Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowo krów

28-01-2012, 2:10
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 48.90 zł     
Użytkownik mirom
numer aukcji: 2022329394
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 10   
Koniec: 26-01-2012 20:56:48

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2010
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witamy na aukcji kolejnej pozycji
z naszej księgarni

 

O Nas

Sprzedażą przez internet zajmujemy się od roku 2000. Stawiamy na rzetelną, błyskawiczną i perfekcyjną realizację zamówień, a o wysokiej jakości obsługi Klienta, świadczą nasze komentarze oraz posiadany status:

SuperSprzedawca

Jest to gwarancja Bezpiecznych, Łatwych i Przyjemnych Zakupów.

Wysyłka
  1. Zamówiony towar wysyłamy Pocztą Polską jako list polecony lub paczka w terminie od 1 do 3 dni (dni robocze), czas ten liczony jest od momentu:
    • dokonania zakupu i wyboru formy zapłaty (Płatność przy odbiorze/pobranie)
    • zaksięgowania na naszym koncie wpłaty za zakupiony towar (Płatność z góry/przelew)
    Koszty wysyłki podawane są w opisie każdej aukcji i dotyczą danej książki (zależnie od wagi).
  2. Opakowanie stanowi koperta bezpieczna lub karton i opieczętowane jest nalepką "sportowo-medyczna". Uszkodzenie lub brak takiej świadczy o naruszeniu przesyłki.
  3. Jeśli po 7 dniach roboczych nie dotarła do Państwa przesyłka prosimy o informację o tym. Podamy nr listu wysyłkowego, z którym należy sprawdzić na swojej poczcie czy przesyłka nie "zalega"w urzędzie. W przeciwnym razie po 14 dniach roboczych od wysyłki złożymy reklamację na poczcie.

Nie czekamy do zakończenia aukcji - wysyłamy natychmiast!!

      Tytuł
      Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych

      Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowo krów

       

      Autor
      Rafał Bodarski, Stefania Kinal, Stanisław Krzywiecki, Ryszard Mordak, Jerzy Preś, Jan Twardoń
      Redaktor: Jerzy Preś, Ryszard Mordak
      Opis

      Wydawnictwo MedPharm
      ISBN[zasłonięte]978-83283-47-8
      Wrocław 2010, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 224 str., oprawa miękka

      Autorzy opisują bardzo ważne zagadnienia dotyczące fizjologii jak i patologii żywienia krów. W pracy zawarte są wiadomości z zakresu składu chemicznego pasz, czynników warunkujących pobieranie pasz, nowoczesnych systemów normowania żywienia krów mlecznych, gospodarki mineralnej zarówno makro- jaki mikroelementów, potrzeb żywieniowych w różnych okresach fizjologicznych krów mlecznych, a także najczęściej występujących chorób metabolicznych (ich profilaktyka i leczenie) oraz chorób wynikających z nieprawidłowego żywienia, takich jak mikotoksykozy, choroby kończyn, zapalenie macicy, niedobory mineralne, zatrucia azotynami i azotanami.

      Szczegółowo opisana jest kontrola procesów kiszenia pasz i zachodzące tam procesy fizyko-chemiczne oraz zasady rozdrabniania i komponowania pasz objętościowych dla krów (TMR).

      Praca zawiera także tabele i wykresy, które ułatwiają korzystającym lepsze zrozumienie przedstawionych zagadnień.

      Podana jest także bogata literatura głównie obcojęzyczna,[...].

      […] Dlatego też jest bardzo cenną pozycją, która z pewnością będzie przydatną zarówno dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, zootechniki, jak również lekarzy weterynarii i zootechników zajmujących się problematyką żywienia i chorób bydła oraz hodowców bydła.

