Specyfikacja:
Kolor: szaro-perłowy
Technologia wyciskania: jednoślimakowa
Prędkość (obrotów/min.): 70
Moc: 150 W
Napięcie: 220V (zgodne ze standardami europejskimi)
Waga: 6,2 kg
Wymiary: szer. 15,5cm, dł. 21,3cm, wys. 40cm
Średnica otworu wsadowego: 4,5cm x 3,5cm (przekrój tuby wsadowej 6cm x 3,5cm)
Nieprzerwany czas pracy: max. 30 minut
Gwarancja: 10 lat (silnik i części)
Instrukcja obsługi: w języku polskim
Wyciska: praktycznie wszystkie gatunki warzyw (począwszy od korzeniowych jak marchew, burak, aż po liściowe jak kapusta, szpinak) a także owoców (zarówno soczyste cytrusy, jak i twarde jabłka), a także zielone rośliny liściowe i zioła np. trawa pszeniczna czy jęczmienna.
Nie poleca się wyciskać: Owoców cytrusowych ze skórą (skórkę należy usunąć przed wyciskaniem), pestek ze śliwek, nektarynek, brzoskwiń itp. ze względu na możliwość uszkodzenia sita wyciskarki.
Funkcje dodatkowe: robi musy, sorbety, lody, mleko sojowe.
Charakterystyka:
Przedstawiamy najnowszy, niedawno wprowadzony na rynek, model wyciskarki Hurom o symbolu HU-400. Producent, kierując się doświadczeniem i uwagami użytkowników starszych wersji, wprowadził ważne innowacje, poprawiające trwałość, estetykę i niezawodność wyciskarki. Nowy model HU-400 dostępny jest w dwóch bardzo efektowych wersjach kolorystycznych: szaro-perłowym oraz biało-perłowym.
Hurom to znakomita wyciskarka soku dla wszystkich tych, którzy pragną prowadzić zdrowy styl życia, odżywiać się naturalnymi produktami , zapobiegać chorobom, wspomagać rekonwalescencję, prowadzić terapie i diety sokowe. Regularne picie naturalnych, świeżych soków z owoców, warzyw i ziół to podstawa takiego stylu życia.
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, picie soku jest, pod wieloma względami, korzystniejsze niż jedzenie całych owoców i warzyw. Badania przeprowadzone przez koreańskich naukowców wykazały, że nasz organizm wykorzystuje 17% składników odżywczych zawartych w jedzonych na surowo owocach i warzywach a aż 68% składników zawartych w soku. Podobna proporcja występuje jeżeli chodzi o czas trawienia: zjedzone warzywa i owoce trawimy przez 3 do 5 godzin, sok – przez 10 – 15 minut.
Dzięki wyciskarce soków Hurom wyciśniesz sok ze wszystkich warzyw i owoców, na jakie tylko masz ochotę. Począwszy od bardzo bogatych w składniki odżywcze warzyw liściowych – sałata, jarmuż, szpinak, brokuły, przez twarde warzywa korzeniowe – marchew, seler, burak, aż po pyszne, pełne witamin owoce – ananasy, brzoskwinie, arbuzy, gruszki, jabłka, melony, wiśnie, soczyste cytrusy oraz kiełki, trawę pszeniczną, gotowaną soję i wiele innych. Ponadto Hurom pomoże Ci także przyrządzić mleko sojowe, naturalne lody, musy, dżemy i inne zdrowe smakołyki.
Hurom wyposażony jest w bardzo wytrzymały, pionowo usytuowany, wałek ślimakowy oraz duże, mocne sito. Wyciskarka najpierw kruszy i miażdży surowiec, a następnie dokładnie wyciska zawarty w nim sok. Technologia ta pozwala wycisnąć do 2 razy więcej soku niż zwykła sokowirówka.
W sprzedawanym przez nas zestawie znajdują się dwa zamienne sita. Sito podstawowe o mniejszych mikrootworach umożliwia wyciskanie bardziej klarownych soków, z mniejszą zawartością miąższu. W najnowszym modelu wyciskarki, Hurom HU-400, sito to wykonane zostało w wersji wzmocnionej, z bardzo trwałego, a zarazem całkowicie bezpiecznego, tworzywa (ULTEMU), dzięki czemu jest mocniejsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Możemy je odróżnić po kolorze – jest ciemne, niemalże czarne, dzięki czemu jest odporne na odbarwienia pod wpływem wyciskanego soku. Takie sito nie zmieni się nawet po wielu latach intensywnego użytkowania.
Dodatkowo do wyciskarki dołączamy sito o większych mikrootworach, specjalnie dla wielbicieli gęstszych, bardziej "musowatych" soków. Świetnie nadaje się ono do sporządzania musów z truskawek, malin, kiwi, itp. oraz przecieru pomidorowego. Wielu klientów używa tego sita również do wyciskania soku z cytrusów.
Cały proces wyciskania soku odbywa się przy niskich obrotach (70 obr./min).znikają problemy, z którymi zmagają się sokowirówki. Sok nie zostaje nagrzany, ani napowietrzony, a co za tym idzie, nie tracimy, wrażliwych na temperaturę i utlenienie, witamin i enzymów, dobroczynnie działających na nasz organizm.
Sok ten dobrze znosi przechowywania w lodówce nawet do 72 godzin – nie rozwarstwia się szybko, nie traci zbyt wielu witamin, smaku i koloru. Docenią to zwłaszcza osoby aktywne, zapracowane, które nie zawsze mają czas na codzienne uruchamianie wyciskarki.
Wolne obroty wyciskarki Hurom nie oznaczają, że wolno wyciska ona sok – wyciśnięcie 1 litra soku, to kwestia 4-5 minut. Pionowe usytuowanie wałka ślimakowego przyspiesza ten proces i znacznie ułatwia obsługę – nie jest konieczne ciągłe używanie popychacza (jest nawet niewskazane). Wystarczy, że wrzucasz kawałki owoców i warzyw do tuby wsadowej a wałek sam „wciąga” je i miażdży, wyciskając sok.
Wyciskarka wyposażona jest w specjalny, obrotowy kosz czyszczący, z silikonowymi „wycieraczkami”, które na bieżąco czyszczą i udrażniają mikrootwory sita. Zapewnia to większą szybkość i skuteczność pracy urządzenia.
Dużą zaletą wyciskarki jest możliwość płukania „na biegu”, bez rozbierania modułu roboczego na części. Pozwala to wyciskać różne soki po sobie, bez konieczności każdorazowego mycia wyciskarki dla uniknięcia domieszki niepożądanego smaku. Wystarczy przepłukać wyciskarkę ok. 1 litrem wody i możemy wyciskać następny surowiec. Wodę wlewamy stopniowo do tuby wsadowej a wypływa ona wylotem na sok . Podobnie, jeżeli wyciskamy sok kilkakrotnie w ciągu dnia, możemy wyciskarkę przepłukać po każdym wyciskaniu a umyć gruntownie na koniec dnia.
Należy podkreślić z naciskiem: płukanie nie zastępuje mycia, jedynie je ułatwia. Sito na koniec dnia musi być dokładnie umyte a wszystkie jego otwory udrożnione. Zaniedbania w czyszczeniu prowadzą do przecieków soku na obudowę modułu napędowego. Aby uniknąć występowania tego zjawiska producent wyposażył najnowszy model wyciskarki Hurom HU-400 w zmienioną uszczelkę w korpusie, chroniącą przed wyciekiem soku i zabezpieczającą moduł napędowy przed zalaniem.
Ważnym ulepszeniem wprowadzonym w modelu Hurom HU-400 jest wyeliminowanie niewygodnych zaczepów pomiędzy modułem roboczym a napędowym. W ich miejsce zastosowano proste wypustki, na które wystarczy nasadzić korpus wyciskarki do wyciskania, a po skończeniu, jednym ruchem zestawić go w całości do zlewozmywaka dla umycia.
Kolejną ważną zaletą modelu HU-400, widoczną na pierwszy rzut oka, jest efektowny, trwały, wysokiej jakości lakier obudowy. Po pierwsze jego kolor i struktura sprawiają, że na wyciskarce nie widać śladów odcisków palców. Po drugie, grubszy, lepszy lakier jest bardziej odporny na zadrapania i otarcia obudowy. Dzięki temu można mieć pewność, że wyciskarka pozostanie efektowna i bez wyraźnych śladów użytkowania, przez wiele lat.
Producentem wyciskarki Hurom jest południo-koreańska firma specjalizująca się w produkcji wyciskarek soku od 35 lat. W jej fabrykach produkowana jest także oferowana przez nas Omega VRT (właścicielem tej licencji jest amerykańska firma Omega Products, Inc.) . Obie wyciskarki posiadają bardzo podobną konstrukcję.
