WOSK SPOŻYWCZY DO SERÓW
Sery dojrzewające bez kultur powierzchniowych, czyli na suchą skórkę, można woskować na różnych etapach dojrzewania. Nie można tego robić, zanim w serze nie ustaną główne procesy fermentacyjne i wydzielanie serwatki. Najwcześniejszy można woskować ser 7-10 dniowy.
Niezależnie od momentu, w którym zdecydujemy się na woskowanie, musimy absolutnie przestrzegać, aby skórka sera była sucha i czysta. W tym celu sery trzeba umyć, ewentualnie wyszczotkować i dokładnie wysuszyć. Jakakolwiek pozostałość wilgoci może być przyczyną rozwoju pleśni lub bakterii gnilnych, bądź też odpryskiwania nałożonej parafiny. Woskuje się w temperaturze 130 - 150C (parafina nie może dymić). Po wyjęciu z kąpieli wosk natychmiast twardnieje i po chwili już się nie lepi, ponieważ jego temperatura krzepnięcia to 60 - 66 C. Temperatura woskowania jest na tyle wysoka, że sterylizuje powierzchnię sera, pozbawiając ją ewentualnych pleśni i szkodliwych bakterii.
www.lotos.pl/pobierz_plik/38536
opakowanie 18.5-19kg w oryginalnym kartonie LOTOS
specyfikację mogę podesłać na meila lub link poniżej
do PDF
tel.606 [zasłonięte] 841
gg[zasłonięte]24624