      Fragmenty recenzji prof. Józefa Nicponia

      Spis Treści

      1. Wstęp

      2. Ogólne zasady żywienia bydła
      2.1. Podstawy żywienia krów mlecznych
      2.1.1. Skład chemiczny pasz
      2.1.2. Trawienie składników pokarmowych i ich przemiany w żwaczu
      2.1.3. Czynniki warunkujące pobieranie pasz
      2.2. Nowoczesne systemy normowania żywienia krów mlecznych
      2.2.1. Energia
      2.2.2. Białko
      2.3. Gospodarka wapniowo-fosforowa u krów
      2.3.1. Określenie zapotrzebowania na wapń u krów
      2.3.2. Specyficzne właściwości wchłaniania wapnia u bydła
      2.3.3. Nowe spojrzenie na dawkowanie wapnia w okresie zasuszenia krów
      2.3.3.1. Koncepcja stosowania anionów u krów przed porodem
      2.3.3.2. Czynniki wpływające na występowanie hypokalcemii w okresie zasuszenia
      2.3.3.3. Strategia zapobiegania hypokalcemii w czasie ocielenia
      2.3.4. Potrzeby na fosfor u krów wysoko wydajnych
      2.4. Pierwiastki śladowe – mikroelementy
      2.4.1. Selen
      2.4.2. Jod
      2.4.3. Miedź
      2.4.4. Cynk
      2.4.5. Inne mikroelementy
      2.4.6. Ultraelementy

      3. Duński model przemian biochemicznych
      3.1. Absorpcja składników pokarmowych z przewodu pokarmowego u krów
      3.2. Metabolizm składników pokarmowych w wątrobie
      3.3. Zużycie składników pokarmowych w tkankach zapasowych i w mięśniach
      3.4. Metabolizm składników odżywczych w gruczole mlekowym

      4. Potrzeby żywieniowe-fizjologiczne okresu okołoporodowego krów –model amerykański
      4.1. Krowy zasuszone
      4.2. Krowy w laktogenezie i w początku laktacji
      4.3. Adaptacja metabolizmu krowy we wczesnej laktacji (z wyłączeniem gruczołu mlekowego)
      4.3.1. Metabolizm tłuszczów
      4.3.2. Metabolizm węglowodanów i białek
      4.4. Fizjologia żwacza w okresie przejściowym
      4.5. Przyczyny obniżonego pobierania pasz przez krowy zasuszone i sposoby jego zwiększania
      4.6. Odpowiednia kondycja krów przed ocieleniem
      4.7. Strategie żywienia krów zasuszonych

      5. Podstawowe problemy zdrowotne krów związane z żywieniem
      5.1. Ujemny bilans energetyczny, ketoza i ketozowy zespół stłuszczonej wątroby u krów
      5.2. Kwasica żwacza
      5.3. Zasadowica
      5.4. Zatrzymanie błon płodowych
      5.5. Inne choroby związane z zaburzeniami metabolicznymi i immunosupresją w okresie poporodowym
      5.5.1 Zapalenie macicy – metritis (endometritis)
      5.5.2. Zapalenie gruczołu mlekowego – mastitis
      5.5.3. Przemieszczenie trawieńca
      5.5.4. Niedobór wapnia – hypokalcemia
      5.5.4.1. Hypocalcemia podkliniczna
      5.5.4.2. Porażenie popoporodowe - śpiączka poporodowa
      5.5.4.3. Przeciwdziałanie hypokalcemii i porażeniu poporodowemu na drodze żywieniowej i weterynaryjnej
      5.5.4.3.1. Praktyczne stosowanie anionów u krów przed porodem
      5.5.4.3.2. Zasady stosowania soli anionowych
      5.5.4.3.3. Wpływ ilości podawanego wapnia w okresie zasuszenia na występowanie hypokalcemii i gorączki mlecznej
      5.5.5. Niedobór fosforu – hypofosfatemia
      5.5.6. Niedobór magnezu – hypomagnezemia - tężyczka pastwiskowa
      5.5.7. Choroby kończyn powodujące kulawizny u bydła
      5.5.7.1. Czynniki pozażywieniowe wpływające na schorzenia racic
      5.5.7.2. Czynniki żywieniowe wpływające na schorzenia racic
      5.5.7.2.1. Rola biotyny i innych witamin w keratynizacji rogu
      5.5.7.2.2. Rola makro- i mikroelementów we wzroście rogu racicowego
      5.5.7.2.3. Aspekt lekarsko-weterynaryjny związany z kulawiznami u bydła
      5.6. Inne ważne choroby krów pochodzenia żywieniowego
      5.6.1. Mikotoksykozy
      5.6.1.1 Mikotoksyny jako trudny problem w żywieniu zwierząt
      5.6.1.2. Mikotoksykozy jako groźny problem epidemiologiczny i kliniczny u bydła
      5.6.1.2.1. Działanie mikotoksyn i zaburzenia trawienne w przebiegu mikotoksykoz
      5.6.1.2.2. Symptomy kliniczne towarzyszące mikotoksykozom
      5.6.1.2.3. Problemy diagnostyczne mykotoksykoz
      5.6.2. Zatrucie azotanami i azotynami

