Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Ksiegarnia Larix
ul.Akademicka 15
Gmach Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Kontakt
Księgarnia Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Wyrób masła
Autor: |
Bogusław Staniewski |
Wydawca: |
Oficyna Wydawnicza HOŻA |
Rok wydania: |
1997 |
Wydanie: |
I |
Stron: |
174 |
Format: |
115x165 mm |
Oprawa: |
miękka |
ISBN: |
83[zasłonięte]85038-2 |
Seria: |
Biblioteczka majstra mleczarskiego |
Opis:
Masło jest produktem wysokotłuszczowym otrzymywanym w wyniku zmaślania wydzielonej z mleka i odpowiednio przygotowanej śmietanki. Jest ono produktem składającym się z tych samych składników co mleko, lecz występującym w innym stosunku.
Obecnie, mimo spadkowej tendencji spożycia masła, jest ono w dalszym ciągu bardzo ważnym produktem mleczarskim.
Spis treści:
Wstęp
I WPROWADZENIE
- Charakterystyka chemicznych, fizycznych oraz smakowo-zapachowych cech masła
- Charakterystyka produktów masłopodobnych
II. PROCES PRODUKCJI MASŁA I WYROBÓW MASŁOPODOBNYCH
- Surowiec
- Wirowanie mleka - otrzymywanie śmietanki
- Charakterystyka produktów wirowania mleka
- Przygotowanie śmietanki (śmietany) do zmaślania
- Nastawianie śmietanki (śmietany) na temperaturę zmaślania
- Charakterystyka procesu zmaślania
- Zmaślanie metodą periodyczną
- Wyrób masła serwatkowego
- Zmaślanie metodą ciągłą
- Produkcja wyrobów masłopodobnych
III. PRZYCZYNY POWSTAWANIA WAD MASŁA ORAZ SPOSOBY ZAPOBIEGANIA
- Wady wyglądu
- Wady struktury i konsystencji
- Wady smaku i zapachu
IV. HIGIENA PRODUKCJI MASŁA I WYROBÓW MASŁOPODOBNYCH
- Mycie i odkażanie
- Stosowane środki myjące i odkażające
- Mycie i odkażanie maszyn i urządzeń
- Higiena osobista pracowników
- Higiena pomieszczeń produkcyjnych, socjalnych i sanitarnych
V. ANALIZA ZAGROŻEŃ ZDROWOTNEJ JAKOŚCI W PRODUKCJI MASŁA I PRODUKTÓW MASŁOPODOBNYCH NA PODSTAWIE KONTROLI PUNKTÓW KRYTYCZNYCH (HACCP)
VI. METODY KONTROLI JAKOŚCI MASŁA I PRODUKTÓW MASŁOPODOBNYCH
VII. PIŚMIENNICTWO
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl