PROMOCJA! KUPUJĄC NAWET 3 GRZYBKI ZA PRZESYŁKĘ PŁACISZ TYLKO RAZ!!! :)
Przy zakupie jeszcze większej ilości grzybków proszę zapytać o koszt przesyłki (dopłata nie większa niż 5zł)
Proszę dokonywać wpłaty na nr konta: PL 07 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0830090 [zasłonięte] 981658
Dane do przelewu:
Ewa Dyjak
ul. Nostrożny 24
43-438 Brenna
UWAGA! KOMBUCHE WYSYLAM W NAJBLIŻSZY OD DNIA ZAKUPU PONIEDZIALEK RANO!!!
Wystawiony przeze mnie grzybek kombucha pochodzi z mojej własnej hodowli, do której używałam wysokogatunkowej zielonej herbaty. Wysyłki dokonuję za pomocą przesyłki priorytetowej W PONIEDZIAŁKI RANO. Grzybek zapakowany jest szczelnie wraz z odrobiną startera (przefermentowaną herbatą). Zapewniam Państwa o doskonałej jakości kombuchy i polecam, gdyż sama wypróbowałam jej doskonałe właściwości.
HISTORIA
Jakkolwiek nazwa tego grzybka wskazuje, że ojczyzną jego jest Japonia, to jednak pochodzenie jego nie jest dokładnie znane, gdyż w historii jego pochodzenia są pewne dane, wskazujące na to, że pochodzi on i najpierw był znany w Indiach. Do Polski przywędrował przed wojną światową (1[zasłonięte]905-19). Rozpoczęto go następnie hodować w Niemczech, Rumunii, Włoszech a nawet w Hiszpanii. Grzybek japoński ma formę brunatno-szarych, oślizgłych warstw, narastających jedna na drugiej, kształtu talerzowatego, o zapachu wyborowych jabłek i winnym kwaskowym smaku.
WŁAŚCIWOŚCI
Kwas grzybka japońskiego w medycynie ludowej na Wschodzie od dawna był uniwersalnym środkiem leczniczym. Badania nad jego właściwościami leczniczymi przeprowadzało szereg uczonych i lekarzy, stwierdzając, że stosowanie grzybka japońskiego przy różnych dolegliwościach daje pomyślne wyniki.
Kwas mlekowy L(+) zawarty w napoju z Kombuchy posiada właściwości oczyszczające, detoksykacyjne i wzmacniające. Innymi produktami metabolizmu Kombuchy są: kwas octowy, kwas glukozy, kwas węglowy, witaminy B1, B2, B3, B6, B12 oraz enzymy.
Napój z kombuchy:
-łagodzi objawy migreny.
-zmniejsza poziom cholesterolu,
-pomaga w leczeniu łuszczycy,
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
-wzmacnia układ immunologiczny, -pomaga w zapobieganiu przeziębień, -mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych, -reguluje przemianę materii, -reguluje ciśnienie krwi, -odtruwa organizm, -wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej, -przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
-cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej), -zmniejsza objawy menopauzy, -dodaje siły i poprawia koncentrację, -wzmacnia organy: serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy, -łagodzi objawy reumatyzmu, -zmniejsza ryzyko nowotworów, -efektywnie pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit, -wpływa kojąco na układ nerwowy.
HODOWLA
W litrowym słoiku, bądź też specjalnym naczyniu zaparzamy herbatę (najlepiej zieloną, nie aromatyzowaną!) - 2 torebki na słoik, temp. 75 stopni C, 2-3min.
Następnie po jej wystygnięciu (!!!) dodajemy trzy łyżki miodu (bądź cukru). W przypadku miodu ważna jest jego autentyczność, w żadnym wypadku nie może być to miód sztuczny, ani pierwszy lepszy z hipermarketu. Kombucha słodzona miodem wymaga do fermentacji wyższej temperatury (ok. 25-28 stopni C), dlatego w moim domu słoje stoją obok kaloryfera.
Do osłodzonej herbaty dolewamy starter (podczas pierwszej hodowli przesłanego grzybka wypakowujemy, nie płuczemy i wlewamy z niewielką ilością startera z torebki, później odrobinę napoju z poprzedniej hodowli - ok. 1/2 filiżanki) i na wierzch kładziemy grzybka.
Na słoik nakładamy gazę, spinamy ją gumką i odkładamy słoik w ciemne, ciepłe miejsce.
Napój gotowy jest do spożycia gdy widoczne pod światło są wypływające malutkie bąbelki dwutlenku węgla. W zależności od grubości grzybka jest to od 2 dni do 8. Wysłana przeze mnie porcja w optymalnych warunkach przefermentuje napój do 4dni. Po dłuższym czasie z musującego napoju możemy zrobić wspaniały ocet winny.
Napój przelewamy do butelek (najlepiej szklanych lub plastikowych) i przechowujemy w lodówce.
Należy pamiętać aby przy hodowli grzybka nie używać żadnych metalowych przedmiotów.
Pijąc kombuchę należy pamiętać aby zaczynać od małych porcji - maksymalnie pół szklanki 3razy dziennie (przed śniadaniem, po obiedzie i po kolacji), stopniowo zwiększając dawki.
Grzybek rośnie i jeżeli będziemy go mieli zbyt dużo, nie wyrzucajmy go, lecz podzielmy się z bliskimi.
Jeżeli mają Państwo jakieś pytania, służę pomocą.
UWAGA!!! ZA ZAGINIĘCIE/ROZPAKOWANIE/KRADZIEŻ PRZESYŁEK NIEPOLECONYCH ZA POŚREDNICTWEM POCZTY POLSKIEJ NIE PONOSZĘ ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI. BEZPIECZNIEJ WYBRAĆ PRZESYŁKĘ POLECONĄ, ALE DECYZJA NALEŻY DO CIEBIE!