Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wypieki w tradycji klasztornej

27-01-2014, 20:34
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 5.90 zł     
Użytkownik wojciech1895
numer aukcji: 3826681655
Miejscowość Poznań
Wyświetleń: 10   
Koniec: 23-01-2014 15:39:27

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2010
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WYPIEKI W TRADYCJI KLASZTORNEJ.CHLEB POWSZEDNI I ŚWIĄTECZNE SPECJAŁY


Petra Altmann

Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków.
W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.

AutorPetra Altmann/ tł. Renata Baranowska
Ilość stron156
ISBN[zasłonięte]978-8316-236-3
WydawnictwoŚwięty Wojciech Wydawnictwo