Zakupy z naszych kont:
ITALIAMO_CAFFE (kawy)
oraz ITALIAMO_APETITO (delikatesy)
jak również ITALIAMO_BAMBINI (żywność dla dzieci)
wysyłamy w jednej paczce.
Zapraszamy do licytacji!
Dewiza italiAmo: O SMAKU KLAROWNIE.
MAKARON Z ITALII - SKOSZTUJ ORYGINAŁU!
ZAPROPONOWANA CENA TO OFERTA OKAZYJNA -- ZNAWCY POTWIERDZĄ!!!
Nazwisko BARILLA z Parmy (Emilia Romagna) to znak firmowy wypracowany przez ponad 130 lat. Najnowsze produkty najlepszej włoskiej marki powstały jako odpowiedź na zapotrzebowanie rozprzestrzeniającej się po całych Włoszech tradycji spożywania potraw smacznych i ładnych, przykuwających uwagę swym ozdobnym kształtem i elegancją konfekcji.
1 stycznia 1971 roku firma przeszła w ręce Amerykanów. Gianni i Pietro Barilla scedowali historyczną makaroniarnię amerykańskiemu konsorcjum “Grace”. Lata 70. - ciężkie ekonomicznie – spowodowały, że Spółka Grace zaczęła wymagać od kierownictwa Barilli dywersyfikacji produkcji i poszukania nowych sektorów sprzedaży.
Stąd linia cukiernicza Barilli o nazwie Mulino Bianco oraz cała gama sosów na bazie pomidorów i mięs. W połączeniu z makaronami sosy te tworzą harmonijnie skomponowane zestawy i niezapomniane odmiany wykwintnych dań, uzupełnianych deserami z ciasteczek.
Dziś firma jest gigantem na skalę światową, ma jeszcze trzy zakłady produkcyjne - pod Neapolem (znak AB), koło Cuneo (symbol Z) i w Foggi (oznakowany literką F).
Od niedawna Barilla oferuje nową linię produktów o nazwie REGIONALI, które pozwalają przenieść dosłownie na twój stół tradycyjne receptury miejscowe z różnych zakątków Italii - te słynne i te mniej znane.
Dzięki starannym badaniom Barilla zgłębiła autentyczne lokalne tradycje gastronomiczne, by zaproponować formy i składniki najbardziej typowe dla każdego rodzaju makaronu. Zebrano i opracowano w przystępny sposób przepisy otrzymane od szefów kuchni poszczególnych regionów, będących prawdziwymi strażnikami tamtejszych tradycji. Różne nietypowe smaki, niekonwencjonalne formy makaronów, spaghetti czy klusek - odpowiednio dobrane - pasują zarówno do prostych i lekkich sosów jak również do zestawow bardziej wyszukanych i zrzadka serwowanych.
Paczka 500g pozwala przygotować 6-7 obfitych porcji.
Niniejsza aukcja dotyczy paczki makaronu włoskiego BARILLA REGIONALI o wadze 500g.
UWAGA: na zdjęciu jest stare opakowanie, obecnie ta linia produktów jest konfecjonowana w kolorze zielonym.
Dostępne wzory (po licytacji wskaż wybrany produkt mejlem):
1./ REGINETTE NAPOLETANI – były darem Neapolitańczyków dla księżnej Mafaldy di Savoia. Wyglądem swym przypominają pofalowane koronki, jakie zdobiły suknie księżnej, więc ich kształt jest symbolem wyrafinowanego smaku. Taki też musi być sos do nich: bogaty, z niekonwencjonalnymi składnikami. Szczególnie doskonale te długie cieniutkie wstążki komponują się z różnego rodzaju serami. Barilla poleca np. z pomidorami, bazylią i wyszukanym twardym serem caciocavallo (z Agnone) pokrojonym w kosteczki.
Dane: długie 25 cm po brzegach pomarszczone cieniutkie wstążki o szerokości 0,8 cm; czas gotowania 9 minut; najlepiej spożyć przed: 02/10/2012.
2./ CASARECCE SICILIANE – faktycznie pochodzą z Sycylii, ale są także przysmakiem w innych regionach środkowopołudniowej Italii. Ich kształt to wersja pochodząca od dania arabskiego, otrzymywanego z „busa”, czyli długiej skręconej miękkiej łodyżki roślinnej z nadzieniem umieszczonym wewnątrz. Casarecce, dzięki swej formie zwiniętego kawałka pergaminu, pozwalają nie uronić ani kropli z przygotowanego farszu. Doskonale komponują się z wszelkiego rodzaju sosami, szczególnie polecane są dodatki typowo śródziemnomorskie: sepie, bakłażany, pomidory, ricotta (miękki ser twarogowy), zielona świeża bazylia.
Barilla recepturę produktu opracowała według wskazań Alberto Rizzo, szefa kuchni Restauracji „Osteria Dei Vespri” z Palermo.
Dane: z szerokiego 4 cm paska rozwałkowanego ciasta pocięto półtoracentymetrowe wstążki, których brzegi zawinięto wzdłużnie w przeciwną stronę (przekrój w formie litery „S”); czas gotowania 9 minut; najlepiej spożyc przed: 04.10.2013.
3./ GNOCCHETTI SARDI - to produkt w swojej regionalnej ojczyźnie, na Sardynii, nazwywany „MALLOREDDUS”, co dosłownie oznacza „mały byczek”. Gnocchetti (z wł. dosłownie: kluseczki są uważane za jedno z typowych dań tej wyspy. Doskonale komponują się z sosami mięsnymi i na bazie świeżej ricotty (miękkiego twarogowego sera), zawsze powinny być okraszone sporą dawką pecorino (twardy ser oscypkowy). Typowo sardeńskie gnocchi polecane są z pomidorami, kiełbasą, szafranem i aromatycznym pecorino sardo.
