Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności

07-02-2014, 9:21
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 30 zł     
Użytkownik LarixLublin
numer aukcji: 3925497379
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 5   
Koniec: 07-02-2014 09:10:18

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2012
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691

Wysyłka

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego

Kontakt

Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842

[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl

Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności


Autor: Dagmara Orzeł, Jadwiga Biernat (red.)
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Rok wydania: 2012
Stron: 257
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-8317-087-8






Opis:

 

Podręcznik ten stanowi niezastąpione źródło wiedzy zarówno praktycznej, jak i teoretycznej. Jego wszechstronna, dobrze usystematyzowana treść pozwala czytelnikowi zapoznać się z zagadnieniami z toksykologii żywności oraz aktualnym ustawodawstwem krajowym i europejskim. W podręczniku omówiono toksyczne substancje występujące naturalnie w produktach spożywczych i powstające w czasie przetwarzania oraz przechowywania żywności. Przedstawiono także wybrane zagadnienia z ekotoksykologii. Przejrzysta i zarazem przystępna forma na pewno zostanie doceniona przez studentów oraz osoby mające na co dzień styczność z oceną jakości wód.

Spis treści:


Wstęp

 

I. WPROWADZENIE DO TOKSYKOLOGII ŻYWNOŚCI

  1. Podstawowe definicje w toksykologii
  2. Wpływ substancji toksycznych na organizmy żywe
  3. Wchłanianie substancji toksycznych z zanieczyszczonej żywności
  4. Biotransformacje substancji toksycznych
  5. Wydalanie substancji toksycznych
  6. Podział substancji szkodliwych i toksycznych występujących w żywności
  7. Zagadnienia praktyczne

 

II. NATURALNE SUBSTANCJE ANTYODŻYWCZE I TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI

  1. Glikozydy w produktach roślinnych
  2. Szczawiany w środkach spożywczych

 

III. CHEMICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI

  1. Azotany i azotyny w żywności
  2. Toksyczne pierwiastki śladowe (metale ciężkie) w żywności
  3. Pozostałości pestycydów w środkach spożywczych
  4. Dioksyny
  5. Akrylamid w środkach spożywczych

 

IV. BIOLOGICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI

  1. Bakteryjne zatrucia i zakażenia pokarmowe
  2. Mikotoksyny w żywności

 

V. WYBRANE ASPEKTY TOKSYKOLOGICZNE STOSOWANIA DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI

  1. Barwniki dodawane do żywności
  2. Chemiczne substancje konserwujące dodawane do żywności
  3. Przeciwutleniacze dodawane do żywności
  4. Chemiczne substancje słodzące stosowane w żywności

 

VI. OCENA HIGIENICZNA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

  1. Mleko
  2. Tłuszcze

 

VII. OCENA HIGIENICZNA OPAKOWAŃ DO ŻYWNOŚCI

  1. Zagadnienie praktyczne: Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru

 

VIII. WYBRANE WIADOMOŚCI Z EKOTOKSYKOLOGII

  1. Szacowanie środowiskowego ryzyka zdrowotnego
  2. Toksyczne pierwiastki występujące w glebie
  3. Jakość wody użytkowej

 

 




    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl