dstawiamy
naj
Przedstawiamy
najnowszy a jednocześnie pierwszy na rynku model wielofunkcyjnego
generatora ozonu z wbudowanym programatorem pracy sekwencyjnej
(powtarzalnej). Urządzenie posiada wydajność ozonu 600-800 mg/h a także
elektroniczny programator czasu pracy, który można zaprogramować aż w
15 różnych trybach. Dzięki tak rozbudowanej funkcji programowania
zwiększa się znacznie komfort pracy z urządzeniem jak również znajduje
on dużo więcej zastosowań niż pozostałe ozonatory. Wszędzie tam gdzie
jest potrzebne świeże, oczyszczone powietrze pozbawione bakterii,
pyłków, grzybów, wszelkich zapachów a nie ma możliwości ręcznego
wykonywania ozonowania, idealnie sprawdzi się właśnie ten model.
Zaawansowany programator pracy sekwencyjnej pozwala na pełną
automatyzację procesów ozonowania.
Praktyczne zastosowania:
1. Usuwanie bakterii, wirusów, pleśni, grzybów, fungicydów,
pestycydów i azotanów z owoców i warzyw w celu ich oczyszczenia
i przedłużenia świeżości i trwałości. Warzywa i owoce
– maksymalny ładunek do 10 kg włożyć do plastikowego lub
szklanego naczynia i zalać wodą do całkowitego zanurzenia.
Umieścić w wodzie rurkę z dyfuzorem ozonatora. Włączyć ozonator
na 10 min. Po zakończeniu ozonowania owoce lub warzywa
pozostawić w wodzie do 10 min. poczym odlać wodę z naczynia.
Warzywa i owoce mogą podlegać dalszej obróbce spożywczej.
Owoce i warzywa można również ozonować zwłaszcza
owoce miękkie maliny, truskawki w powietrzu umieszczając
je luzem w pojemniczkach w foliowych woreczkach strunowych
wprowadzając rurkę dyfuzora do torebki i zamykając ją. Czas
ozonowania 10 min. Przed spożyciem odczekać 20 min.
2. Odkażanie i odświeżanie mięsa, drobiu, jaj w celu usunięcia
zanieczyszczeń metalicznych, mikroorganizmów, hormonów,
antybiotyków itp. Ładunek do 5 kg umieścić w naczyniu jak w
punkcie 1 zalać wodą ozonować 10 min. Wylać wodę osuszyć
na sicie lub durszlaku. Produkty można przyrządzać bezpośrednio
do spożycia lub przechowywać w lodówce czy zamrażarce.
3. Ryby, owoce morza- ozonowanie jak mięsa, ale czas ozonowania
10min.
4. Ozonowanie ryżu, grochu, fasoli, kasz gruboziarnistych.
Umyć w wodzie, umieścić w naczyniu zalać wodą. Włożyć rurkę
z dyfuzorem ozonatora do naczynia ozonować 10 min. Gotować
w wodzie na którą działał ozon. Tak ugotowane produkty
będą dużo smaczniejsze i zdecydowanie dużo zdrowsze.
5. Dezynfekcja zastawy stołowej, naczyń, sztućców, desek do
krojenia. Ozonujemy w wodzie 10 min.
6. Ozonowanie wody pitnej. Dyfuzor zanurzamy w plastikowej
butli z wodą o pojemności do 10 litrów lub plastikowym wiaderku
napełnionym wodą z kranu. Czas ozonowania 10 min. Skutecznie
naozonujemy i dotlenimy wodę a jednocześnie oczyścimy
ją z pozostałości chloru, bakterii, metali czy chloroformu.
Tak przygotowaną wodę (po 20 min.) używamy do gotowania,
picia, płukania i mycia zębów.
7. Kąpiel ozonowa. Działa korzystnie poprzez: dotlenie skóry, odprężenia
organizmu, leczy cellit, choroby grzybowe skóry, trądzik.
Usuwa nieprzyjemny zapach stóp i potu. Rurkę z dyfuzorem
umieszczamy w napełnionej częściowo wodą wannie o temperaturze
do 45ºC i ozonujemy przez 10 min.
8. Ozonowanie pomieszczeń: pokoi, kuchni, łazienek, sanitariatów,
garaży, piwnic itp.- skutecznie je dezynfekuje i
usuwa wszelkie zapachy jak dym papierosowy, stęchlizny,
zapach moczu, zwierząt domowych itp. Pomieszczenia
do 16 m² ozonujemy dwa razy po 30 min. z przerwą
półgodzinną po czym wietrzymy. Pomieszczenia do 30m²
ozonujemy trzykrotnie po 30 min. z przerwami półgodzinnymi
i wietrzymy. Ozonator lub wężyk ozonatora
umieszczamy w pomieszczeniu możliwie wysoko. Zaleca
się aby w trakcie ozonowania włączony był nieduży wentylator
mieszający powietrze. W czasie ozonowania i wietrzenia
w pomieszczeniu zabrania się przebywać ludziom,
zwierzętom i ptakom.
9. Lodówki. Włożyć silikonową rurkę ozonatora do komory
lodówki z produktami. Zamknąć drzwiczki. Ozonować
dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min. W ten sposób
usuniemy wszelkie zapachy oraz grzyby, pleśnie, bakterie.
10.Szafy ubraniowe, garderoby, szafki z obuwiem, pomieszczenia
dla zwierząt. Umieścić rurkę ozonatora lub
ozonator w obiekcie. Włączyć ozonator dwa razy po 15
min. z przerwą 30 min. wywietrzyć.
11.Samochody osobowe, środki transportu. Ozonowanie
wnętrz samochodów jest jedynym skutecznym sposobem
usunięcia z tapicerki wnętrza samochodu, układu klimatyzacji,
bakterii, wirusów, zarodników pleśni i
grzybów oraz zapachów. Ozonowanie powinno się przeprowadzać
co najmniej dwa razy w roku, a w międzyczasie
stosować dostępne u nas oczyszczacze powietrza zasilane
z gniazdka zapalniczki. Ozonowanie przeprowadzamy
w trzech cyklach po 30 min. z przerwami 15 min
wprowadzając rurkę z ozonatorem przez lekko uchyloną
szybę drzwi do wnętrza samochodu, oraz do wlotu powietrza
i włączając wentylator samochodu na niski poziom
obiegu wewnętrznego. Po zakończeniu ozonowania otworzyć
drzwi samochodu i wywietrzyć.
12.Ozonowanie oliwy z oliwek. Najlepiej przeprowadzić
zasilając wejście ozonatora tlenem medycznym poprzez
reduktor i przepływomierz ustawiając przepływ tlenu w
przedziale 0,5 – 1 litra / minutę. Zanurzamy rurkę ozonatora
w pojemniku z oliwką w ilości do 0,5 litra i ozonujemy
przez 30 min. Następnie rozlewamy naozonowaną
oliwkę do ciemnych buteleczek o objętości 50-100 ml i
przechowujemy w temperaturze do 20 ºC. Aktywny ozon
połączony jest z oliwką w okresie do trzech miesięcy. Naozonowana
oliwka doskonale pielęgnuje zarówno zdrową
skórę jak i skutecznie pomaga w leczeniu różnych schorzeń
skórnych i odleżynach.
Parametry techniczne:
1. Napięcie zasilania 220-240V
2. Moc 10W
3. Znamionowa wydajność ozonu 600mg/h