Tytuł
Wybrane zagadnienia z chemii kosmetyków dla studentów
kosmetologii
Autorzy
Ewelina Sieradzka, Halina Milnerowicz
Opis produktu
Wydawnictwo: AWF Wrocław
ISBN: [zasłonięte]978-83156-43-3
Wrocław 2013, wydanie 1, format 165 x 235,
objętość 132 str., oprawa miękka
Słownik podstawowych pojęć użytych w książce
CZĘŚĆ
TEORETYCZNA
Rozdział 1. Rodzaje reakcji chemicznych
1.1. Typy reakcji
chemicznych
1.2. Efekt energetyczny
Rozdział 2. Podstawy reakcji
redoks
2.1. Stopień utlenienia
2.2. Stechiometria reakcji - reakcje
połówkowe i sumaryczne
2.3. Rodzaje reakcji jonowych
2.4. Wolne rodniki
i jonowe związki o aktywności chemicznej
2.5. Czynniki indukujące
2.6.
Mechanizmy obronne
2.7. Negatywny wpływ procesów utlenienia na organizm
2.8. Najczęściej stosowane antyoksydanty w kosmetyce
Rozdział 3.
Kinetyka reakcji chemicznych
3.1. Kinetyczne równanie reakcji
3.2.
Szybkość reakcji
3.3. Stan równowagi reakcji
3.4. Czynniki wpływające na
szybkość reakcji
3.5. Prawo działania mas
3.6. Reguła przekory La
Chateliera
3.7. Zadania obliczeniowe
Rozdział 4. Obliczenia chemiczne
4.1. Rodzaje roztworów
4.2. Podstawowe pojęcia stosowane w obliczeniach
4.3. Sposoby wyrażania stężenia
4.4. Skala pH
4.5. Dysocjacja
elektrolitów
4.6. Stała dysocjacji
4.7. Autodysocjacja wody
Rozdział 5. Rodzaje analizy chemicznej
5.1. Metody analitycznye
5.2. Kryteria oceny metody analitycznej
5.3. Metody wagowe
5.4.
Metody miareczkowe
5.4.1. Przebieg analizy miareczkowej. Krzywa
miareczkowania,
5.4.2. Wskaźniki kwasowości
5.4.3. Klasyfikacja metod
miareczkowania
5.5. Rozpoznawanie metali
Rozdział 6. Analiza
instrumentalna
6.1. Właściwości analizy instrumentalnej
6.2. Cechy
wyniku
6.3. Podział i zastosowanie tradycyjnych metod instrumentalnych
..
6.3.1. Metody optyczne (spektrometryczne)
6.3.2. Techniki
kolorymetryczne
6.3.3. Spektroskopia emisyjna
6.3.4. Spektrometria
masowa
6.3.5. Elektrochemiczne metody analizy
Rozdział 7. Metale i
jony obecne w preparatach kosmetycznych
7.1. Właściwości wybranych metali w
kosmetyce
7.2. Metale ciężkie w kosmetykach
7.2.1. Toksyczność
7.2.2. Metale ciężkie niedozwolone w kosmetykach
7.2.3. Związki metali
ciężkich dozwolone w składzie kosmetyków przepisami prawa
7.2.4. Metale
ciężkie w kosmetykach barwnych
7.2.4.1. Ołów w kosmetykach
7.3. Jony
aktywne preparatów kosmetycznych
Rozdział 8. Środki konserwujące
8.1. Kryteria doboru konserwantu
8.2. Podział konserwantów
8.3.
Charakterystyka wybranych konserwantów
8.4. Konserwanty kosmetyków
naturalnych
Rozdział 9. Substancje zapachowe
9.1. Naturalne
substancje zapachowe
9.1.1. Olejki eteryczne
9.1.2. Balsamy
9.1.3.
Żywice zapachowe
9.1.4. Substancje zapachowe pochodzenia zwierzęcego
9.2. Syntetyczne substancje zapachowe
9.3. Substancje zapachowe o
właściwościach konserwujących
9.4. Metody otrzymywania olejków eterycznych
Rozdział 10. Substancje barwiące
10.1. Rodzaje i podział barwników
10.2. Barwniki
10.3. Pigmenty
Rozdział 11. Środki nawilżające
11.1. Kosmetyki nawilżające
11.2. Typy emulsji
11.3. Składniki
kremów nawilżających
Rozdział 12. Mydła i produkty myjące
12.1.
Rodzaje i skład mydeł
12.2. Reakcja zmydlania tłuszczów
12.3. Napięcie
powierzchniowe
12.4. Zdolność pienienia się i trwałość piany
12.5.
Czynniki wpływające na pienienie się mydeł
12.6. Metody pomiaru napięcia
powierzchniowego, zdolności pienienia się i trwałości piany
Rozdział 13.
Zapobieganie cellulitowi i jego redukcja
13.1. Składniki kremów
antycellulitowych
13.2. Charakterystyka kofeiny i L-karnityny
Rozdział 14. Środki promieniochronne
14.1. Ochrona przed
promieniowaniem słonecznym
14.2. Substancje promieniochronne
14.3.
Toksyczność związków ochronnych
14.4. Rodzaje i działanie filtrów
słonecznych
14.5. Składniki kremów samoopalających
14.6. Środki
fotouczulające
14.7. Kosmetyki wybielające
CZĘŚĆ
PRAKTYCZNA
Ćwiczenie I. Oznaczanie witaminy C, która jest naturalnym
antyoksydantem, metodą miareczkowania
Ćwiczenie II. Wykrywanie wiązania
wielokrotnego
Ćwiczenie III. Identyfikacja rzędowości alkoholi
Ćwiczenie
IV. Badanie właściwości wybranych metali obecnych w kosmetykach
Ćwiczenie V.
Analiza jakościowa wybranych kationów i anionów
Ćwiczenie VI. Identyfikacja
fenoli - związków powszechnie stosowanych w przemyśle perfumeryjnym
Ćwiczenie VII. Porównanie właściwości aldehydów i ketonów - związków
stosowanych jako substancje wonne
Ćwiczenie VIII. Otrzymywanie naturalnego
olejku pomarańczowego
Ćwiczenie IX. Ekstrakcja chlorofilu - naturalnego
barwnika stosowanego w kosmetykach
Ćwiczenie X. Reakcja identyfikacji grupy
karboksylowej
Ćwiczenie XI. Identyfikacja wiązania peptydowego obecnego w
kolagenie Reakcja biuretowa
Ćwiczenie XII. Otrzymywanie różnych kremów i
emulsji
Ćwiczenie XIII. Wyznaczanie napięcia powierzchniowego za pomocą
stalagmometru Traubego
Ćwiczenie XIV. Zdolność pienienia się wybranych
środków chemicznych
Ćwiczenie XV. Wpływ twardości wody na pianotwórczość
Ćwiczenie XVI. Zmydlanie tłuszczu jako reakcja otrzymywania mydła
Ćwiczenie XVII. Badanie właściwości mydła w kostce i w postaci płynu
Ćwiczenie XVIII. Emulgujące właściwości mydeł
Ćwiczenie XIX. Musujące
kule kąpielowe
Ćwiczenie XX. Analiza chromatograficzna kofeiny i L-karnityny
Ćwiczenie XXI. Identyfikacja skrobi, która jest składnikiem pudrów
Bibliografia
Wykaz rycin i tabel
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej
koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!