Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

WYJĄTKOWE, MOCNE I AROMATYCZNE PIWO DOMOWE. PORTER

04-07-2012, 8:02
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 109 zł     
Użytkownik arturnowicki
numer aukcji: 2446862112
Miejscowość Rumia
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 42   
Koniec: 05-07-2012 18:01:22
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Lubisz ciemne, aromatyczne i mocne piwa typu porter ? - to rozwiązanie dla Ciebie.

Elementy składowe to:

1 x specjalnie skomponowana mieszanka nachmielonych ekstraktów słodowych w syropie - opakowanie 1,7 kg wersja ciemna, która jest naturalnym wyciągiem ze słodów: pilzneńskiego, monachijskiego, karmelowych i barwiących z dodatkiem ekstraktu chmielu.

2 x specjalnie skomponowana mieszanka niechmielonych ekstraktów słodowych w syropie wersja ciemna - opakowanie 1,7 kg Użyty zamiast 1 kg cukru gwarantuje radykalnie lepszy, pełniejszy smak piwa i trwałą pianę . Jako dodatek podniesie poziom słodów o 5-6 blg.

Do zestawu są dołączone SPECJALNE drożdże górnej fermentacji, wyróżniające się zdolnością do wytwarzania ostrych, korzennych, wręcz pieprzowych aromatów w gotowym piwie. Charakteryzuje je dobra tolerancja na wysokie stężenia alkoholu - nawet do 11, 5 % obj. Znakomite drożdże do fermentacji np. piw świątecznych - mocnych, zawierających wiele różnorodnych składników takich jak słody, cukier, soki, przyprawy.

Drożdże te w połączeniu z powyższymi słodami pozwolą uzyskać niepowtarzalne, słodowe, aromatyczne i mocne piwo.

Jak je wykonać?

Rozpuść w 4-6 litrach gorącej wody 1 kg cukru lub glukozy. Potem w dowolnej kolejności dodawaj słody. Po dodaniu wszystkich doprowadź gęstą brzeczkę do delikatnego wrzenia i utrzymaj tak przez 5-10 minut pilnując by nie wykipiało.

Całość przelać do fermentora i uzupełnić wodą do 23 litrów i bardzo dokładnie wymieszać. Trzeba teraz szybko schłodzić – chłodnicą lub wstawiając fermentor do wanny z zimną wodą.

Po ochłodzeniu do przynajmniej 25 stopni – należy brzeczkę zaszczepić drożdżami.

Po 7 dniach fermentacji należy przelać młode piwo do drugiego fermentora (lub chwilowo do innego wyjałowionego pojemnika) i odstawić na drugi etap - cichą fermentację na okres 7-14 dni. Po tym okresie butelkujemy nie zapominając o porcji cukru do każdej butelki.

Porter powinien dojrzewać w butelkach około 3 miesięcy, ale warto czekać. Im starsze - tym lepsze.

Jak robi się domowe piwo - to bardzo łatwe.Przeczytaj ogólną, ilustrowaną instrukcję.

Towar prezentowany na moich aukcjach jest fabrycznie nowy. Na puszkach z ekstraktem mogą być wgniecenia lecz nie stanowi to wady produktu i nie pogarsza jego jakości. Do każdego produktu dołączony jest paragon fiskalny lub na żądanie - faktura VAT. Każda partia towaru jest fotografowana, dlatego też zdjęcia są zawsze aktualne. Jeżeli potrzebujesz więcej zdjęć - prześlę je na podany adres. Jestem pasjonatem produktów kuchennych i staram sie dystrybuować przedmioty nieprzeciętne i w miarę możliwości - osobiście przetestowane. Jestem piwowarem, winiarzem i wielbicielem wędlin oraz pieczywa domowej roboty.

Ważne - proszę o przeczytanie strony *O mnie*

Zapraszam na inne moje aukcje