Barilla recepturę kluseczek opracowala według wskazań Rity Denza, szefowej kuchni Restauracji „Gallura” z Olbii koło Sassari.
Dane: mimo że po włosku nazywane kluseczkami, to podobne są do długich, ok. 15 mm, rozpołowionych, wydrążonych owalnych powłok pestek z poprzecznymi karbowaniami po stronie wypukłej; czas gotowania 14 minut; najlepiej spożyć przed: 03/10/2013.
4./ CAVATELLI PUGLIESI jest tradycyjnym daniem z regionu Puglii (wokół miasta Bari). Cavatelli to jedna z odmian znanych od Średniowiecza gnocchi (klusek), formowanych ręcznie w całych południowych Włoszech. Nazwa pochodzi od „cavare” (rozciągać), ponieważ powstają poprzez naciąganie ciasta palcami lub specjalnie wyoblonym końcem nożyka. Doskonale komponują się z sosami warzywnymi, np. smażonymi i duszonymi pomidorami i rukolą, kawałkami cukinii oraz owczym serem twardym zwanym pecorino.
Barilla recepturę produktu opracowała według wskazań Angeli Campana, szefowej kuchni w Restauracji „Baccosteria” z Barletty koło Bari.
Dane: gładkie podłużne owalne muszelki 2,5 cm x 1 cm zawinięte jednym brzegiem do środka; czas gotowania 9 minut; najlepiej spożyć przed: 28.06.2013.
5./ TROFIE LIGURI – to makaron typowy dla regionu przymorza wokół Genui. Nazwa pochodzi od dialektowego słowa: „strofissir” czyli „rozciągać” (strofinare), od gładzącego ruchu dłoni przy ręcznym wyrobie tego specjału. Kawałki ciasta wielkości fasolki są tak długo rozciągane w rękach, aż uzyskają swój ostateczny kształt. Doskonale komponują się z sosami warzywnymi, które odpowiednio wnikają w skrętki; w Ligurii trofie przyrządza się z fasolką i ziemniakami, no i oczywiście – jakżeby nie - okraszane klasycznym „pesto genovese”.
Dane: dŁugie 2,5 cm cieniutkie „świderkowate” skrętki z ostro zakończonymi krańcami; czas gotowania 10 minut; najlepiej spożyć przed: 08.01.2014.
(Wyrób bardzo trwały; przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.)
UWAGA: Polecamy nasze oferty szczególnie właścicielom kawiarń i restauracji - bądźcie ambasadorami dobrego smaku!
Zobacz niektóre nasze aukcje z włoskimi rarytasami:
Zerknij także na włoskie kawy na naszym drugim koncie: italiamo_caffe:
Zapraszamy również do zakupu wysokiej klasy włoskich produktów dla dzieci na naszym trzecim koncie: italiamo_bambini:
Wysyłka towarów (WAŻNE INFORMACJE):
1) wysyłkę realizujemy na mocy umowy z Pocztą Polską (standardowo „paczki ekonomiczne”) w ciągu maksymalnie 3 dni roboczych od daty zaksięgowania przelewu na naszym koncie lub zgłoszenia prośby o wysyłkę „za pobraniem”
2) przy wyborze e-przesyłki należy najpierw sprawdzić
TUTAJ czy usługa jest dostępna w danej miejscowości i wybrać urząd pocztowy, w którym chcą Państwo odebrać paczkę
3) podany poniżej cennik dotyczy wagi
BRUTTO przesyłki, czyli prosimy zawsze brać pod uwagę
CIĘŻAR SAMEGO PRODUKTU NETTO PLUS JEGO OPAKOWANIE I WAGĘ ZEWNĘTRZNĄ PAKUNKU, np. przy licytacji 4 rzeczy po 250g, towar netto już wraz z konfekcją własną będzie ważył ponad kilogram, nie mówiąc o dodatkowym kartonie zewnętrznym. Szczególnie zawartość 250g w puszkach jest zawsze cięższa, należy liczyć ją jako ok. 500g brutto.
4)
cennik przesyłek ekonomicznych przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 12 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 23 zł. Priorytet + 2,5 zł
5)
cennik przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 16 zł, 1-2 kg – 18 zł; 2-5 kg – 20 zł; 5-10 kg – 27 zł. Priorytet + 4 zł
6)
cennik e-przesyłek przy przedpłacie na konto: do 1 kg – 9 zł, 1-2 kg – 11 zł; 2-5 kg – 12 zł; 5-10 kg – 18 zł
7)
cennik e-przesyłek pobraniowych: do 1 kg – 13 zł, 1-2 kg – 14 zł; 2-5 kg – 16 zł; 5-10 kg – 24 zł.
Nasze konto:
Zygmunt Korus „Galeria PLUS“
ul. Wolności 49/2
41-500 Chorzów
BPH 41 1060 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0760060 [zasłonięte] 018481
Wszelkich dodatkowych informacji udzielamy mailem: [zasłonięte]@op.pl lub w biurze pod numerem telefonu: (032)[zasłonięte]24120; 792 [zasłonięte] 411 (sieć Play).
Per qualsiasi informazione in italiano non tardate a contattarci: 792 [zasłonięte] 411; [zasłonięte]@onet.eu
Dla zainteresowanych wystawiamy faktury VAT.
Transakcję finalizujemy komentarzem jako ostatni.
Zerknij na produkty innych firm pod naszym nickiem. Dziękujemy.