WOJCIECH WIELĄDKO - KUCHARZ DOSKONAŁY
reprint oryginału z 1786r.
Zbiór przepisów kulinarnych w formacie A5, 459 stron treści (w tym słownik terminów kuchennych) oraz spis treści. Całość obejmuje ponad 700 przepisów. Poprzedzają je uwagi o produktach dostępnych w danych porach roku i przykładowe jadłospisy. Wielądko poprzedził swoje przepisy rodzajem kulinarnego kalendarza, który zatytułował „Nauka rządzenia się tym, co udzielne mamy z obfitego zysku i płodu natury, dla pożywienia naszego przez cały rok”. Z owej „nauki” dowiadujemy się o dostępności i jakości mięs, ryb, warzyw, owoców i ziół w różnych porach roku. Książka Wielądka składa się z dwóch części. Pierwsza z nich, oprócz tzw. potaziów, czyli zup, zawiera przepisy na różne dania mięsne (z wołowiny, skopowiny tj. baraniny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny). W drugiej części znajdują się dwa obszerne rozdziały poświęcone rybom morskim i rzecznym oraz kolejne, poświęcone jarzynom, potrawom z jaj, nabiału, ciastom i ciastkom, dodatkom, sosom, a także deserom, konfiturom, syropom i wódkom.
Wydawca: Graf_ikaData wydania: 2009Oprawa: twarda, tłoczona eko-skóra, garby na grzbiecieFormat: 14,5 x 21 cmLiczba stron: 459
Dodano 2[zasłonięte]014-05 15:26------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ KUPUJEMY KSIĘGOZBIORY NA TERENIE CAŁEGO KRAJU !!!!!!! TELEFON KONTAKTOWY 605 [zasłonięte] 828 w GODZINACH 10-18 PON-PIATEK