m.in mineralizację kości )
- odkwasza organizm, przywraca naturalną równowagę pH
Xylitol zalecany jest szczególnie dla :
* cukrzyków
* chorych na grzybicę, drożdżyce
* dbających o zęby i dziąsła, przy próchnicy
* dbających o linię, odchudzających się
* chorych na mukowiscydozę i choroby laryngologiczne
* chorych na osteoporozę i przy jej profilaktyce
* sportowców
* osób mających problem z nieświeżym oddechem
W jaki sposób można stosować xylitol?
Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki- gotowanie, pieczenie, mrożenie. Tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody itp.
Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od ˝ łyżeczki do herbaty).
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach).