Jaskier
Ekspensywna bylina pochodząca z terenów
Syrii, Iranu i południowej części Europy. W polskim klimacie jest hodowany w
pojemnikach lub chłodnych w osłoniętych częściach ogrodzie.
Gleba
powinna być wilgotna, żyzna i gliniasta o odczynie obojętnym. W gorącym okresie
letnim należy pilnować aby ziemia nie była zbyt przesuszona, a nadmiar wody w
przypadku roślin uprawianych w pojemnikach usuwać gdyż może on spowodować
gnicie korzeni. Chłodne stanowisko sprzyja dłuższemu kwitnieniu - roślina w nim
rozwija się wolniej.
Pomimo
tego, że jaskier lubi chłodne miejsca musi mieć w okresie wiosennym zapewnioną
dużą ilość światła. Jego niedobór powoduje wiotkość rośliny i pozbawia ją barw. W
okresie wzrostu ma zapotrzebowanie na dużo składników pokarmowych, warto więc ją regularnie nawozić i obkładać
kompostem. Po kwitnieniu przenosimy roślinę w
lekko cieniste miejsce. Kilka tygodni później nadziemna część rośliny usycha. W
okresie spoczynku jaskry przechowujemy w chłodnym (w temperaturze dodatniej) i
przewiewnym miejscu. Cebulki warto przechowywać np. w wilgotnym torfie,
zapobiegając tym samym ich wysuszeniu. Możemy też wsadzić je do doniczek
jesienią i pozostawić w chłodnym, oświetlonym miejscu. Takie sadzonki zakwitną
na wiosnę.
Jaskier
możemy rozmnażać poprzez podział korzeni i rozłogów oraz ukorzenianie
fragmentów rośliny. Sadzonki rozłogowe nie będą obficie kwitły. Roślina
może być atakowana przez mszyce, wciornastki, ślimaki i pleśń. Oznakami ich
żerowania są srebrne i białe przebarwienia na liściach.