Tytuł |
Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych |
Autor |
Praca zbiorowa pod redakcją Jerzego Presia i Ryszarda Mordaka |
Wydawca |
Medpharm |
Rok wydania |
2010 |
Liczba stron |
222 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83283-47-8 |
Współautorzy: Rafał Bodarski, Stefania Kinal, Stanisław Krzywiecki, Ryszard Mordak, Jerzy Preś, Jan Twardoń
Autorzy opisują bardzo ważne zagadnienia dotyczące fizjologii jak i patologii żywienia krów. W pracy zawarte są wiadomości z zakresu składu chemicznego pasz, czynników warunkujących pobieranie pasz, nowoczesnych systemów normowania żywienia krów mlecznych, gospodarki mineralnej zarówno makro- jaki mikroelementów, potrzeb żywieniowych w różnych okresach fizjologicznych krów mlecznych, a także najczęściej występujących chorób metabolicznych (ich profilaktyka i leczenie) oraz chorób wynikających z nieprawidłowego żywienia, takich jak mikotoksykozy, choroby kończyn, zapalenie macicy, niedobory mineralne, zatrucia azotynami i azotanami.
Szczegółowo opisana jest kontrola procesów kiszenia pasz i zachodzące tam procesy fizyko-chemiczne oraz zasady rozdrabniania i komponowania pasz objętościowych dla krów (TMR).
Praca zawiera także tabele i wykresy, które ułatwiają korzystającym lepsze zrozumienie przedstawionych zagadnień.
Podana jest także bogata literatura głównie obcojęzyczna,[...].
[…] Dlatego też jest bardzo cenną pozycją, która z pewnością będzie przydatną zarówno dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, zootechniki, jak również lekarzy weterynarii i zootechników zajmujących się problematyką żywienia i chorób bydła oraz hodowców bydła.
Fragmenty recenzji prof. Józefa Nicponia
Spis treści
I.WSTĘP
II. OGÓLNE ZASADY ŻYWIENIA BYDŁA
Podstawy żywienia krów mlecznych
Nowoczesne systemy normowania żywienia krów mlecznych
Gospodarka wapniowo-fosforowa u krów
Pierwiastki śladowe - mikroelementy
III. DUŃSKI MODEL PRZEMIAN BIOCHEMICZNYCH
Absorpcja składników pokarmowych z przewodu pokarmowego u krów
Metabolizm składników pokarmowych w wątrobie
Zużycie składników pokarmowych w tkankach zapasowych i mięśniach
Metabolizm składników odżywczych w gruczole mlekowym
IV. POTRZEBY ŻYWIENIOWE I FIZJOLOGICZNE OKRESU OKOŁOPORODOWEGO KRÓW - MODEL AMERYKAŃSKI
Krowy zasuszone
Krowy w laktogenezie i w początku laktacji
Adaptacja metabolizmu krowy we współczesnej laktacji
Fizjologia żwacza w okresie przejściowym
Przyczyny obniżonego pobierania pasz przez krowy zasuszone i sposoby jego zwiększania
Odpowiednia kondycja krów przed ocieleniem
Strategie żywienia krów zasuszonych
V. PODSTAWOWE PROBLEMY ZDROWOTNE KRÓW ZWIĄZANE Z ŻYWIENIEM
Ujemny bilans energetyczny, ketoza i ketozowy zespół stłuszczonej wątroby u krów
Kwasica żwacza
Zasadowica
Zatrzymanie błon płodowych
Inne choroby związane z zaburzeniami metabolicznymi i immunosupresją w okresie poporodowym
Inne ważne choroby krów pochodzenia żywieniowego
VI. RACJONALNE PODEJŚCIE DO ŻYWIENIA WYSOKOPRODUKCYJNYCH KRÓW MLECZNYCH
Bilansowanie kationów i anionów zawartych w paszach objętościowych
Wpływ dodatku drożdży piwnych w diecie na stan zdrowia krów
Kontrola procesów kiszenia pasz
Kiszonka i ziarno z kukurydzy w żywieniu krów
Zasady rozdrabniania i komponowania pasz