Aktywny Miód Manuka Manuka MGO 100+ 250g
Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana Profesora Thomasa Henle z Uniwersytetu w Dreźnie w Niemczech.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za antybakteryjne działanie miodu manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.”
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, streszczenie w języku polskim)
Wg powyższych badań Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 20 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg. W innych środkach spożywczych poziom methylglyoxalu waha się od 0 do 50 mg/kg, a największe jego stężenie określono w kakao i kawie.
Naukowcy badających właściwości miodu manuka zalecają stosowanie miodu o zawartości minimum to 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO 100+). Najczęściej kupowanym Miodem Manuka MGO jest miód o stężeniu MGO 400+.
Produkt
Methylglyoxal, mg/kg
Miód Manuka
20-800 +
Inne miody
0-10
Inne produkty żywnościowe
0-50
Precyzyjny standard mierzenia siły oddziaływania unikalnego Miodu Manuka MGO
Firma Manuka Health wprowadziła nową markę – Miód Manuka MGO i mierzy zawartość methylglyoxalu w oparciu o standardy opracowane przez badaczy Uniwersytetu w Dreźnie.
Dla przykładu certyfikacja MGO 400+ oznacza, że miód zawiera przynajmniej 400 mg/kg naturalnie występującego methylglyoxalu. Naukowcy badających właściwości miodu manuka zalecają stosowanie miodu o zawartości minimum to 100 mg methylglyoxalu na kg.
Korelacja pomiędzy zawartością methylglyoxalu, a starym systemem mierzenia aktywności antybakteryjnej miodu manuka, zidentyfikowana przez grupę naukowców na Uniwersytecie w Dreźnie.
Stary system pomiaru
MGO™100 Manuka
100mg/kg
10+
MGO™250 Manuka
250mg/kg
16+
MGO™400 Manuka
400mg/kg
20+
MGO™550 Manuka
550mg/kg
25+