Tytuł |
Współczesna gospodarka pasieczna. Tom1 Organizacja pasieki, produkty
pszczele |
Autor |
Sławomir Trzybiński |
Wydawca |
BEE & HONEY |
Rok wydania |
2013, wydanie II zmienione |
Liczba stron |
214 |
Wymiary |
150 x 210 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-[zasłonięte]875-5-4 |
Od czasu ukazania się w latach siedemdziesiątych „Gospodarki pasiecznej” Wandy
Ostrowskiej, będącej swoistego rodzaju biblią dla pszczelarzy, brakowało tego
typu kompendium wiedzy pszczelarskiej. W 2008 roku po raz pierwszy wydano
„Współczesną gospodarkę pasieczną” autorstwa Sławomira Trzybińskiego, której
nakład wyczerpał się bardzo szybko.
Jest to zatem drugie już wydanie tego bestsellerowego podręcznika opisującego
praktyczne współczesne pszczelarstwo i cieszącego się dużą popularnością nie
tylko wśród początkujących pszczelarzy, ale również i tych z wieloletnim stażem.
Autor, posiadający ogromną wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie zmierza się
praktycznie ze wszystkimi problemami pszczelarstwa początku XXI wieku.
Niniejsze wydanie, w porównaniu do pierwszego, zostało podzielone tematycznie na
2 tomy (dla lepszego komfortu czytania) i uszczuplone o rozdział o wychowie,
unasienianiu i poddawaniu matek pszczelich, ponieważ został on wydany jako
odrębna pozycja książkowa („Wychów matek pszczelich”).
Książka natomiast zawiera liczne uzupełnienia i komentarze, np. na temat
specyfiki polskiego pszczelarstwa, ras i linii pszczół użytkowanych w Polsce,
czy też zanieczyszczenia produktów pszczelich.
Spis treści
Wstęp 8
1. Zakładanie i powiększanie pasieki 10
Cechy fizyczne i psychiczne pszczelarza 11
Wybór typu ula i linii pszczół 12
Zakup pasieki 13
Zakup odkładów 15
Powiększanie pasieki 20
2. Wyposażenie pasieki 22
Budowa uli 23
Rodzaje uli 26
Stałe wymiary w ulach 27
Typy uli w Polsce 28
Ul Dadanta 29
Ul warszaski poszerzony 31
Ul warszawski zwykły 32
Ule wielokorpusowe 32
Materiały do budowy uli 38
Wyposażenie uli 43
Dodatkowy sprzęt pasieczny 52
Narzędzia pasieczne 55
Pracownia pasieczna 57
Sprzęt używany do pozyskiwania miodu i innych produktów pasiecznych 60
Pasieczysko 67
3. Organizacja prowadzenia pasieki 70
Przegląd 71
Sprzęt pasieczny 74
Notatki pasieczne 76
Organizacje pszczelarskie 79
4. Warunki prowadzenia pasiek 82
Pszczoły i rynek 83
Pszczelarstwo w Polsce 85
Warunki zewnętrzne zależne i niezależne od pszczelarza 86
Pszczoły i rośliny 87
Owady zapylające 89
Pszczoły w gospodarce 90
Pszczoły i środowisko naturalne 94
Zasoby pyłkowe pastwiska pszczelego 94
Nektarowanie roślin 96
Wydajność miodowa pastwiska pszczelego 97
Wydajności miodowe i pyłkowe ważniejszych roślin pożytkowych oraz pora i długość
ich kwitnienia 100
Spadź i pszczoły 103
Podział pożytków 105
Obfitość pożytków a wielkość pasieki 108
Przewidywanie terminu wystąpienia pożytku 110
Kalendarz kwitnienia ważniejszych roślin miododajnych w środkowej Polsce 113
Jakość pogłowia pszczół 115
Rasy i linie pszczół w Polsce 120
Zanieczyszczenia produktów pszczelich 124
5. Gospodarka wędrowna 128
Wybór pożytków, na które warto wędrować 129
Wyposażenie pasieki wędrownej 131
Transport pasieki i jej ustawienie na pożytku 140
Pogłowie pszczół użytkowanych ui pasiece wędrownej 147
Wymiana matek w pasiece wędrownej 150
Organizacja miodobrania w pasiece wędrownej 152
6. Pozyskiwanie pyłku 156
Metody poławiania pyłku 159
Intensyfikacja pozyskiwania pyłku.164
Pozyskiwanie pierzgi 166
7. Pozyskiwanie dodatkowych produktów pszczelich 172
Pozyskiwanie mleczka pszczelego 174
Pozyskiwanie propolisu 181
Pozyskiwanie jadu pszczelego 185
Produkcja miodu sekcyjnego 186
8. Postępowanie z produktami pszczelimi 190
Miód 191
Momenty krytyczne w procesie pozyskiwania miodu 192
Krystalizacja miodu 196
Pyłek kwiatowy 200
Przechowywanie pyłku 201
Mleczko pszczele 203
Plastry pszczele i wosk 204
Wytapianie wosku 206
Węza 209