Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego
Kontakt
Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności
Autor: Dagmara Orzeł, Jadwiga Biernat (red.)
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Rok wydania: 2012
Stron: 257
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-8317-087-8
Opis:
Podręcznik ten stanowi niezastąpione źródło wiedzy zarówno praktycznej, jak i teoretycznej. Jego wszechstronna, dobrze usystematyzowana treść pozwala czytelnikowi zapoznać się z zagadnieniami z toksykologii żywności oraz aktualnym ustawodawstwem krajowym i europejskim. W podręczniku omówiono toksyczne substancje występujące naturalnie w produktach spożywczych i powstające w czasie przetwarzania oraz przechowywania żywności. Przedstawiono także wybrane zagadnienia z ekotoksykologii. Przejrzysta i zarazem przystępna forma na pewno zostanie doceniona przez studentów oraz osoby mające na co dzień styczność z oceną jakości wód.
Spis treści:
Wstęp
I. WPROWADZENIE DO TOKSYKOLOGII ŻYWNOŚCI
- Podstawowe definicje w toksykologii
- Wpływ substancji toksycznych na organizmy żywe
- Wchłanianie substancji toksycznych z zanieczyszczonej żywności
- Biotransformacje substancji toksycznych
- Wydalanie substancji toksycznych
- Podział substancji szkodliwych i toksycznych występujących w żywności
- Zagadnienia praktyczne
II. NATURALNE SUBSTANCJE ANTYODŻYWCZE I TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI
- Glikozydy w produktach roślinnych
- Szczawiany w środkach spożywczych
III. CHEMICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI
- Azotany i azotyny w żywności
- Toksyczne pierwiastki śladowe (metale ciężkie) w żywności
- Pozostałości pestycydów w środkach spożywczych
- Dioksyny
- Akrylamid w środkach spożywczych
IV. BIOLOGICZNE ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI
- Bakteryjne zatrucia i zakażenia pokarmowe
- Mikotoksyny w żywności
V. WYBRANE ASPEKTY TOKSYKOLOGICZNE STOSOWANIA DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI
- Barwniki dodawane do żywności
- Chemiczne substancje konserwujące dodawane do żywności
- Przeciwutleniacze dodawane do żywności
- Chemiczne substancje słodzące stosowane w żywności
VI. OCENA HIGIENICZNA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
- Mleko
- Tłuszcze
VII. OCENA HIGIENICZNA OPAKOWAŃ DO ŻYWNOŚCI
- Zagadnienie praktyczne: Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru
VIII. WYBRANE WIADOMOŚCI Z EKOTOKSYKOLOGII
- Szacowanie środowiskowego ryzyka zdrowotnego
- Toksyczne pierwiastki występujące w glebie
- Jakość wody użytkowej
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl