Zapraszamy do zakupów świeżych herbat z wrocławskiej Czajowni. Wszystkie sprzedawane przez nas herbaty są sprowadzane bezpośrednio z plantacji całego świata herbacianego przez Towarzystwo Miłośników Herbaty (Spolek Milcu Caje s.r.o.) z Pragi, które jest naszym wyłącznym dostawcą herbat i przewodnikiem na herbacianej ścieżce. Towarzystwo Miłośników Herbaty, jako bezpośredni importer, dba o niezmienną jakość sprowadzanych herbat poprzez ich staranny wybór bezpośrednio na obszarach produkcji. Spośród bogatej oferty herbat wybierane są te uprawiane i preparowane w tradycyjny sposób, z zachowaniem poszanowania dla pracy ludzkiej i środowiska naturalnego. Kontakty osobiste nawiązywane podczas licznych podróży Miłośników Herbaty do Indii, Chin, Japonii, Turcji, Nepalu, Afryki czy na Sri Lankę i Tajwan, są gwarancją niepowtarzalnej jakości i charakteru sprowadzanych herbat.
Ali Shan – Formosa High Grown
(pakowana 50 gram)
Herbata 2010 roku wg Towarzystwa Miłośników Herbaty. Gatunek wysokogórskiej herbaty typu Tung Ting, charakteryzująca się większymi i ciasno zwiniętymi w kulki liśćmi. Fenomenalny smak i wydajność liści sprawiają, że ta herbata ma swoich zagorzałych wielbicieli. Bardzo wydajna herbata do wielokrotnego zaparzania. Smak i zapach fenomenalny, bardzo świeży i wyraźny.
Herbaty niebiesko-zielone
(po chińsku: QIHONG CHA, po japońsku SEI CHA)
Częściowo fermentowane - stopień fermentacji: 15 – 70%
Określne także jako herbaty turkusowe lub oolongi (ulongi). Sposób przetworzenia: świeże listki wkłada się do obracających się koszy, przy ciągłym nawiewie ciepłego powietrza. Powoduje to powolne naruszenie struktury liści i ich więdnięcie oraz powolne wysychanie. Proces taki powtarza się wielkrotnie naprzemiennie z formowaniem listków w małe kuleczki na stołach rotacyjnych. Ilość cykli determinuje stopień fermentacji danej herbaty. Większość herbat turkusowych można zaparzać wielkrotnie, wodą około 80-90°C, przez 2 minuty.