|
Wydawnictwo - SGGW
Rok - 2007
Stron - 277
Oprawa - TWARDA
Format - B5
STAN - NOWA
Historia rolnictwa ekologicznego rozpoczęła się w roku 1924, gdy dr Rudolf Steiner wygłosił w Kobierzycach pod Wrocławiem cykl wykładów dający początek biologiczno-dynamicznej metodzie gospodarowania. Następnie w latach trzydziestych w Szwajcarii zapoczątkowana została metoda organiczno-biologiczna, a w czterdziestych w Wielkiej Brytanii metoda organiczna. Znacznie później, bo dopiero pod koniec lat pięćdziesiątych, rolnictwo ekologiczne pojawiło się we Francji, określane tam mianem metody biologicznej. Wszystkie te kierunki rolnictwa ekologicznego łączyły podstawowe założenia, takie jak: optymalne spożytkowanie własnych zasobów gospodarstwa rolnego przy jednoczesnym ograniczeniu stosowania przemysłowych środków produkcji (z zakupu), jak najlepsze wykorzystanie naturalnych czynników produkcji (przyrodniczo poprawnego płodozmianu, pasz i nawozów własnych), a zarazem odrzucenie syntetycznych nawozów, syntetycznych środków ochrony roślin, konwencjonalnych pasz produkowanych przemysłowo. W chowie zwierząt zwracano uwagę na ich funkcję systemową (w zamykaniu obiegu składników pokarmowych w obrębie gospodarstwa), a przy tym akcentowano obowiązek zapewnienia im możliwości realizacji potrzeb behawioralnych oraz prawa do utrzymywania w warunkach określanych dziś jako dobrostan. Jednocześnie podkreślano, że taki sposób uprawy roślin i chowu zwierząt warunkuje wysoką biologiczną jakość żywności.
|