Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego
W Europie i na innych kontynentach rolnictwo ekologiczne zyskuje coraz szerszą społeczną aprobatę. Są kraje, gdzie jego udział zbliża się do 10% powierzchni użytków rolnych, jak chociażby Austria, Szwajcaria czy Włochy, ale absolutnym przodownikiem jest Szwecja - tu sektor rolnictwa ekologicznego obejmuje 19% powierzchni. W Polsce rolnictwo ekologiczne jest wciąż na początkowym etapie rozwoju, ale w ostatnich latach bardzo dynamicznie się rozwija. Stąd też z satysfakcją prezentujemy Czytelnikom niniejszą książkę. W zamiarze autorów książka ta ma być przede wszystkim podręcznikiem akademickim. Pragniemy podkreślić, że zgodnie z tytułem ma być wprowadzeniem do rolnictwa ekologicznego. Omawia mechanizmy funkcjonowania tego systemu, wyjaśnia jego logikę, wskazuje na powiązania z przyrodą, ochroną środowiska, bioróżnorodnością, zdrowiem konsumentów. Dążąc do zachowania zwięzłej formy ograniczono się do podania przykładów, odstępując od omawiania wielu szczegółów. Zależało nam na przedstawieniu idei rolnictwa ekologicznego, wyjaśnieniu czym ono jest i jak funkcjonuje. Mamy nadzieję, że niniejsza książka będzie przydatna studentom na kierunkach rolnictwo, zootechnika, ochrona środowiska, ekonomia, technologia żywności - tym bardziej, że jest to pierwsze w Polsce opracowanie tego typu. Jesteśmy przekonani, że dzięki przystępnej formie nie tylko studenci będą po nią sięgać, ale że zainteresuje również szersze grono odbiorców, tych, którzy pragną bliżej zapoznać się z problematyką rolnictwa ekologicznego i ochrony środowiska: doradców rolnych, urzędników, osób zainteresowanych kształtowaniem polityki rolnej, nauczycieli i uczniów szkół rolniczych. Mamy nadzieję, iż szeroki zakres, przystępna forma, zwięzły sposób przekazu oraz aktualność zawartych informacji zyskają uznanie Czytelników. W książce tej staraliśmy się przekazać prawdę o fundamentalnym znaczeniu, że nie jest rzeczą obojętną, jak produkuje się żywność. Obecne metody gospodarowania w rolnictwie różni nie tyle technika (park maszynowy), co rodzaj i skala stosowanych przemysłowych środków produkcji. Rodzaj i ilość nawozów własnych i tych z zakupu, ilość i rodzaj aplikowanych środków ochrony roślin, ilość i rodzaj zakupionych pasz, stopień specjalizacji w uprawie roślin i chowie zwierząt decydują o tym, z jakim rolnictwem mamy do czynienia. Czy jest to system, w którym podstawowym celem jest maksymalizacja wydajności i zysku, czy też system, który uwzględnia szersze, poza produkcyjne skutki prowadzenia działalności rolnej.
Autor: Józef Tyburski, Sylwia Żakowska-Biemans
Liczba stron: 277 Oprawa: twarda
REGULAMIN SKLEPU NA STRONIE O MNIE
kupujesz wypełnij - formularz płacę
niezależnie od formy płatności
DANE DO PRZELEWU: P.P.H.U Najbar Mirosław ul.Batorego 24 43-100 Tychy ING BANK ŚLĄSKI 92 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]3990023 [zasłonięte] 247368
tel 32 [zasłonięte] 93 32 [zasłonięte] 72