Specyfikacja:
Kolor: biała (dostępna także wersja w chromie - Omega 8006)
Technologia wyciskania: jednoślimakowa
Prędkość (obrotów/min.): 70
Siła miażdżenia: 2 KM
Moc: 200 W
Napięcie: 220 - 230V (zgodne z polskim standardem)
Waga: 6,4 kg
Wymiary: 260 x 175 x 215 mm
Średnica otworu wsadowego: 38mm
Gwarancja: 15 lat (silnik i części)
Instrukcja obsługi: w języku polskim
Najlepiej wyciska: warzywa korzeniowe, twarde owoce, owoce cytrusowe, trawę pszeniczną, warzywa liściaste, zioła, porzeczkę i wiele innych.
Nie poleca się wyciskać: nie ma przeciwskazań.
Dodatkowe funkcje: formowanie makaronu, mielenie nasion, kawy, zboża, orzechów, homogenizowanie, robienie musów, przecierów, lodów itp.
Czas wyciskania/1 kg surowca: ok. 4 min.
Wyposażenie: dwa pojemniki (na wyciśnięty sok i miąższ), wkład ze sitem, wkład pełny do homogenizacji (i mielenia), nakładki(różne kształty) do formowania makaronu, szczoteczka, sito zewnętrzne (nakładane na pojemnik na sok), pałeczka do popychania.
Charakterystyka:
Wyciskarka do soku Omega należy do grupy wyciskarek ślimakowych. Występuje w dwóch wersjach kolorystycznych: białej ( Omega 8004 ) i srebrnej ( Omega 8006 ).
Wyciskanie soku w tych urządzeniach następuje w wyniku kruszenia, miażdżenia i wyciskania surowca przez wałek ślimakowy, obracający się wewnątrz odpowiednio ukształtowanego stożka z mocnego tworzywa. W stożku tym umieszczone są płytki metalowe z drobnymi otworami - mikrosita. Wolne obroty wałka ślimakowego(od 75 do 85 obr./min.) powodują, że podczas procesu uwalniania soku nie dochodzi do jego nagrzania i napowietrzenia. Tlen i podwyższona temperatura to, jak wiadomo dwa główne czynniki, które sprzyjają szybkiej przemianie wartościowych składników odżywczych soku w związki trudno dostępne dla naszego organizmu. Niektóre z nich, jak witaminy giną w wysokiej temperaturze. Wysoka wartość biologiczna uzyskiwanego soku daje dużą przewagę wyciskarkom ślimakowym nad sokowirówkami wszędzie tam, gdzie liczą się nie tylko walory smakowe ale również, a może przede wszystkim, walory zdrowotne soku. Dlatego też wyciskarki ślimakowe wiodą zdecydowany prym, gdy potrzebny jest sok do diet i terapii sokowych, takich jak np. terapia Gersona.
Wyciskarki do soku często oferują wiele atrakcyjnych funkcji dodatkowych - wyciskarka Omega 8004 jest tego znakomitym przykładem. Są to :
- mielenie kawy, pieprzu, suszonej papryki, ziół itp.,
- mielenie mięsa na pasztety, maku na makowiec, sera na sernik, chrzanu na ćwikłę itp.,
- formowanie makaronu, klusek, paluszków chlebowych itp.,
- mielenie orzechów na masło orzechowe,
- mielenie( homogenizowanie ) mrożonych owoców na sorbety i desery,
- przygotowywanie homogenizowanych pokarmów i deserów dla niemowląt i małych dzieci.
Wyciskarka Omega 8004 wyróżnia się stylowym, atrakcyjnym wyglądem, solidną, niezawodną, dopracowaną w szczegółach konstrukcją oraz wysoką efektywnością działania. Dzięki wspomnianym walorom konstrukcyjnym i użyciu materiałów najwyższej jakości producent gwarantuje niezawodną pracę urządzenia przez okres 15 lat. Wyciskarka ta jest urządzeniem zwartym, poręcznym , łatwym w użyciu i utrzymaniu w czystości. Nie generuje nadmiernego hałasu i drgań w czasie pracy. Jest zdecydowanie cichsza niż sokowirówka. Ze względu na niewielką ilość elementów - pod tym względem nie ma konkurencji - jest łatwa w rozkładaniu do mycia i składaniu. Mycie nie jest kłopotliwe - wystarczy spłukać pod silnym strumieniem wody. Jedynie mikrosita wymagają użycia szczoteczki ( jest w komplecie akcesoriów ). Mają one jednak niewielką powierzchnię: 3,5 na 2,5 cm i 1,5 na 12,5 cm. - skromna część tego, co zawiera przeciętna sokowirówka.
Wyciskarka do soku Omega 8004 świetnie poradzi sobie z każdym rodzajem surowca: od trudnych dla sokowirówek owoców cytrusowych, warzyw liściastych i traw, do miękkich owoców jagodowych ( również "niewygodnych" dla niektórych urządzeń ) i twardych warzyw korzeniowych. Jest to więc wyciskarka w pełni uniwersalna.
