Xantho PLUS - Ku młodości - ekstrakty z owoców mangostanu, winogron, granatu, borówki.. SUPLEMENT DIETY Szczególnie niekorzystny wpływ na organizm wywierają wolne rodniki, które również przyspieszają proces starzenia się. Wolne rodniki to atomy, grupy atomów lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia, mające jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Taki układ jest nietrwały i dąży do przyjęcia elektronu/ów w celu przywrócenia ich właściwego stanu. Wolne rodniki uzupełniają brakujący elektron/y z otaczających komórek powodując, że ulegają one procesowi utleniania! Proces powstawania wolnych rodników tlenowych jest procesem fizjologicznym związanym z oddychaniem. Istnieje jednak wiele przyczyn, które sprawiają, że ilość wolnych rodników gwałtownie wzrasta. Należą do nich: zanieczyszczenie środowiska (tj. wody, gleby, powietrza), palenie tytoniu, promieniowanie jonizujące, nadmierna ekspozycja na działanie promieni UV, promieniowanie pochodzące z ekranów monitorów, telewizorów, kuchenek mikrofalowych, produkty spożywcze zawierające pestycydy, herbicydy, chemiczne konserwanty, metale ciężkie, kosmetyki i leki zawierające substancje szkodliwe dla zdrowia, np.: glin (Al) w kosmetykach przeciwpotowych, stres, toczące się w organizmie stany zapalne, procesy neutralizowania dużej ilości toksyn w wątrobie. Wolne rodniki powodują -uszkadzenie i niszczenie komórek ustroju; -zaburzenie struktury i funkcji białek, które są podstawowym składnikiem budulcowym organizmu i odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie; -zaburzenie właściwej struktury kolagenu; -utlenianie tłuszczów; -powstanie i nasilenie wielu stanów chorobowych (np. choroba niedokrwienna serca); -uszkodzenie struktury DNA i RNA; -upośledzenie funkcji układu nerowego i immunologicznego. W związku z dużą ilością różnorodnych czynników działających niekorzystnie na nasz organizm musimy zadbać o jego właściwą ochronę, aby jak najdłużej mógł zachować swoją młodość. Co należy czynić? Unikalnym składnikiem Xantho PLUS jest ekstrakt z owoców mangostanu (Garcinia mangostana), który jest źródłem ksantonów, posiadających silne właściwości antyoksydacyjne. Produkt jest standaryzowany na jeden z nich - αlfa-mangostynę. Wartość ORAC* (wskaźnik zdolności absorpcji wolnych rodników) dla soku z mangostanu wynosi ponad 17 000. Nie bez przyczyny owoc mangostanu nazywany jest ,,owocem bogów’’. Preparat jest standaryzowany również na zawartość galusanu epigalokatechiny (EGCG) pochodzącego z ekstraktu z liści zielonej herbaty. EGCG to polifenol o właściwościach przeciwutleniających 100 razy silniejszych niż witamina C oraz 25 razy silniejszych niż witamina E. Ekstrakt z owoców grejpfruta – bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E, P, C, flawonoidy, terpeny. Składniki aktywne ze względu na szczególne cechy antyoksydacyjne stanowią ochronę komórek przed działaniem wolnych rodników. Ekstrakt z nasion winogron jest standaryzowany na zawartość proantocyjanidyn, które wykazują korzystny wpływ na komórki dzięki działaniu antyoksydacyjnemu oraz wspomagają prawidłową strukturę naczyń krwionośnych. Ekstrakt z owoców granata – standaryzowany na zawartość kwasu elagowego, doskonałego obrońcy komórek. Granat to także źródło witaminy C, cukrów (8-20%), kwasu cytrynowego (do 9%), tanin, antocjanów, katechin. Owoc granatu to doskonały antyutleniacz, korzystnie wpływa m.in. na funkcjonowanie układu krwionośnego. Ekstrakt z owoców borówki czernicy i sproszkowane owoce borówki wysokiej – cenne źródło antocyjanów, o znanych właściwościach przeciwutleniających, jak również cukrów, witamin z grupy B, beta-karotenu, witaminy C, garbników katechinowych, glikozydów, kwasów organicznch (np: kwas cytrynowy, bursztynowy), karotenoidów, pektyn. Składniki aktywne borówki wpływają na utrzymanie właściwej struktury naczyń krwionośnych oraz wspomagają pracę narządu wzroku. Komu można polecić Xantho PLUS? ■ osobom odżywiającym się nieracjonalnie; ■ osobom nadużywającym alkoholu i niektórych farmaceutyków; ■ osobom starszym; ■ osobom aktywnym fizycznie i wykonującym cieżką pracę fizyczną; ■ osobom mieszkającym w zanieczyszczonym środowisku; ■ aktywnym i biernym palaczom; ■ osobom pracującym w szkodliwych warunkach; ■ wszystkim tym, którzy chcą zapewnić sobie ochronę przed działaniem wolnych rodników. Składniki aktywne/1 kapsułka: XanthosteenTM – ekstrakt z owoców mangostanu ........ 166,7 mg (std. 10%]-mangostyna, 20% polifenole) Ekstrakt z liści zielonej herbaty ................ 150,0 mg (std. 45% galusanu epigalokatechiny) Ekstrakt z owoców grejpfruta ...................... 25,0 mg Ekstrakt z nasion winogron ........................... 10,0 mg (std. 95% proantocyjanidyn) Ekstrakt z granatu .............................................. 5,0 mg (std. 20% kwasu elagowego) Sproszkowane owoce borówki wysokiej ... 5,0 mg Ekstrakt z owoców borówki czernicy .......... 5,0 mg Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie Opakowanie 90 kapsułek |