Napisana przystępnym językiem książka stanowi poradnik zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych domowych winiarzy i piwowarów.
Zawiera cenne wskazówki dotyczące poszczególnych etapów przygotowania trunków, propozycje niezbędnego sprzętu i wytyczne, co do stosowania przyrządów pomiarowych, w tym przykłady obliczeń kwasowości, dodatku cukru i zawartości alkoholu.
Dodatkowo znaleźć możemy w niej ponad 40 przepisów pozwalających przyrządzić doskonałe wina, piwa i miody pitne.
Spis treści:
WINO DOMOWE
1. Czym jest wino (definicja, historia i rodzaje win)
2. Walory Zdrowotne wina
3. Owoce - podstawowy surowiec winiarski
4. Inne surowce winiarskie: miód, zboża, suszone owoce
5. Składniki chemiczne owoców
6. Dodatki stosowane przy wyrobie win
7. Istota fermentacji
8. Drożdże winiarskie
9. Podstawowy sprzęt winiarski
10. Zasady obowiązujące przy wyrobie win domowych
11. Przygotowanie moszczu
12. Doprawianie moszczu
13. Pożywki dla drożdży winiarskich
14. Przygotowanie szczepionki drożdży
15. Proces fermentacji
16. Obciąg wina
17. Dojrzewanie, leżakowanie win
18. Filtrowanie i klarowanie win
19. Prace kiperskie
20. Rozlewanie wina do butelek
21. Utrwalanie win
22. Przechowywanie win
23. Wady i choroby win
24. Miody pitne
25. Wina aromatyzowane
26. Wina musujące
27. Przepisy na wina i miody pitne PIWO DOMOWE
1. Czym jest piwo, walory zdrowotne piwa
2. Warzenie piwa domowego moim hobby
3. Surowce piwowarskie
4. Technologia piwowarstwa
5. Warzenie piwa z koncentratów brzeczki piwnej
6. Sprzęt do piwowarstwa domowego
7. Drożdże piwowarskie
8. Proces fermentacji
9. Rozlew piwa do butelek (fermentacja druga)
10. Warzenie piwa domowego z. użyciem koncentratów Firmy Coopers
11. Eksperymenty piwowarskie
12. Przygotowanie brzeczki piwnej ze słodowanego ziarna jęczmienia (słodu)
13. Wskazówki dodatkowe dla hobbystów warzących piwo z wykorzystaniem koncentratów brzeczki Coopersa