Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

WYŚMIENITY AROMATYCZNY PORTER 5,1 kg GDAŃSK, RUMIA

23-01-2015, 16:45
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 115 zł     
Użytkownik arturnowicki
numer aukcji: 4990339125
Miejscowość Rumia
Wyświetleń: 15   
Koniec: 23-01-2015 15:55:25
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Znakomite, ciemne, aromatyczne i mocne piwa typu porter - Zestaw dla domowego browarnika.

Elementy składowe to:

 

1 x specjalnie skomponowana mieszanka nachmielonych ekstraktów słodowych w syropie - opakowanie 1,7 kg wersja ciemna, która jest naturalnym wyciągiem ze słodów: pilzneńskiego, monachijskiego, karmelowych i barwiących z dodatkiem ekstraktu chmielu.

 

2 x specjalnie skomponowana mieszanka niechmielonych ekstraktów słodowych w syropie wersja ciemna - opakowanie 1,7 kg Użyty zamiast 1 kg cukru gwarantuje radykalnie lepszy, pełniejszy smak piwa i trwałą pianę . Jako dodatek podniesie poziom słodów o 5-6 blg.

 

Do zestawu są dołączone SPECJALNE drożdże górnej fermentacji, wyróżniające się zdolnością do wytwarzania ostrych, korzennych, wręcz pieprzowych aromatów w gotowym piwie. Charakteryzuje je dobra tolerancja na wysokie stężenia alkoholu - nawet do 11, 5 % obj. Znakomite drożdże do fermentacji np. piw świątecznych - mocnych, zawierających wiele różnorodnych składników takich jak słody, cukier, soki, przyprawy.

Drożdże te w połączeniu z powyższymi słodami pozwolą uzyskać niepowtarzalne, słodowe, aromatyczne i mocne piwo.

 

Jak je wykonać?

 

Rozpuść w 4-6 litrach gorącej wody 1 kg cukru lub glukozy. Potem w dowolnej kolejności dodawaj słody. Po dodaniu wszystkich doprowadź gęstą brzeczkę do delikatnego wrzenia i utrzymaj tak przez 5-10 minut pilnując by nie wykipiało.

 

Całość przelać do fermentora i uzupełnić wodą do 23 litrów i bardzo dokładnie wymieszać. Trzeba teraz szybko schłodzić – chłodnicą lub wstawiając fermentor do wanny z zimną wodą.

 

Po ochłodzeniu do przynajmniej 25 stopni – należy brzeczkę zaszczepić drożdżami.

 

Po 7 dniach fermentacji należy przelać młode piwo do drugiego fermentora (lub chwilowo do innego wyjałowionego pojemnika) i odstawić na drugi etap - cichą fermentację na okres 7-14 dni. Po tym okresie butelkujemy nie zapominając o porcji cukru do każdej butelki.

 

Porter powinien dojrzewać w butelkach około 3 miesięcy, ale warto czekać. Im starsze - tym lepsze.

 

Osobiście przetestowałem oferowane przeze mnie gotowe słody nachmielone i w mojej opinii są godne popularyzacji.

Jak robi się domowe piwo - to bardzo łatwe.Przeczytaj ogólną, ilustrowaną instrukcję.

Sprawdź inne moje aukcje a znajdziesz tam wiele przedmiotów do radosnej twórczości domowej - takiej jak warzenie piwa czy produkcja domowych wędlin

Towar prezentowany na moich aukcjach jest fabrycznie nowy. Na puszkach z ekstraktem mogą być wgniecenia lecz nie stanowi to wady produktu i nie pogarsza jego jakości. Do każdego produktu dołączony jest paragon fiskalny lub na żądanie - faktura VAT. Każda partia towaru jest fotografowana, dlatego też zdjęcia są zawsze aktualne. Jeżeli potrzebujesz więcej zdjęć - prześlę je na podany adres. Jestem pasjonatem produktów kuchennych i staram sie dystrybuować przedmioty nieprzeciętne i w miarę możliwości - osobiście przetestowane. Jestem piwowarem, winiarzem i wielbicielem wędlin oraz pieczywa domowej roboty.

Ważne - proszę o przeczytanie strony *O mnie*

Zapraszam na inne moje aukcje