Tytuł
Wybrane zagadnienia z ogólnej technologii
żywności
Autorzy
Redaktor: Jarczyk Andrzej, Dłużewska
Elżbieta
Opis produktu
Wydawnictwo: SGGW
ISBN: [zasłonięte]978-8383-020-0
Warszawa 2008, wydanie 1, format 165 x
235, objętość 168 str., oprawa miękka
W przemyśle spożywczym
jednym z warunków właściwego przebiegu procesów technologicznych i uzyskania
dobrej jakości produktów jest dokładne oczyszcze¬nie i posortowanie partii
surowców. Surowce pochodzące z produkcji rolniczej są zwykle zanieczyszczone.
Zanieczyszczenia (chemiczne i mikrobiologiczne) mogą niekorzystnie oddziaływać
na zdrowie. Mogą one być także przyczyną uszkodzeń urządzeń rozdrabniających
przez dostanie się do nich części meta¬lowych lub zanieczyszczeń mineralnych,
takich jak kamienie, szkło. Obecność ziemi na niektórych surowcach, na przykład
roślin okopowych (ziemniaki, buraki cukrowe), utrudnia także, a czasem nawet
uniemożliwia prawidłowy przebieg procesu technologicznego. W przypadku
ziemniaków przedłuża się proces ich parowania, a przy produkcji cukru z buraków
cukrowych wprowadzane z ziemią drobnoustroje do baterii dyfuzyjnej mogą wywołać
niepożądaną fermentację. [...] Ze wstępu
1. Czyszczenie i sortowanie surowca
2. Rozdrabnianie
3. Pakowanie
i przechowywanie żywności w opakowaniach z tworzyw sztucznych
4. Wirowanie i
homogenizacja na przykładzie mleka
5. Pasteryzacja
6. Sterylizacja
konserw
7. Filtracja
8. Ekstrakcja
9. Alkoholowa fermentacja ciągła
10. Procesy membranowe
11. Suszenie rozpyłowe
12. Zamrażanie
żywności
13. Koagulacja i żelowanie
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej
koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!