Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Współczesna gospodarka pasieczna Tom1

05-07-2015, 23:08
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 25.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 5474097184
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 6   
Koniec: 05-07-2015 23:31:21

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.

Tytuł Współczesna gospodarka pasieczna. Tom1 Organizacja pasieki, produkty pszczele
Autor Sławomir Trzybiński
Wydawca BEE & HONEY
Rok wydania 2013, wydanie II zmienione
Liczba stron 214
Wymiary 150 x 210 mm
Okładka miękka
ISBN 978-83-[zasłonięte]875-5-4

Od czasu ukazania się w latach siedemdziesiątych „Gospodarki pasiecznej” Wandy Ostrowskiej, będącej swoistego rodzaju biblią dla pszczelarzy, brakowało tego typu kompendium wiedzy pszczelarskiej. W 2008 roku po raz pierwszy wydano „Współczesną gospodarkę pasieczną” autorstwa Sławomira Trzybińskiego, której nakład wyczerpał się bardzo szybko.

Jest to zatem drugie już wydanie tego bestsellerowego podręcznika opisującego praktyczne współczesne pszczelarstwo i cieszącego się dużą popularnością nie tylko wśród początkujących pszczelarzy, ale również i tych z wieloletnim stażem. Autor, posiadający ogromną wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie zmierza się praktycznie ze wszystkimi problemami pszczelarstwa początku XXI wieku.

Niniejsze wydanie, w porównaniu do pierwszego, zostało podzielone tematycznie na 2 tomy (dla lepszego komfortu czytania) i uszczuplone o rozdział o wychowie, unasienianiu i poddawaniu matek pszczelich, ponieważ został on wydany jako odrębna pozycja książkowa („Wychów matek pszczelich”).

Książka natomiast zawiera liczne uzupełnienia i komentarze, np. na temat specyfiki polskiego pszczelarstwa, ras i linii pszczół użytkowanych w Polsce, czy też zanieczyszczenia produktów pszczelich.

Spis treści

Wstęp 8

1. Zakładanie i powięk­szanie pasieki 10

Cechy fizyczne i psychiczne pszczelarza 11

Wybór typu ula i linii pszczół 12

Zakup pasieki 13

Zakup odkładów 15

Powiększanie pasieki 20

2. Wyposażenie pasieki 22

Budowa uli 23

Rodzaje uli 26

Stałe wymiary w ulach 27

Typy uli w Polsce 28

Ul Dadanta 29

Ul warszaski poszerzony 31

Ul warszawski zwykły 32

Ule wielokorpusowe 32

Materiały do budowy uli 38

Wyposażenie uli 43

Dodatkowy sprzęt pasieczny 52

Narzędzia pasieczne 55

Pracownia pasieczna 57

Sprzęt używany do pozyskiwania miodu i innych produktów pasiecznych 60

Pasieczysko 67

3. Organizacja prowa­dzenia pasieki 70

Przegląd 71

Sprzęt pasieczny 74

Notatki pasieczne 76

Organizacje pszczelarskie 79

4. Warunki prowadzenia pasiek 82

Pszczoły i rynek 83

Pszczelarstwo w Polsce 85

Warunki zewnętrzne zależne i niezależne od pszczelarza 86

Pszczoły i rośliny 87

Owady zapylające 89

Pszczoły w gospodarce 90

Pszczoły i środowisko naturalne 94

Zasoby pyłkowe pastwiska pszczelego 94

Nektarowanie roślin 96

Wydajność miodowa pastwiska pszczelego 97

Wydajności miodowe i pyłkowe ważniejszych roślin pożytkowych oraz pora i długość ich kwitnienia 100

Spadź i pszczoły 103

Podział pożytków 105

Obfitość pożytków a wielkość pasieki 108

Przewidywanie terminu wystąpienia pożytku 110

Kalendarz kwitnienia ważniejszych roślin miododajnych w środkowej Polsce 113

Jakość pogłowia pszczół 115

Rasy i linie pszczół w Polsce 120

Zanieczyszczenia produktów pszczelich 124

5. Gospodarka wędrowna 128

Wybór pożytków, na które warto wędrować 129

Wyposażenie pasieki wędrownej 131

Transport pasieki i jej ustawienie na pożytku 140

Pogłowie pszczół użytkowanych ui pasiece wędrownej 147

Wymiana matek w pasiece wędrownej 150

Organizacja miodobrania w pasiece wędrownej 152

6. Pozyskiwanie pyłku 156

Metody poławiania pyłku 159

Intensyfikacja pozyskiwania pyłku.164

Pozyskiwanie pierzgi 166

7. Pozyskiwanie dodatkowych produktów pszczelich 172

Pozyskiwanie mleczka pszczelego 174

Pozyskiwanie propolisu 181

Pozyskiwanie jadu pszczelego 185

Produkcja miodu sekcyjnego 186

8. Postępowanie z produktami pszczelimi 190

Miód 191

Momenty krytyczne w procesie pozyskiwania miodu 192

Krystalizacja miodu 196

Pyłek kwiatowy 200

Przechowywanie pyłku 201

Mleczko pszczele 203

Plastry pszczele i wosk 204

Wytapianie wosku 206

Węza 209

tem_pszcz