Wysokiej jakości oliwa "extra vergin" z włoskich oliwek z gospodarstwa Battaglini znajdującego się w środkowej części Włoch, na pograniczu Toskanii (Toscana), Umbrii i Lacjum (Lazio). Plantacje położone są w większości na wysokości 380-500 m. npm co stanowi naturalną barierę ochronną przed atakami szkodników drzewa oliwnego. Dużo słońca, łagodny klimat związany z bliskością jeziora Bolsena i żyzne gleby pochodzenia wulkanicznego sprawiają, że oliwa wytłoczona z dojrzewających tam oliwek ma niepowtarzalny aromat i świeży, owocowy smak (z lekko cierpkim odcieniem).
Oliwki w odpowiednim momencie dojrzałości są zbierane z drzewa (w większości ręcznie) i w ciągu 24 godzin jest z nich wytłaczana oliwa (w temperaturze nie przekraczającej 27 st.C). Producent deklaruje, że liczba kwasowa (zawartość wolnych kwasów tłuszczowych) wynosi ok. 0,2 co pozwala zaliczyć tę oliwę do najwyższej klasy wg. norm obowiązujących w UE.
O właściwościach prozdrowotnych oliwy z oliwek można przeczytać więcej na poniższych stronach:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_oliwkowy http://www.doz.pl/czytelnia/a1243-Oliwa_z_oliwek_-_srodziemnomorski_eliksir_dlugowiecznosci_i_dobrego_zdrowia