Olej z pestek dyni - tłoczone na zimno nieprażone pestki dyni (Cucurbita Pepo) dają ciemnozielono-brązowy olej roślinny o orzechowym zapachu i smaku.
Dzięki takiej metodzie nie traci właściwości naturalnych czyli witamin C , D, A , E, jak i cynku ,betakarotenu, lecytyny oraz pełnowartościowych jedno i wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych .
Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.
Olej z pestek dyni jest lekkostrawny ze względu na korzystną kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Ważność: |
po otworzeniu przechowywać w lodówce, zachowuje przez to swój aromat i witaminy na ok. 9 miesięcy, jeśli nie jest przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu ma ważność tylko 3 miesiące |
Wytrzymałość na temperatury: |
nie ogrzewać |
Zastosowanie |
- W przemyśle kosmetycznym stosuje przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej (wygładza zmarszczki). Używany przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Jeśli używany jest jako olej do masażu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym (np. słonecznikowym lub oliwą) w proporcjach 1:2.
- W medycynie naturalnej stosuje się do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie.obniża poziom cholesterolu
Olej z pestek dyni pomaga także w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także znacznie poprawia przemianę materii, a więc posiada swoje zastosowanie podczas przeprowadzania diet.
- Stosowany również w przemyśle spożywczym. Idealny do spożycia na surowo i do sałatek, jako dodatek do zup.
|
|