Wyposażona dwuetapowe mikrosito filtrujące o zróżnicowanej średnicy otworów - dzięki czemu wyciska dokładniej, a otrzymany sok jest zawiesisty, intensywny, z delikatnie wyczuwalnymi mikrogrudkami miąższu. Czyni go to szczególnie przydatnym w zastosowaniach terapeutycznych. Brak napowietrzenia przy wyciskaniu powoduje, że przechowywany 24 godziny i dłużej w lodówce nie wykazuje zauważalnych zmian w wyglądzie i smaku.
Do wyciskarki dołączone są dwa litrowe pojemniki : na sok i wyciśnięty miąższ.
Wyciskarka Omega 8004 jest znakomitym wyborem wszędzie tam, gdzie np. ręczna wyciskarka jest niewystarczająca ze względu na wydajność, oraz gdy zależy nam na licznych, pożytecznych funkcjach dodatkowych, jakie oferuje.
Do wyciskarki Omega 8004 dostępne są również do dokupienia dwa rodzaje przystawek dodatkowych, które poszerzają jej możliwości o nowe funkcje: - przystawka do tłoczenia oleju umożliwia wyciskanie oleju metodą na zimno z nasion lnu, rzepaku, sezamu itp. - przystawka do szatkowania i kruszenia lodu służy do krojenia warzyw i owoców w plastry do sałatek, surówek itp. Potrafi również kruszyć lód do sorbetów, koktajli, shake'ów, drinków i innych. Więcej informacji na naszej stronie internetowej.
Producentem wyciskarki jest amerykańska firma Omega Products Inc. obecna w branży urządzeń do wyciskania soku od 1971 roku. Montaż wyciskarek odbywa się w Korei, kraju znanym z wysokiego poziomu rozwoju technicznego.
Zalety:
- Wolnoobrotowa technologia – pozwala uzyskać sok z wysoką zawartością witamin, enzymów i innych składników odżywczych w naturalnej, „żywej” postaci.
- Wysoka efektywność wyciskania – wysoki "uzysk" soku z jednostki surowca.
- Wytrzymała , estetyczna obudowa wykonana z materiałów najwyższej jakości.
- Niezawodność – długi okres gwarancji 15 lat !
- Klient ma możliwość zarejestrowania urządzenia na stronie producenta, co dodatkowo zabezpiecza jego uprawnienia gwarancyjne.
- Dwa mikrofiltry, dzięki którym efektywnie wyciska zarówno twarde, jak i miękkie, „mączyste” owoce.
- Bardzo prosta, intuicyjna obsługa.
- Wyposażona w dwa pojemne zbiorniki na sok i miąższ.
- Cicha, stabilna praca.
- Wałek ślimakowy o sile miażdżenia 2 KM,wykonany z wysoce higienicznego tworzywa GE Ultem. Jest ono 8 razy mocniejsze i trwalsze niż tworzywa, z jakich wykonane są wałki w innych wyciskarkach ślimakowych (tworzywo to wykorzystuje się do produkcji narzędzi chirurgicznych).
- Wbudowana funkcja wstecznego biegu, chroni wyciskarkę przed ewentualnym zapchaniem.
- Posiada wiele przydatnych funkcji dodatkowych, dzięki którym przygotujesz wiele pysznych, zdrowych i całkowicie naturalnych dań.
- Dzięki funkcji homogenizacji możesz zrobić masło orzechowe, musy, przeciery, puree, desery, lody, a także sosy, pasztety i wiele innych.
- Wyposażona jest w funkcję wyciskania makaronu wraz z gamą nakładek, z którymi szybko i łatwo zrobisz domowej roboty spaghetti, bez konserwantów i chemicznych dodatków.
- Mieli, miażdży i oczywiście wyciska – możesz zmielić ziarna kawy i rozkoszować się filiżanką aromatycznej „małej czarnej”, samodzielnie zrobić zdrowe tofu, mleko sojowe, zmielić przyprawy, zioła, a nawet własną mąkę.
- Posiada certyfikaty , , , , .
- Wszystkie materiały, z których została wykonana wyciskarka posiadają certyfikaty FDA.
- Bezpieczna, higieniczna i łatwa do czyszczenia.
- Praktyczny uchwyt, ułatwiający przenoszenie.
- Gładka, zgrabna i bardzo estetyczna linia
- W naszej ofercie znajdziesz też dodatkowe przystawki do wyciskarki Omega 8004: przystawkę do tłoczenia oleju, która umożliwia wyciskanie oleju metodą na zimno z nasion lnu, rzepaku, sezamu itp., a także przystawkę do szatkowania warzyw i owoców oraz kruszenia lodu.
Omega 8004 / 8006 składa się z niewielu części, dzięki czemu jest łatwa w obsłudze i czyszczeniu.
Potrafi wyciśnąć sok z każdego gatunku warzyw i owoców.
Wyciska sok również z roślin zielonych jak np. pokrzywa, mlecz, trawa pszeniczna itp.
Ponadto Omega 8004 / 8006 potrafi mielić, homogenizować i rozdrabniać.
Za pomocą wyciskarki Omega 8004 / 8006 można przygotować m.in. pyszne desery i musy.
Omega 8004 / 8006 potrafi m.in. mielić kawę.
Dzięki niej można zrobić mleko sojowe i tofu.
Można także zmielić orzechy i przyrządzić pyszne masło orzechowe.
Omega 8004 / 8006 umożliwia także formowania makaronu spaghetti, linguini itp.