Maj 1993 - Główna nagroda na Wystawie światowych Wynalazków, Pittsburgh, USA
Green Star Elite Juicer GSE-5000
Najnowszy model Tribest - Green Star to udoskonalona wyciskarka do soków z dwoma wałami, a co za tym idzie jest to najlepsze, wolnowyciskające urządzenie do soków obecnie dostępne na rynku.
Zmiany w wyglądzie estetycznym wyciskarki to nowoczesny, elegancki design, a także waga zmniejszona o 4 kilogramy w porównaniu ze starszymi modelami.
Jednakże prawdziwe zmiany kryją się we wnętrzu urządzenia:
3-stopniowy proces wyciskania soków
W 1920 r. doktor Max Garson badał wpływ świeżych soków na zdrowie ludzkie, co było impulsem dla jego córki do założenia organizacji non-profit, która zajmowała się alternatywnym, nietoksycznym sposobem leczenia chorób terapią Garsona.
Jego badania pokazały, że mieszanie ze sobą pulpy jabłek i marchwi przed poddaniem ich wyciskaniu sprawia, iż kwas maleinowy zawarty w jabłkach absorbuje maksymalną ilość składników odżywczych z marchwi. Dzięki temu prostemu zabiegowi zwiększamy wartość odżywczą soku.
Ponieważ terapia sokami jest skuteczniejsza, kiedy pulpa zostanie zmieszana przed wyciskaniem, a dostępna dotychczas wyciskarka, odpowiednia do tego zadania to NORWALK – niesamowicie drogie i dużych gabarytów urządzenie, sprawiło, iż niewiele osób mogło sobie na to pozwolić.
Większość wyciskarek do soków działa dwustopniowo - miażdży, a następnie wyciska soki. Wyciskarka Green Star znalazła nowy, opatentowany trzeci stopień ekstrakcji soków, polegający na uprzednim mieszaniu surowca. Aby było to możliwe Green Star zastosował większy zestaw dłuższych walców, co sprawiło, iż surowiec może być mieszany i wyciskany przez dłuższy czas- co pozwala na efektywniejszą absorbcję składników odżywczych, oraz sprzyja uzyskaniu maksymalnej ilości soku o najwyższej ilości składników odżywczych.
Nowe cechy
Poza nowymi udoskonaleniami wymienionymi poniżej, Green Star GSE-5000 to:
Ulepszony, nowy mechanizm zamykający: Wcześniejsze modele Green Star wyposażone były w dwie klamry zamykające, które chroniły części służące do ekstrakcji soków. Model Green Star Elite wyposażony jest tylko w jedną klamrę, co znacznie ułatwia składanie i rozkładanie urządzenia.
Nowy czujnik bezpieczeństwa: Wyciskarka nie zacznie pracy, dopóki pokrywa nie będzie odpowiednio zamocowana. Owe zabezpieczenie ma na celu uniknięcia groźnego dla zdrowia kontaktu palców z ruchomymi częściami wyciskarki.
Ulepszona, nowa gałka regulatora: Poręczna, ulepszona gałka regulatora sprawi, iż znacznie łatwiej można ją chwycić, jak i kontrolować podczas pracy.
Nowe wały Jumbo: Nowe, większe wały to wciąż ta sama jakość i technologia wykonania, z jedną różnicą- teraz nowy model Green Star Elite jest jeszcze wydajniejszy, a także został wyposażony w trzystopniowy system wyciskania soków pozwalający na uzyskanie większej ilości produktu, oraz daje lepsze rezultaty przy ekstrakcji owoców miękkich.
Wyciskarka do soków Green Star Elite to potężne i mocne urządzenie do zadań specjalnych, dzięki możliwości miażdżenia (prasowania) surowca podwójnymi wałami przy niskiej prędkości 110 obr./minutę. W praktyce oznacza to, iż powstały sok jest najwyższej jakości, zawiera żywe enzymy i witaminy, tym samym radykalnie spowolniony zostaje proces utlenienia się soku, co gwarantuje dłuższy czas przechowywania uzyskanego napoju. Wielokrotny zdobywca nagród i niezachwiana, najwyższa jakość wyciskarki Green Star, obecnej na rynku od wczesnych lat 90-tych.
Wyciskarka do soków Green Star Elite to przede rozdrabnianie błon komórkowych surowca, w celu uzyskać jak największej ilości soku oddzielając równocześnie zawarty w nim błonnik, dzięki ciśnieniu w komorze urządzenia. Podwójne wały zawierają magnetyczne i bio-ceramiczne materiały. Pozwala to, uzyskać wyższy poziom zawartości minerałów z wyciskanych warzyw, czy owoców oraz uzyskaniu świeższego soku, który na dłużej zachowuje cenne enzymy i witaminy.
Wolna prędkość na jakiej pracują wały w urządzeniu Green Star Elite w porównaniu z innymi wyciskarkami sprawia, iż proces utleniania składników odżywczych jest wolniejszy. Przyczyną tego procesu jest również fakt, iż w trakcie uzyskiwania soku nie dochodzi do jego nagrzewania – co pomaga utrzymaniu zawartości enzymów. Rozwiązania stosowane przez Green Star Elite sprawiają, iż uzyskany sok może być przechowywany w lodówce do 48 godzin bez wyraźnego zaniku swych wartości odżywczych.
Wyposażona we wkład homogenizujący wyciskarka Green Star Elite przetworzy również surowiec w całości. Dzięki czemu możemy uzyskać pasztety z migdałów (lub innych orzechów), czy warzyw, różnego rodzaju sosy, jedzenie dla niemowląt i dzieci, smoothie, mrożone desery owocowe, masła orzechowe i wiele innych. Wyciskarka posiada również dodatkową nakładkę do przyrządzania paluszków chlebowych. W zestawie dołączona jest również specjalna tacka, która wyłapuje ewentualne plamy i pomoże nam utrzymać blat w czystości, a wyjątkowe sito z większymi otworami pomoże nam uzyskać soki z owoców miękkich z większą zawartością błonnika.
