Tytuł
Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych
Autor
Rafał Bodarski, Stefania Kinal, Stanisław Krzywiecki, Ryszard Mordak, Jerzy Preś, Jan Twardoń
Redaktor: Jerzy Preś, Ryszard Mordak
Opis
Wydawnictwo MedPharm
ISBN[zasłonięte]978-83283-47-8
Wrocław 2010, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 224 str., oprawa miękka
Autorzy opisują bardzo ważne zagadnienia dotyczące fizjologii jak i patologii żywienia krów. W pracy zawarte są wiadomości z zakresu składu chemicznego pasz, czynników warunkujących pobieranie pasz, nowoczesnych systemów normowania żywienia krów mlecznych, gospodarki mineralnej zarówno makro- jaki mikroelementów, potrzeb żywieniowych w różnych okresach fizjologicznych krów mlecznych, a także najczęściej występujących chorób metabolicznych (ich profilaktyka i leczenie) oraz chorób wynikających z nieprawidłowego żywienia, takich jak mikotoksykozy, choroby kończyn, zapalenie macicy, niedobory mineralne, zatrucia azotynami i azotanami.
Szczegółowo opisana jest kontrola procesów kiszenia pasz i zachodzące tam procesy fizyko-chemiczne oraz zasady rozdrabniania i komponowania pasz objętościowych dla krów (TMR).
Praca zawiera także tabele i wykresy, które ułatwiają korzystającym lepsze zrozumienie przedstawionych zagadnień.
Podana jest także bogata literatura głównie obcojęzyczna,[...].
[…] Dlatego też jest bardzo cenną pozycją, która z pewnością będzie przydatną zarówno dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, zootechniki, jak również lekarzy weterynarii i zootechników zajmujących się problematyką żywienia i chorób bydła oraz hodowców bydła.
Fragmenty recenzji prof. Józefa Nicponia
1. Wstęp
2. Ogólne zasady żywienia bydła
2.1. Podstawy żywienia krów mlecznych
2.1.1. Skład chemiczny pasz
2.1.2. Trawienie składników pokarmowych i ich przemiany w żwaczu
2.1.3. Czynniki warunkujące pobieranie pasz
2.2. Nowoczesne systemy normowania żywienia krów mlecznych
2.2.1. Energia
2.2.2. Białko
2.3. Gospodarka wapniowo-fosforowa u krów
2.3.1. Określenie zapotrzebowania na wapń u krów
2.3.2. Specyficzne właściwości wchłaniania wapnia u bydła
2.3.3. Nowe spojrzenie na dawkowanie wapnia w okresie zasuszenia krów
2.3.3.1. Koncepcja stosowania anionów u krów przed porodem
2.3.3.2. Czynniki wpływające na występowanie hypokalcemii w okresie zasuszenia
2.3.3.3. Strategia zapobiegania hypokalcemii w czasie ocielenia
2.3.4. Potrzeby na fosfor u krów wysoko wydajnych
2.4. Pierwiastki śladowe – mikroelementy
2.4.1. Selen
2.4.2. Jod
2.4.3. Miedź
2.4.4. Cynk
2.4.5. Inne mikroelementy
2.4.6. Ultraelementy
3. Duński model przemian biochemicznych
3.1. Absorpcja składników pokarmowych z przewodu pokarmowego u krów
3.2. Metabolizm składników pokarmowych w wątrobie
3.3. Zużycie składników pokarmowych w tkankach zapasowych i w mięśniach
3.4. Metabolizm składników odżywczych w gruczole mlekowym
4. Potrzeby żywieniowe-fizjologiczne okresu okołoporodowego krów –model amerykański
4.1. Krowy zasuszone
4.2. Krowy w laktogenezie i w początku laktacji
4.3. Adaptacja metabolizmu krowy we wczesnej laktacji (z wyłączeniem gruczołu mlekowego)
4.3.1. Metabolizm tłuszczów
4.3.2. Metabolizm węglowodanów i białek
4.4. Fizjologia żwacza w okresie przejściowym
4.5. Przyczyny obniżonego pobierania pasz przez krowy zasuszone i sposoby jego zwiększania
4.6. Odpowiednia kondycja krów przed ocieleniem
4.7. Strategie żywienia krów zasuszonych
5. Podstawowe problemy zdrowotne krów związane z żywieniem
