W Polsce tworzonych jest coraz więcej ferm szynszyli przeznaczonych do produkcji futrzarskiej. Zdarza się, że osoby zakładające nowe hodowle nie posiadają odpowiedniej wiedzy na ten temat, co skutkuje niskim procentem odchowu młodych i w rezultacie nieopłacalnością całej produkcji – tacy hodowcy po pewnym czasie zniechęcają się i likwidują fermy, tracąc przy tym niemałe, zainwestowane w nie pieniądze.
Hodowla szynszyli może być wysoko opłacalna – potrzeba jednak cierpliwości i wiedzy na temat odpowiednich warunków zoohigienicznych oraz żywieniowych dla szynszyli, a także zapewnienie im bezstresowych warunków bytowania. Zwierzęta te mogą wówczas odwdzięczyć się nam plennością wielkości 6-9 młodych od matki w roku (lub nawet wyższą!).
Książka ta jest więc idealną pozycją dla osób zdecydowanych na wejście na rynek futrzarski – oprócz wiadomości na powyższe tematy, dostarczy ona również czytelnikowi wiedzy niezbędnej do samego założenia fermy, tj. wybór miejsca na fermę, niezbędnego jej wyposażenia i wreszcie zakup samych zwierząt. Znajdują tu się także informacje pomagające oficjalnie otworzyć fermę oraz przewodnik dotyczący prowadzenia dokumentacji zootechnicznej. Nie zabrakło w niniejszej książce także informacji dotyczących rozrodu, odchowu młodych oraz uboju i postępowania ze skórami.
Opracowanie to jest więc doskonałym przewodnikiem, zarówno dla osób dopiero zaczynających hodowlę towarową szynszyli, jak i dla osób posiadających już własną fermę, jednakże chcących poprawić jej rentowność.
Wojciech Jędryczko
VetLab Group
Oprócz standardowej wysyłki, możliwy jest również odbiór w Olsztynie (po uprzednim ustaleniu tego ze mną).
Tytuł: Chów szynszyli krok po kroku Autor: Wojciech Grudzień Wydawca: Wszechnica Edukacyjna i Wydawnicza „Verbum” Rok wydania: 2013
Okładka: Miękka
ISBN:[zasłonięte]978-83701-63-0 Druk w kolorze (46 zdjęć), druk offset.
SPIS TREŚCI:
1.Wstęp
2.Dlaczego akurat szynszyle…?
3.Wybór miejsca na fermę
4.Warunki na fermie
5.Wyposażenie fermy
6.Zakup klatek
7.Zakup zwierząt
8.Oficjalne założenie fermy
9.Żywienie szynszyli
10.Pielęgnacja zwierząt
11.Rozród szynszyli
12.Wykoty i odsadzenia
13.Ubój i skórowanie
14.Postępowanie ze skórami i ich sprzedaż
15.Postępowanie z odpadkami
16.Dokumentacja fermowa
17.Wykaz czynności stałych i okresowych na fermie szynszyli
|