Xantho Plus - wyjątkowe połączenie silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami przyczyniającymi się do powstawania nowotworów, innych chorób oraz starzenia organizmu. Suplement to nowoczesna formuła zawierająca ekstrakty z mangostanu, granatu, zielonej herbaty, winogron, grejpfruta, borówki czernicy i sproszkowanej borówki wysokiej zwanej amerykańską.
Tylko u nas do zakupu otrzymujesz GRATIS:
- Przesyłkę priorytetową
- Kolorowy katalog CaliVita
- Ekologiczne zioła "Dary Natury" do wyboru: Na zaparcia, Oczyszczające, Uodparniające lub Dla nerwusów (przy zakupach od 90 zł)
- Kuracja oczyszczająca (na życzenie)
- Ulotkę informacyjną dot. zakupionych suplementów*
Skład aktywny:
- XanthosteenTM - ekstrakt z owocu mangostanu - 166,7 mg
- (std. 10% alfa-mangostyna, 20% polifenole)
- Ekstrakt z liści zielonej herbaty - 150,0 mg
- (std. 45% galusan epigalokatechiny)
- Ekstrakt z grejpfruta (40:1) - 25,0 mg
- Ekstrakt z nasion winogron - 10,0 mg
- (std. 95% proantocyjanidyn)
- Ekstrakt z granatu - 5,0 mg
- (std. 20% kwasu elagowego
- Ekstrakt z owoców borówki czernicy - 5,0 mg
- Sproszkowane owoce borówki wysokiej - 5,0 mg
Opakowanie: 90 kapsułek
Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie
Co oferuje Ci Xantho Plus?
Mangostan - Zawiera witaminy B1, B2, B6, C, potas, wapń, fosfor, żelazo, katechiny, polisacharydy oraz stilbeny. Jednym z najważniejszych składników mangostanu są ksantony, które dzięki ogromnym ilością antyoksydantów chronią komórki przed wolnymi rodnikami. W medycynie azjatyckiej suszona i sproszkowana skórka używana była jako świetne lekarstwo na różne problemy skóry. Ekstrakt z mangostanu używany jest na obniżenie gorączki, dolegliwości żołądkowe, jelitowe, środek przeciw pasożytom oraz podczas infekcji dróg moczowych. Mangostan wykazuje również silne działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antyseptyczne.
Wskaźnik ORAC (zdolność absorbcji wolnych rodników) mangostan zajmuje na jednym z najwyższym miejsc i wynosi 17000 do 24000! Dla porównania żurawina 8900, a suszona śliwka zawiera tylko ok. 5700.
W naturze istnieje ponad 200 ksantonów, ponad 40 z nich znajduje się w mangostanie – nie tylko w miąższu, ale w całym owocu.
Ksantany zawarte w mangostanie korzystnie wpływają na:
Poprawiają nasze samopoczucie,
Są pomocne w profilaktyce zespołu metabolicznego X oraz cukrzycy,
Obniżają poziom glukozy i zmniejszają oporność na insulinę,
Wykazują właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne,
Zapobiegają uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki.
Obniżenie poziomu cholesterolu,
Skuteczniejszą walkę z nowotworem,
Zmniejszenie otyłości i bólu,
Choroby skóry i kości,
Wspierają system immunologiczny,
Równowagę mikrobiologiczną.
Ekstrakt z granatu - owoc granatu zawiera garbniki, alkaloidy, flawonoidy (pochodne kwertecyny), antocyjany, fenolokwasy (elagowy, galusowy). Starożytni zalecali go jako środek przeciw astmatyczny, przeciw zapaleniom czy robakom. Alkaloidy działają porażająco na mięśnie robaków płaskich w tym ameb.