      6. Racjonalne podejście do żywienia wysoko produkcyjnych krów mlecznych
      6.1. Bilansowanie kationów i anionów zawartych w paszach objętościowych
      6.1.1. Bilans kationowo-anionowy w żywieniu krów mlecznych
      6.1.1.1. Okres okołoporodowy
      6.1.1.2. Okres wczesnej i pełnej laktacji
      6.1.2. Wyniki wstępnych badań własnych nad monitoringiem DCAD w wybranych dużych fermach krów mlecznych w Polsce
      6.1.2.1. Zawartość K, Na, Cl i S paszach i dawkach (TMR, PMR) oraz wartości DCAD
      6.1.2.2.2. Wskaźniki równowagi kwasowo-zasadowej we krwi krów
      6.2. Wpływ dodatku drożdży piwnych w diecie na stan zdrowia krów
      6.3. Kontrola procesów kiszenia pasz
      6.3.1. Procesy mikrobiologiczne podczas kiszenia pasz
      6.3.2. Procesy fizyko-chemiczne podczas kiszenia pasz
      6.4. Kiszonka i ziarno z kukurydzy w żywieniu krów
      6.4.1. Zapotrzebowanie krów na glukozę
      6.4.2. Budowa ziaren skrobi kukurydzianej
      6.4.3. Rozkład w żwaczu skrobi kukurydzianej
      6.4.4. Strawność i wartość energetyczna kiszonek z kukurydzy w zależności ich rozdrobnienia
      6.4.5. Inne uwagi o wartości pokarmowej kiszonek i ziarna z kukurydzy
      6.5. Zasady rozdrabniania i komponowania pasz objętościowych dla krów (TMR)
      6.5.1. Indeks włóknistości pasz
      6.5.2. Rozdział cząstek i ustalenie ilości pe NDF (physically effective NDF = strukturalnie efektywne NDF)
      6.5.3. Wpływ długości cięcia traw przy kiszeniu na czas ich pobierania i przeżuwania
      6.5.4. Wpływ długości cięcia i zgniatania całych roślin kukurydzy na procesy fizjologiczne i produkcję mleka u krów
      6.5.5. Wpływ wielkości cząstek lucerny suszonej i kiszonej oraz pasz treściwych na procesy fizjologiczne i produkcję mleka u krów
      6.5.6. Struktura cząstek pasz w dawce dla krów zasuszonych (okres przejściowy – 3-4 tygodnie przed ocieleniem) 

      Uwagi

      Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.

      NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
      ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!
      Na Skróty
      dodaj do ulubionych sprzedawców nasz sklep allegro nasze pozostałe aukcje
      Płatności

      Płatności można dokonywać na nasze konto mBank:

      logo mBank

      10 1140 [zasłonięte]40[zasłonięte]02 4[zasłonięte]920 71

      Koszty Wysyłki
      koszty przesyłki
      Odbiór Osobisty

      Po zakupione towary zapraszamy do naszej siedziby:

      Stadion Olimpijski we Wrocławiu
      Księgarnia w HALI WIELOFUNKCYJNEJ AWF
      Al. J.I. Paderewskiego 35
      51-612 Wrocław

      Przy odbiorze osobistym można zapłacić na miejscu gotówką lub kartą kredytową.

      Kontakt z Nami

      allegro[na]sportowo-medyczna.pl
      Telefon: 071 [zasłonięte] 54
      Gadu-Gadu:

      • Mirek, status:
      • Robert, status: