Storczyk (Habenaria Rediata)
Storczyk (Habenaria Radiata)
jest jednym z najokazalszych odmian storczyka, jego kwiaty przypominają
śnieżnobiałą czaplę – pochodzi z Japonii. Obecnie jest rośliną stosunkowo rzadko
spotykaną w naturalnym środowisku. Jedyne miejsca gdzie można spotkać tą
odmianę storczyka, są górskie torfowiska – głównie są to tereny niemożliwe/uciążliwe
do uprawy rolnictwa w nowoczesnej Japonii. Dzięki temu ten jak i inne rodzaje
kwiatów uchowały się w swoim naturalnym środowisku. Roślina osiąga wysokość ok.
30 cm i obfituje w liczne kwiaty. Jej liście są intensywnie zielone o długości
nawet 20 cm zaś kwiaty, których na jednej łodydze może być nawet 8 szt., mają
szerokość ok. 4 centymetrów.
Tuż na początku wiosny należy
zasadzić cebule storczyka. W połowie lipca powinna być już w pełni rozwinięta i
cieszyć oczy pięknymi kwiatami. Po przekwitnięciu i spadku temperatury do ok.
15°C należy obciąć uschniętą część naziemną – cebula w tym momencie przeszła w
stan uśpienia. Habenaria radiata nie jest rośliną mrozoodporną dlatego na zimę
trzeba ją wykopywać. Po wykopaniu należy dobrze oczyścić cebulę i w takiej
formie, w suchym i chłodnym miejscu (0 - 10°C), przechowujemy ją aż do wiosny.
Pod koniec marca lub na początku kwietnia możemy wsadzać cebulę w ziemię do
ponownego wzrostu.