Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wybrane elementy żywienia problemy zdrowotne krów

28-02-2012, 15:21
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 44 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2070238501
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 14   
Koniec: 31-01-2012 02:00:26

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2010
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Książki są dobrze zabezpieczane do wysyłki.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych
Autor Praca zbiorowa pod redakcją Jerzego Presia i Ryszarda Mordaka
Wydawca Medpharm
Rok wydania 2010
Liczba stron 222
Wymiary 170 x 240 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-83283-47-8

 

   

 

Współautorzy: Rafał Bodarski, Stefania Kinal, Stanisław Krzywiecki, Ryszard Mordak, Jerzy Preś, Jan Twardoń

Autorzy opisują bardzo ważne zagadnienia dotyczące fizjologii jak i patologii żywienia krów. W pracy zawarte są wiadomości z zakresu składu chemicznego pasz, czynników warunkujących pobieranie pasz, nowoczesnych systemów normowania żywienia krów mlecznych, gospodarki mineralnej zarówno makro- jaki mikroelementów, potrzeb żywieniowych w różnych okresach fizjologicznych krów mlecznych, a także najczęściej występujących chorób metabolicznych (ich profilaktyka i leczenie) oraz chorób wynikających z nieprawidłowego żywienia, takich jak mikotoksykozy, choroby kończyn, zapalenie macicy, niedobory mineralne, zatrucia azotynami i azotanami.

Szczegółowo opisana jest kontrola procesów kiszenia pasz i zachodzące tam procesy fizyko-chemiczne oraz zasady rozdrabniania i komponowania pasz objętościowych dla krów (TMR).

Praca zawiera także tabele i wykresy, które ułatwiają korzystającym lepsze zrozumienie przedstawionych zagadnień.

Podana jest także bogata literatura głównie obcojęzyczna,[...].

[…] Dlatego też jest bardzo cenną pozycją, która z pewnością będzie przydatną zarówno dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, zootechniki, jak również lekarzy weterynarii i zootechników zajmujących się problematyką żywienia i chorób bydła oraz hodowców bydła.

Fragmenty recenzji prof. Józefa Nicponia


Spis treści

 

I.WSTĘP

II. OGÓLNE ZASADY ŻYWIENIA BYDŁA

Podstawy żywienia krów mlecznych

Nowoczesne systemy normowania żywienia krów mlecznych

Gospodarka wapniowo-fosforowa u krów

Pierwiastki śladowe - mikroelementy

III. DUŃSKI MODEL PRZEMIAN BIOCHEMICZNYCH

Absorpcja składników pokarmowych z przewodu pokarmowego u krów

Metabolizm składników pokarmowych w wątrobie

Zużycie składników pokarmowych w tkankach zapasowych i mięśniach

Metabolizm składników odżywczych w gruczole mlekowym

IV. POTRZEBY ŻYWIENIOWE I FIZJOLOGICZNE OKRESU OKOŁOPORODOWEGO KRÓW - MODEL AMERYKAŃSKI

Krowy zasuszone

Krowy w laktogenezie i w początku laktacji

Adaptacja metabolizmu krowy we współczesnej laktacji

Fizjologia żwacza w okresie przejściowym

Przyczyny obniżonego pobierania pasz przez krowy zasuszone i sposoby jego zwiększania

Odpowiednia kondycja krów przed ocieleniem

Strategie żywienia krów zasuszonych

V. PODSTAWOWE PROBLEMY ZDROWOTNE KRÓW ZWIĄZANE Z ŻYWIENIEM

Ujemny bilans energetyczny, ketoza i ketozowy zespół stłuszczonej wątroby u krów

Kwasica żwacza

Zasadowica

Zatrzymanie błon płodowych

Inne choroby związane z zaburzeniami metabolicznymi i immunosupresją w okresie poporodowym

Inne ważne choroby krów pochodzenia żywieniowego

VI. RACJONALNE PODEJŚCIE DO ŻYWIENIA WYSOKOPRODUKCYJNYCH KRÓW MLECZNYCH

Bilansowanie kationów i anionów zawartych w paszach objętościowych

Wpływ dodatku drożdży piwnych w diecie na stan zdrowia krów

Kontrola procesów kiszenia pasz

Kiszonka i ziarno z kukurydzy w żywieniu krów

Zasady rozdrabniania i komponowania pasz

 

 

Wybrane elementy żywienia  problemy zdrowotne krów