5.1. Ujemny bilans energetyczny, ketoza i ketozowy zespół stłuszczonej wątroby u krów
5.2. Kwasica żwacza
5.3. Zasadowica
5.4. Zatrzymanie błon płodowych
5.5. Inne choroby związane z zaburzeniami metabolicznymi i immunosupresją w okresie poporodowym
5.5.1 Zapalenie macicy – metritis (endometritis)
5.5.2. Zapalenie gruczołu mlekowego – mastitis
5.5.3. Przemieszczenie trawieńca
5.5.4. Niedobór wapnia – hypokalcemia
5.5.4.1. Hypocalcemia podkliniczna
5.5.4.2. Porażenie popoporodowe - śpiączka poporodowa
5.5.4.3. Przeciwdziałanie hypokalcemii i porażeniu poporodowemu na drodze żywieniowej i weterynaryjnej
5.5.4.3.1. Praktyczne stosowanie anionów u krów przed porodem
5.5.4.3.2. Zasady stosowania soli anionowych
5.5.4.3.3. Wpływ ilości podawanego wapnia w okresie zasuszenia na występowanie hypokalcemii i gorączki mlecznej
5.5.5. Niedobór fosforu – hypofosfatemia
5.5.6. Niedobór magnezu – hypomagnezemia - tężyczka pastwiskowa
5.5.7. Choroby kończyn powodujące kulawizny u bydła
5.5.7.1. Czynniki pozażywieniowe wpływające na schorzenia racic
5.5.7.2. Czynniki żywieniowe wpływające na schorzenia racic
5.5.7.2.1. Rola biotyny i innych witamin w keratynizacji rogu
5.5.7.2.2. Rola makro- i mikroelementów we wzroście rogu racicowego
5.5.7.2.3. Aspekt lekarsko-weterynaryjny związany z kulawiznami u bydła
5.6. Inne ważne choroby krów pochodzenia żywieniowego
5.6.1. Mikotoksykozy
5.6.1.1 Mikotoksyny jako trudny problem w żywieniu zwierząt
5.6.1.2. Mikotoksykozy jako groźny problem epidemiologiczny i kliniczny u bydła
5.6.1.2.1. Działanie mikotoksyn i zaburzenia trawienne w przebiegu mikotoksykoz
5.6.1.2.2. Symptomy kliniczne towarzyszące mikotoksykozom
5.6.1.2.3. Problemy diagnostyczne mykotoksykoz
5.6.2. Zatrucie azotanami i azotynami
6. Racjonalne podejście do żywienia wysoko produkcyjnych krów mlecznych
6.1. Bilansowanie kationów i anionów zawartych w paszach objętościowych
6.1.1. Bilans kationowo-anionowy w żywieniu krów mlecznych
6.1.1.1. Okres okołoporodowy
6.1.1.2. Okres wczesnej i pełnej laktacji
6.1.2. Wyniki wstępnych badań własnych nad monitoringiem DCAD w wybranych dużych fermach krów mlecznych w Polsce
6.1.2.1. Zawartość K, Na, Cl i S paszach i dawkach (TMR, PMR) oraz wartości DCAD
6.1.2.2.2. Wskaźniki równowagi kwasowo-zasadowej we krwi krów
6.2. Wpływ dodatku drożdży piwnych w diecie na stan zdrowia krów
6.3. Kontrola procesów kiszenia pasz
6.3.1. Procesy mikrobiologiczne podczas kiszenia pasz
6.3.2. Procesy fizyko-chemiczne podczas kiszenia pasz
6.4. Kiszonka i ziarno z kukurydzy w żywieniu krów
6.4.1. Zapotrzebowanie krów na glukozę
6.4.2. Budowa ziaren skrobi kukurydzianej
6.4.3. Rozkład w żwaczu skrobi kukurydzianej
6.4.4. Strawność i wartość energetyczna kiszonek z kukurydzy w zależności ich rozdrobnienia
6.4.5. Inne uwagi o wartości pokarmowej kiszonek i ziarna z kukurydzy
6.5. Zasady rozdrabniania i komponowania pasz objętościowych dla krów (TMR)
6.5.1. Indeks włóknistości pasz
6.5.2. Rozdział cząstek i ustalenie ilości pe NDF (physically effective NDF = strukturalnie efektywne NDF)
6.5.3. Wpływ długości cięcia traw przy kiszeniu na czas ich pobierania i przeżuwania
6.5.4. Wpływ długości cięcia i zgniatania całych roślin kukurydzy na procesy fizjologiczne i produkcję mleka u krów
6.5.5. Wpływ wielkości cząstek lucerny suszonej i kiszonej oraz pasz treściwych na procesy fizjologiczne i produkcję mleka u krów
6.5.6. Struktura cząstek pasz w dawce dla krów zasuszonych (okres przejściowy – 3-4 tygodnie przed ocieleniem)
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!