Granat to "mieszanka" wielu korzystnych dla zdrowia substancji:
wpływa na układ sercowo-naczyniowy
działa na cykl komórkowy
właściwości fitohormonalne - sok z granatu zawiera różne niezwykle ważne substancje roślinne jak kwas elagowy, kwercetynę, kemferol, antocyjany, taniny:
kwas elagowy - silny antyutleniacz uznany za inhibitor substancji rakotwórczych. Badania wykazały, że kwas elagowy zatrzymuje raka płuc, wątroby i przełyku. W ciągu 48 godzin hamuje i zatrzymuje podział komórek rakowych i powoduje ich zgon. Zachowuje się jak czyściciel, który wyłapuje komórki nowotowrowe i usuwa. Ponadto kwas elagowy ochrania skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. W badaniach na myszach bezwłosowych poddanych na ekspozycję słoneczną, stwierdzono, że codzienna aplikacja na powierzchni skóry kwasy elagowego obniżyła ilość zmarszczek.
działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne
Zielona herbata - Od czasów starożytnych zieloną herbatę uważano za napój długowieczności i zdrowia. Legenda zielonej herbaty już dawno wzbudziła zainteresowanie lekarzy z Zachodu. Jedno z najbardziej rzetelnych i cenionych na świecie badań na temat zielonej herbaty zostało przeprowadzone w 1997 r. przez znanych naukowców z Uniwersytetu Kansas. Dowiedziono, że największa ilość powszechnie znanych antyoksydantów znajduje się właśnie w zielonej herbacie. Zawiera ona duże ilości polifenoli – przede wszystkim pochodną katechiny, zwaną epigalokatechiną (EGCG) oraz kwas elagowy. Składniki te w złożony sposób wpływają na procesy materii. Jednym z najważniejszych skutków biologicznego działania flawonoidów jest jednak ich zdolność do wiązania wolnych rodników – tj. przejmują one nadmiar energii od pewnych molekuł, w tym wolnych rodników, bez uszkadzania innych cząsteczek. Flawonoidy różnią się między sobą zdolnością wiązania wolnych rodników. Epigalokatechina szczególnie skutecznie dezaktywuje wolne rodniki. Jest nawet bardziej efektywna w tym zakresie, niż wspólne działanie witamin C i E.
Regularne picie zielonej herbaty:
zmiejsza ryzyko zachorowalności na różnego typu nowotwory,
obniżam poziom cholesterolu oraz przywraca prawidłowe proporcje LDL i HDL,
wpływa na równowagę metaboliczną, wspomaga odchudzanie, spala tkankę tłuszczową, stymuluje termogenezę,
łagodzi skutki zapaleń żołądka,
zmniejsza poddatność na zakrzepy,
normalizuje ciśnienie tętnicze,
dzięki taninom działa przeciwbakteryjnie,
zawiera największe bogactwo fluoru
Borówka czernica i sproszkowana borówka wysoka - owoc zawiera kilkanaście procent katechin, które poprawiają widzenie szczególnie wieczorem i nocą. Garbniki katechinowe wiążą również toksyny i usuwają je z organizmu. Owoc zawiera również cenne procyjanidy, antocyjany, witaminę C i z gr. B, karotenoidy, składniki mineralne w szczególności magnez, kwasy organiczne, cukry, pektyny.
Aktywność biologiczna:
stabilizuje kolagen
poprawa mikrokrążenia
polepszenie wzroku
działanie ściągające
Duże ilości borówki czernicy stosowane są w walce z pasożytami a szczególnie owsikami i glistami. Poza tym u ludzi starszych i prowadzących siedzący tryb życia wykazują one działanie regulujące wypróżnienia. Przykładane na skórę rozgniecione owoce mogą być dobrym lekiem w chorobach skóry (np. wyprysku).
Borówka amerykańska (wysoka) - zawiera antocyjany, pektyny, cukry, witaminy A, B1, B2, C, PP, składniki mineralne fosfor, żelazo, wapń. Uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie obwodowe, uzupełnia niedobór witamin i minerałów, poprawia wypróżnianie ze względu na dużą zawartość pektyn.
Ekstrakt grejpfruta) - wykazuje bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniża cholesterol, zawiera substancje uszczelniające naczynia krwionośne. Wspiera odporność organizmu. Poprawia trawienie, przeciwdziała powstawaniu zbyt kwaśnego odczynu soku żołądkowego, działa zasadotwórczo. Z grejpfruta otrzymuje się ekstrakt o cennym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybicznym. Następuje upośledzenie metabolizmu i śmierci drobnoustrojów. Kwercetyna zawarta w grejpfrucie działa jak ekran pochłaniając promieniowanie UV, nie dopuszcza do powstawania wolnych rodników oraz reakcji łańcuchowych przez nie zapoczątkowanych. Owoc grejpfruta polecany jest również osobom odchudzającym się.
Ekstrakt z winogron
-zawiera 15% cukrów, pektyny, garbniki, witaminy takie jak A, B1, B2 i C oraz resweratrol, polifenole i flawonoidy - kemferol, kwercetyna, rutyna, peonidyna.
Wyciąg z nasion i skórki posiada silne właściwości przeciwutleniające. Taka mieszanka skutrecznie usuwa wolne rodniki oraz zmiejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz wiele innych chorób degeneracyjnych jak nowotwór, który podłoże ma w stresie oksydacyjnym.
Nasiona winogron a konkretnie oligomeryczne procyjanidy mają ogromny wpływ na układ krążenia i zmiany miażdżycowe. Zmniejszają przez utlenianie różne frakcje cholesterolu, mają działanie przeciwzakrzepowe. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach udowodniono, że dieta boagat w procyjanidy pozyskiwane z winogron, sprawiają, ze serce jest bardziej odporne na zniszenia wywołane niedokrwieniem.
Udowodniono również, że procyjanidy z winogron hamują aktywność enzymów, które niszczą kolagen, elastynę i kwas hialuronowy.
Resweratrol - należy do wyjątkowych i niezwykle silnych antyutleniaczy wytwarzanych przez winogrona, ale również rdest japoński czy orzeszki ziemne. Wykazuje bardzo silne właściwości przeciw nowotworowe, przeciw grzybicze oraz usuwa metale ciężkie.
David Sinclair, biolog molekularny z Harvard Medical School przeprowadził badania między innymi na zwierzętach, polegające na aplikowaniu resveratrolu muchom, myszom czy też komórkom drożdży. Wniosek z tych doświadczeń okazał się fascynujący – resweratrol przedłużał długość życia zarówno zwierzętom jak i komórkom, na których prowadzone były badania.
Dzięki innowacyjnym wynikom, eksperymenty prof. Davida Sinclair’a zdobyły światowy rozgłos. Podczas jednej z prób, myszy poddano zabójczej diecie, której skład w 60% opierał się na podawaniu im kalorii pochodzących z tłuszczu. Zwierzęta z grupy badanej bez pomocy resweratrolu, nie przeżyły tej próby i po kilku miesiącach zmarły. Przyczyną takie stanu rzeczy było odtłuszczenie wątroby. Dla porównania, gryzonie, którym aplikowano wysoką dawkę resweratrolu nie dość, że przeżyły, ale dodatkowo ich wątroby pozostały zdrowe.
Obecnie dostępna literatura podparta badania przeprowadzanymi na ludziach i zwierzętach mówi o rodzaju działań i przypadkach stosowania resweratrolu:
Ochrania naczynia krwionośne poprzez opóźnianie, a nawet zahamowanie utleniania lipoprotein o niskiej gęstości LDL czyli złego cholesterolu, hamowanie procesu agregacji płytek krwi, zmniejszanie masy zakrzepów, spowalnianie procesu umieraniakomórek mięśni gładkich, zwiększanie poziomu tlenku azotu który - w świetle najnowszych badań - wpływa na pracę całego układu krwionośnego, likwidację stanów zapalnych, likwidację złogów cholesterolowych w układzie naczyniowo – żylnym, wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych,
Hamowanie procesów komórkowych związanych z inicjacją powstawania guzów nowotworowych i ich rozwoju,
Zmniejszanie tempa rozpadu włókien kolagenowych w skórze, ścięgnach i więzadłach stawowych
Zapobieganie przedwczesnemu starzeniu się organizmu w efekcie czego – jest to najlepszy w tej chwili związek z grupy anti-aging.
Zmniejszenie skutków niesprawności związanych z występowaniem chorób układu podporowo – ruchowego
Zmniejszanie procesów chorobowych przyzębia – chroni tkanki przed węglowodorami znajdującymi się w dymie tytoniowym,