Wybrane zagadnienia z praktyki lekarza rodzinnego T. 11
A. Steciwko
Dodatkowe informacje
ISBN:[zasłonięte]978-83629-77-7liczba stron: 212Wydawnictwo: Wydawnictwo ContinuoWymiary: 176 x 250 mmRok wydania: 2007 Opis
Najnowszy tom popularnej serii wydawniczej, której zamierzeniem jest przekazywanie najbardziej aktualnej wiedzy w zakresie najczęstszych schorzeń, z którymi lekarz spotyka się na co dzień w swojej praktyce.
Tematyka poszczególnych tomów jest wybierana na podstawie sugestii lekarzy rodzinnych i jest owocem dyskusji prowadzonych podczas spotkań szkoleniowo-naukowych realizowanych pod patronatem Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
Autorami są specjaliści z różnych dyscyplin medycyny ze wszystkich ośrodków naukowych w Polsce.
Spis treści:
Zasady zdrowej diety - nowa piramida zdrowego żywienia;
Zasady żywienia zdrowych noworodków i niemowląt;
Niedożywienie;
Otyłość u dorosłych pacjentów w praktyce lekarza podstawowej opieki zdrowotnej;
Dieta w profilaktyce miażdżycy i schorzeń układu sercowo-naczyniowego;
Żywienie chorych z cukrzycą;
Alergia pokarmowa - czy to tylko problem diety?;
Psychogenne zaburzenia odżywiania (zaburzenia odżywiania się);
Problemy żywieniowe pacjentów w podeszłym wieku;
Zasady odżywiania w niedokrwistości z niedoboru żelaza;
Kamica żółciowa;
PZT - przewlekłe zapalenie trzustki;
Dna moczanowa;
Zasady odżywiania w nieswoistych zapaleniach jelit;
Choroba refluksowa przełyku;
Osteoporoza;
Fenyloketonuria - konieczność diety eliminacyjnej u dzieci i dorosłych;
Przykładowe jadłospisy dla pacjentów z wybranymi jednostkami chorobowymi (otyłość, niedożywienie, kamica żółciowa, osteoporoza, przewlekłe zapalenie trzustki, nieswoiste zapalenie jelit).