Zalety:
-
- Nowe, ulepszone sito z ciemnego ULTEMU - jeszcze mocniejsze i trwalsze, zapewnia dłuższą niezawodną pracę wyciskarki. Jest ono wytrzymalsze niż sita poprzednich wersji, wykonane z odpornego na uszkodzenia i higienicznego tworzywa ULTEMU (stosowanego m.in.do wyrobu narzędzi chirurgicznych).
- Nowa, udoskonalona silikonowa uszczelka w misie - skuteczniej zabezpiecza przed wyciekaniem soku na moduł napędowy
- Prostszy, szybszy montaż i demontaż - usunięto kłopotliwe zaczepy, które komplikowały składanie wyciskarki. Teraz wystarczy lekko nasadzić moduł roboczy na moduł napędowy i już można wyciskać sok
- Nowy, bardziej efektowny wygląd - elegancka linia pięknie prezentuje się w kuchni wśród innych sprzętów AGD.
- Powłoka obudowy pokryta lepszej jakości lakierem - trwalszym, bardziej odpornym na zarysowania.
- Efektowny biało-perłowy kolor - odporny na zabrudzenia, nie pozostają na nim ślady palców.
- Bezpieczne zwężenie u wlotu otworu wsadowego - dzięki temu nie ma obawy, że towarzyszące nam dziecko włoży do niego rączkę.
- Sito do musów gratis - dodatkowo do wyciskarki dołączamy sito o większych mikrootworach, które umożliwia wyciskanie gęstszych soków i musów.
- 10 lat gwarancji na silnik i części - u nas wyciskarka Hurom objęta jest pełnym 10-letnim okresem gwarancji;
- Pozwala uzyskać najlepszej jakości sok z owoców i warzyw – najwięcej witamin, „żywych” enzymów i minerałów zawartych w zawiesistym, esencjonalnym, smacznym soku. Sok ten długo zachowuje jednorodną konsystencję, nie rozwarstwia się natychmiast i nie utlenia, nie zmienia szybko koloru i smaku – może być przechowywany w zamkniętym naczyniu w lodówce nawet do 72 godzin bez większych zmian.
- Zapewnia największą wydajność (tj. uzysk soku z jednostki surowca) spośród wszystkich wyciskarek jednoślimakowych. Hurom jest w stanie wycisnąć do dwóch razy więcej soku niż przeciętna sokowirówka;
- Wszechstronność – bardzo wydajnie wyciska sok niemal z każdego gatunku owoców, warzyw, a także z ziół, kiełków, gotowanej soi (mleko sojowe) oraz trawy pszenicznej;
- Wytrzymałość i bezpieczeństwo - wałek ślimakowy oraz sito wyciskarki wykonane są z wyjątkowo trwałego i bezpiecznego dla zdrowia tworzywa - ULTEMU;
- Niskie zużycie energii elektrycznej – klika razy mniej niż sokowirówka – ma to zwłaszcza znaczenie, kiedy wyciskamy dużo soku i często;
- Prosta, niekłopotliwa obsługa – praktycznie nie ma potrzeby używania popychacza. Tuba wsadowa w kształcie litery C ułatwia wkładanie surowca, np. kawałków cytrusów, jabłek, itp;
- Szybkość wyciskania – litr soku w ok. 4 - 5 minut;
- Wsteczny bieg – w przypadku zablokowania wyciskarki przez zbyt duży kawałek warzywa, np. marchewki , przytrzymujemy na 2-3 sekundy przycisk biegu wstecznegoi a następnie włączamy bieg do przodu;
- Wewnętrzne zabezpieczenie przed przeciążeniem , które wyłącza automatycznie silnik, chroniąc go przed przegrzaniem i uszkodzeniem;
- Możliwość płukania wyciskarki w stanie złożenia, przy włączonym silniku, co zmniejsza pracochłonność przygotowania soku i pozwala oszczędzić czas - nie zastępuje to jednak konieczności dokładnego mycia na koniec dnia;
- Dwa litrowe pojemniki na wyciśnięty sok (z podziałką) i miąższ, w zestawie;
- Zwarta, kompaktowa budowa – pionowa konstrukcja wyciskarki soków Hurom pozwala zaoszczędzić miejsce na blacie kuchennym. Wyciskarka ta jest stosunkowo niewielka a przy tym estetyczna. Z pewnością wkomponuje się w wystój każdej kuchni. Łatwy, szybki montaż i demontaż modułu roboczego powoduje, że moduł napędowy, może cały czas stać pod bokiem na blacie. Na czas mycia i suszenia zdejmowana jest jedynie część robocza, którą zakładamy, kiedy mamy zamiar wyciskać sok;
- Bardzo cicha praca – wolne obroty wyciskarki Hurom powodują, że emituje ona minimalny hałas w czasie pracy;
- Wszystkie materiały, z których został wykonany Hurom posiadają certyfikaty FDA
- Posiada europejski certyfikat bezpieczeństwa oraz
certyfikat bezpieczeństwa .
