Tytuł
|
Wyrób masła
|
Autor
|
B. Staniewski
|
Wydawca
|
Oficyna
Wydawnicza „Hoża”
|
Rok wydania
|
1997
|
Liczba stron
|
174 |
Wymiary
|
115x165mm
|
Okładka
|
miękka
|
Seria
|
Biblioteczka
Majstra Mleczarskiego |
ISBN
|
83[zasłonięte]85038-2
|
Spis treści
Wstęp
l.
Wprowadzenie
1.
Charakterystyka chemicznych, fizycznych oraz
smakowo-zapachowych cech masła
2.
Charakterystyka produktów masłopodobnych
II.
Proces produkcji masła i wyrobów masłopodobnych
1.
Surowiec
2.
Wirowanie mleka - otrzymywanie śmietanki
Charakterystyka procesu wirowania
Czynniki wpływające na efektywność procesu wirowania
3.
Charakterystyka produktów wirowania mleka
Charakterystyka śmietanki i jej wady
Mleko odtłuszczone
4.
Przygotowanie śmietanki (śmietany) do zmaślania
Pasteryzacja śmietanki
Odgazowywanie śmietanki
Dojrzewanie fizyczne śmietanki
Cel
i przebieg procesu
Stosowane systemy warunków temperaturowej
obróbki śmietanki w trakcie jej fizycznego
dojrzewania
Dojrzewanie biologiczne śmietanki
Cel
i przebieg procesu
Charakterystyka stosowanych zakwasów
Alternatywne metody zakwaszania i aromatyzowania
plazmy masła
5.
Nastawianie śmietanki (śmietany) na temperaturę
zmaślania
6.
Charakterystyka procesu zmaślania
7.
Zmaślanie metodą periodyczną
Przebieg procesu zmaślania oraz czynniki wpływające
na
jego efektywność
Maślanka
Płukanie masła
Wygniatanie masła
Solenie masła
Formowanie i pakowanie masła
Dzienniki technologiczne produkcji masła metodą
tradycyjną
Wydatek masła
Magazynowanie masła
8.
Wyrób masła serwatkowego
9.
Zmaślanie metodą ciągłą
Dzienniki technologiczne produkcji masła metodą
ciągłą
Inne metody zmaślania ciągłego
10.
Produkcja wyrobów masłopodobnych