Części Green Star Elite GSE-5000:
Technologia dwóch wałów
Dzięki podwójnym wałom możliwe jest uzyskanie soku ze wszystkich warzyw, włączając w to marchew, seler, warzywa zielone liściaste, czy trawy pszenicy. Jak i z owoców twardszych, tj. jabłka czy gruszki. Warzywa, owoce czy zioła nie zatykają urządzenia, gdyż przestrzeń pomiędzy wałami wynosi 0.1 mm, to w połączeniu z innymi cechami urządzenia Green Star delikatnie wydobywa więcej soku z surowca, co daje jeszcze bardziej sucha pulpę w porównaniu do innych wyciskarek z dwoma wałami.
Przy 110 obr./na minutę wytwarzanie się ciepła jest zredukowane do minimum dlatego proces utlenienia jest drastycznie spowolniony, co daje nam więcej czasu na konsumpcję wartościowego i cennego dla naszego zdrowia soku. Niezależne badania wykonane niedawno na pięciu różnych wyciskarkach do soków pokazały, iż temperatura jabłka (59.9ºF) użytego do uzyskania soku w wyciskarce Green Star wzrosła nieznacznie powyżej 0.5ºF do 60.44ºF. Pozostałe cztery testowane wyciskarki pokazały, ze temperatura jabłka wzrosła o prawie 3.5ºF do ponad 14ºF powyżej temperatury rzeczywistej owoca.
Materiały bio-ceramiczne i magnetyczne
Materiały magnetyczne zastosowane w konstrukcji rdzenia wałków dają efekt silnego pola magnetycznego (ok. 2600 gauss) generowanego przez obracające się wałki. Kiedy sok przepływa przez pole magnetyczne molekuły wody zostają rozbite, co pozwala atomom łączyć się z innymi minerałami tj. wapń, potas, sód, czy magnez tworząc nową budowę molekularną. Dzięki temu uzyskujemy większą ilość minerałów, z których dobrodziejstw możemy korzystać przez dłuższy czas.
Tworzywo bioceramiczne z którego stworzona jest wyciskarka do owoców i warzyw Green Star, wykorzystuje energie kinetyczną obracających się walców, do wytworzenia drgań o częstotliwości drgań krystalicznie czystej wody. Dzięki temu opóźniamy proces utleniania soku, dłużej ciesząc się zdrowym, pysznym sokiem.
Oddzielanie pestycydów, chemikaliów czy metali ciężkich stosowanych do uprawy warzyw oraz owoców
Czy wiedziałeś o tym, że jabłko zostaje spryskane ok. 22 razy zanim trafi do sklepu? A marchew sklepowa uprawiana jest po to, aby oczyszczać ziemię? Dzięki zastosowanej technologii Green Star Elite, uzyskujemy soki w 70-80% pozbawione metali ciężkich z surowca i innych toksyn używanych w przemyśle spożywczym. Dlatego polecamy i zachęcamy do wyboru naszej wyciskarki Green Star. Jeżeli zdecydują się Państwo na wybór innej wyciskarki, proszę pamiętać o zaopatrywaniu się wyłącznie w produkty ekologiczne, gdyż zamiast zdrowego soku, otrzymacie Państwo skoncentrowane koktajl pełen chemii.
Zasady Dr. Normana Walkera
Podwójne wały potrafią w dużym stopniu usunąć zanieczyszczenia i metale ciężkie z surowca poprzez proces prasowania i miażdżenia- jak podaje Dr. Norman Walker (uważany za ojca sokoterapii). Zasady są takie- jeśli liść, korzeń lub łodyga zostaną zmiażdżone przy użyciu stalowych tarczy, kamieni, czy drewnianego moździerza i przeciśnięte przez ściereczkę uzyskamy sok, oraz odpady błonnika. Wysoka ilość chemikaliów i metali ciężkich zostanie razem z pozostałościami błonnika. Na tej zasadzie pracuje wyciskarka do soków Green Star, która uzyskuje sok eliminując wysoką zawartość toksyn, chemikaliów i metali ciężkich z surowca poprzez obracające się dwa wały rozgniata warzywa i przeciska pulpę przez sito, która spełnia taka sama rolę jak ściereczka przez którą przeciskamy np., soki.
Przykłady niektórych nagród przyznanych wyciskarce Green Star Elite:
Październik 2007 - Złoty medal doskonałości- urządzenia, przyznane przez ALIVE Academy of Nutrition Awards
Październik 2005 - Złoty medal doskonałości- sprzęt, przyznane przez ALIVE Academy of Nutrition Awards
Wrzesień 2004 - Złoty medal doskonałości- sprzęt, przyznane przez ALIVE Academy of Nutrition Awards
Wrzesień 2003 – Najlepszy produkt luksusowy – wybrana spośród 10 wiodących wyciskarek, Gazeta Independent, UK
Czerwiec 2003 – I miejsce Stiftung Warentest- Niemcy
Wrzesień 2002 – Srebrny medal doskonałości – sprzęt i zdrowie ogólne, ALIVE Academy of Nutrition Awards
Wrzesień 1996 – Najlepszy produkt – sprzęt i zdrowie ogólne – ALIVE Academy of Nutritional Awards
Październik 1994 – Złoto na Wystawie Nowych Produktów, Niemcy
Wrzesień 1994 – Srebro na Wystawie Nowych Technologii, Los Angeles, USA
Maj 1994 - Główna nagroda na Wystawie światowych Wynalazków, Pittsburgh, USA