Najnowszy model wyciskarki Hurom HU-400 jest bardziej udoskonalony i dopracowany stosunku do wcześniejszych modeli. Wyróżnia go między innymi:
Ocena użytkowa:
Obsługując tę wyciskarkę, podobnie i inne wyciskarki z pionowym wałkiem, należy dostosować tempo wkładania surowca do tempa pracy urządzenia. Zapewnia to optymalny uzysk soku oraz płynną pracę, bez zacięć i przecieków. Nie należy przeładowywać wyciskarki, czy popychać surowca „na siłę”, dla przyspieszenia tempa wyciskania. W zasadzie nie należy używać popychacza, poza przypadkami kiedy zbyt duży kawałek, np.jabłka lub pomarańczy, utknie w tubie wsadowej.
Bardzo przydatna jest możliwość przepłukiwania wyciskarki „na biegu”, czyli przy pracującym silniku – żadna wyciskarka z poziomym wałkiem ,czy sokowirówka, nie oferuje takiej możliwości. Funkcję tę możemy wykorzystać, gdy zamierzamy wyciskać np. sok z winogron lub cytrusów po wyciskaniu ziół lub traw, i chcemy uniknąć domieszki gorzkiego smaku. Dzięki tej funkcji możemy również np. wycisnąć sok rano, przed pójściem do pracy, następnie przepłukać wyciskarkę i pozostawić do popołudnia, kiedy mamy zamiar znowu wyciskać sok. Na koniec dnia należy jednak koniecznie rozebrać urządzenie i dokładnie (z użyciem szczotki) umyć wszystkie jego elementy, ze szczególnym zwróceniem uwagi na sito. Po myciu sprawdzamy pod światło drożność otworów sita.
Wyciskarka praktycznie nie ma ograniczeń co do wyciskanych surowców. Wyciska warzywa liściaste i korzeniowe, owoce, w tym cytrusowe i jagodowe, trawę pszeniczną, liściaste rośliny zielone, zioła itp. Nie należy wyciskać: Owoców cytrusowych ze skórą (skórkę należy usunąć przed wyciskaniem) oraz owoców pestkowych (wiśni, czereśni, śliwek, brzoskwiń, itp.) w całości. Konieczne jest uprzednie usuniecie pestek ze względu na możliwość uszkodzenia sita wyciskarki. Wymagana jest duża ostrożność przy wyciskaniu soku z aronii, porzeczek itp. W trakcie ich wyciskania należy często rozbierać moduł roboczy i czyścić sito z drobnych pesteczek, które zatykają otwory.
Test wartości odżywczych:
Poniżej przedstawiamy wyniki testu na zawartość substancji odżywczych na przykładzie witaminy C i witaminy A, oraz ogólna objętość soku wyciśniętego w wyciskarce Hurom.
Test przeprowadzony został w laboratorium Michelson Laboratories, Inc., w Instytucie “Korean Food Research Institute (KRFI)”. Został on zatwierdzony i certyfikowany przez:
• ISO/IEC17025 laboratorium akredytowane przez A2LA (International Organization for Standardization/ International Electrotechnical commision)
• USDA (United States Department of Agriculture)
• FDA (US Food & Drug Administration)
• USDA National Nutrient Database
Wyciskarka Hurom vs zwykła sokowirówka
|
Objętość soku
|
Hurom wycisnął o 35% więcej soku niż sokowirówka 473,17ml > 307,56 ml
|
Witamina C
|
Sok wyciśnięty przez wyciskarkę Hurom zawierał o 42.7% więcej Witaminy C
93.35mg/porcje > 53.51mg/porcje
|
Witamina A
|
Sok wyciśnięty przez wyciskarkę Hurom zawierał o 60.7% więcej Witaminy A 318mg/porcje > 125mg/porcje
|
Galeria zdjęć wyciskarki Hurom