Uwaga na cholesterol! albo
Cholesterol zagrożeniem dla organizmu! –od dawna towarzyszą nam takie hasła. Jest wiele skutecznych lekarstw i innych preparatów, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Możemy też w inny sposób pozytywnie oddziaływać na wartości cholesterolu bez stosowania lekarstw. Co pomaga trwale obniżyć poziom cholesterolu? Zdrowa dieta i właściwy sposób życia pomogą nam zmniejszyć ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Co jeść, żeby skutecznie i w naturalny sposób doprowadzić cholesterol do normy? W tym poradniku możemy znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania.
W książce znajdziesz:
- Informacje, co to jest dobry cholesterol HDL i jak walczyć ze złym cholesterolem LDL .
- Czynniki obniżające poziom cholesterolu, dzięki którym uregulujesz swój poziom cholesterolu i poprawisz jakość życia.
- Program, jak wspomagać mechanizmy metabolizmu cholesterolu, który umożliwia powrót do zdrowego życia.
- Opis produktów spożywczych i substancji czynnych skutecznych w obniżaniu poziomu cholesterolu.
- Wskazówki, w jaki sposób zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Tabele produktów bogatych w składniki odżywcze.
- Przepisy na smaczne dania z niską zawartością tłuszczu– śniadania, obiady, desery i kolacje – ale też wyjątkowe przekąski i przegryzki oraz dania wegeteriańskie.
Wyposażeni w tę wiedzę będziemy mogli zacząć żyć zdrowo.
Spis treści: Zamiast wstępu
ZBYT WYSOKI POZIOM CHOLESTEROLU I JEGO KONSEKWENCJE
Cholesterol-istotne informacje
Ważny lipid
LDL - początkowo ani dobry, ani zły
Nierozpoznane ryzyko
Metabolizm cholesterolu
Pokarm - dostawca cholesterolu
Biosynteza cholesterolu
Wykorzystanie cholesterolu
Zaburzenia metabolizmu tłuszczów
Pomocne lekarstwa
Tętnice w niebezpieczeństwie
Tętnice jako sieć zaopatrzenia
Miażdżyca: robi się ciasno
Poważne następstwa
Czynniki obniżające cholesterol
Trzy najważniejsze zasady
Zdrowie na talerzu
Dobre tłuszcze, złe tłuszcze
Zdrowszy i lepiej zaplanowany jadłospis
Za dużo kilogramów
BMI i obwód pasa
Trening: obniżamy poziom cholesterolu i coś jeszcze
PRAKTYKA
PRZEPISY NA KAżDE PODNIEBIENIE
Niskocholesterolowa kuchnia jest smaczna
Nie rezygnujemy z przyjemności
Z pełną wiedzą o tłuszczach
Więcej niż sądziliśmy
Dieta w wersji „Light”
Użyteczna wiedza w kuchennej praktyce
Sami układamy menu!
Smaczne potrawy z niewielką zawartością tłuszczu
Śniadania
Zupy
OD TEJ CHWILI ŻYJEMY ZDROWIEJ
Obniżamy poziom cholesterolu
Cel: 5 kg, 5 cm, 30 min, 30 g
Produkty spożywcze - "urodzeni mordercy" cholesterolu
Produkty spożywcze i substancje czynne o niepewnej skuteczności
Nieskuteczne produkty spożywcze i substancje
Przystawki i sałatki
Przekąski i przegryzki
Makarony i pizze
Potrawy z mięsa i drobiu
Ryby morskie
Dania wegetariańskie
Wypieki i desery
DODATEK
Poradnik zdrowotny w pigułce
Słownik
Indeks przepisów