Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

WODOROSTY ARAME - 50g - EKOGRAM ZIELONKI

26-07-2014, 13:41
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19.99 zł      Aktualna cena: 19.99 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4370008463
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 47   
Koniec: 26-07-2014, 13:37
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

O nas Komentarze Inne aukcje Ulubione Kontakt

Informacje o produkcie

  • Wodorosty o delikatnym słodkim smaku
  • Jeden z najczęściej stosowanych glonów w kuchni japońskiej
  • Bogate w polifenole, kwas foliowy i nienasycone kwasy tłuszczowe
  • Naturalne źródło jodu, żelaza, wapnia i fluoru
  • Pyszny zdrowy dodatek do ryżów, warzyw, zup czy sałatek
  • Waga produktu: 50g
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Termin przydatności: 01/2017

Co to są wodorosty Arame
Wodorosty Arame już od tysiącleci cenione są za swoje niepowtarzalne właściwości. Spożywane są głównie w Krajach Dalekiego Wschodu, ale co raz większą popularnością cieszą się również w Europie, stając się ważnym elementem zdrowego stylu życia oraz kuchni makrobiotycznej.
Wodorosty Arame to ciemnobrązowe lub czarne cieniutkie paski. Świeżo zebrane arame mają grube liście i wymagają długiego gotowania. Świeże wodorosty są krojone, następnie suszone, częściowo podgotowane i ponownie suszone.

Dlaczego powinniśmy używać wodorostów Arame w naszej kuchni
Wodorosty Arame zawierają polifenolekwas foliowynienasycone kwasy tłuszczoweprawie wszystkie mikroelementywęglowodanyaminokwasy oraz witaminy. Są one wyjątkowo bogate w jod, żelazo, wapń i fluor
Wodorosty Arame obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają odkwaszająco na organizm,oczyszczają organizm z toksyn, a także regulują gospodarkę wodną i są moczopędne.
Działają także przeciwzakrzepowo, stymulują odporność organizmu. Arame zawierają aż 10 razy więcej wapnia niż mleko. Wodorosty Arame dostarczają nam również protein - mają ich 3 razy więcej niż soja, 5 razy więcej niż mięso i aż 10 razy więcej niż ryż. 
Wodorosty Arame to również super kosmetyk. Działają one na skórę tonizująco i oczyszczająco. Wspomagają jej prawidłowe ukrwienie i redukują podskórne zapasy tłuszczu, zwalczają cellulit. Ponadto odmładzają, bo wspomagają odnowę naskórka. Łagodzą też podrażnienia skóry oraz pomagają przy trądziku młodzieńczym. Wodorosty Arame hamują rozsiew wirusa opryszczki, a u zdrowych osób zmniejszają podatność na zakażenie.

Jak to przygotować i z czym to się je
Wodorosty Arame mają delikatny, słodki smak. Można dodawać je do makaronu, zup, gotowanych warzyw, ryżu lub sałatek. Znakomicie komponują się z gulaszami, canelloni oraz tofu.
Przed użyciem wodorosty Arame należy bardzo dokładnie wypłukać, a następnie moczyć w ciepłej wodzie przez około 5 – 10 min i odsączyć. W trakcie gotowania znacznie zwiększają swoją objętość.
Dzięki lekko słodkawemu smakowi idealnie nadają się do słodkich szejków.